Dulu, Najib dikecam dan dituduh jual negara kepada China - pakdin.my

Menurut Anwar, China kini menjadi keutamaan Malaysia?

Dulu Najib tarik pelabur China, korang kata jual negara?

Bila Najib buat, ianya perangkap hutang, negara dijual, Malaysia diperChinakan.

Tapi bila mereka buat, okay.

Kesian pada Najib. Banyak difitnah masa dahulu walaupun dia sudah lama nampak keutamaan dan lama berjaya tarik begitu banyak pelaburan dari China ke Malaysia.

Kini, kerajaan dan PMX puji melambung projek ini sebagai satu kejayaan besar, lambang kejayaan pelaburan di Pahang dan Malaysia serta lambang kerjasama yang berjaya antara Malaysia dengan China.

VIDEO berkaitan

Janngan lupa subscribe

Pelaburan sebanyak RM14.55 bilion sudah direalisasikan. Lagi RM15.45 bilion on the way dan jumlah pelaburan sebanyak RM45 bilion akan dijayakan apabila projek Semua orang teruja dengan “pelaburan” RM170b berdasarkan 19 MOU yang ditandatangani antara China dan Malaysia seperti yang diumumkan oleh Anwar hari ini.

Semua rakyat Malaysia harus menyokong dan mengalu-alukan pelaburan baharu ini tanpa mengira kecenderungan politik.

Bagaimanapun, nampaknya pelaburan terbesar dan MOU yang paling menarik perhatian ialah “antara DRB-Hicom Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co, Ltd dalam cadangan usaha sama pembangunan dan pengkomersilan lembah teknologi tinggi automotif di Tanjung. Malim, Perak, untuk kenderaan tenaga baharu,”

Ini bukan MOU baharu. Ia adalah MOU yang ditandatangani pada April tahun lepas dengan Geely dan kerajaan negeri Perak yang dikuasai BN yang telah tamat tempoh dan sedang dilanjutkan.

“Sudah enam bulan sejak MOU ditandatangani pada April 2022, dan kami kini mempunyai beberapa kemas kini mengenai perkembangan projek itu. Menurut pemfailan Bursa baru-baru ini, DRB-Hicom kini sedang berbincang dengan Geely Holding Group untuk melanjutkan tempoh MOUnya. dengan kumpulan automotif China kerana MOU asal ditetapkan untuk luput tempoh sahnya selama enam bulan.”

https://paultan.org/2022/10/12/drb-hicom-automotive-hitech-valley-in-tg-malim-still-in-discussion-lapsing-mou-with-geely-to-be-extended

Tetapi sudah tentu asal sebenar projek di Tanjung Malim ini benar-benar pelaburan Geely ke dalam Proton DRB-Hicom – berita yang ramai rakyat Malaysia menghentam Najib.

Ia dilaporkan pada tahun 2017:

“Malaysia juga akan menjadi hab kereta pemanduan kanan Geely di rantau ini, membolehkan kapasiti kilang moden di Tanjung Malim digunakan sepenuhya, dan mewujudkan peluang baharu pekerjaan untuk penduduk tempatan dan luar negara, katanya.

“Kilang Proton di Tanjung Malim diberikan peluang untuk memasang kereta Volvo jika ada kapasiti,” katanya.

https://www.utusanborneo.com.my/2017/06/23/perkongsian-drb-hicom-geely-akan-pacu-proton-menuju-kejayaan-najib

Oleh itu, adalah ironis bahawa rakyat Malaysia yang telah mengeji Najib kerana “jual negara” kepada China dan juga mengecam kerana “menjual” Proton kepada Geely kini meraikan pelaburan RM170b Anwar dari China.

Ya, orang yang Malaysia dihantar ke penjara selama 12 tahun kerana memberi RM42 juta untuk tujuan amal.

 

 

 

 

Nak tengok berita bagaimana pemimpin PH membodohkan macai mereka:
https://pakdin.my/tag/mckip

Untuk menyumbang untuk blog ini terus bersiaran
Sila scan barcode atau terus ke no acc 158088200693

UTAMABERITADulu, Najib dikecam dan dituduh jual negara kepada China

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium