Suhu panas melampau sehingga 50C di Bangkok dan Krabi - pakdin.my

Indeks haba akan melebihi 40 darjah Celsius di banyak tempat, dengan Jabatan Meteorologi meramalkan paras tertinggi 54C di Krabi dan 50.2C di daerah Bang Na di Bangkok.

indeks haba ialah 44.3C di Phetchabun, 43.2C di Chon Buri dan 41.3C di daerah Chok Chai di Nakhon Ratchasima, masing-masing.

Jabatan itu berkata indeks haba ini, juga dikenali sebagai suhu ketara, berada pada tahap berbahaya kepada tahap yang sangat berbahaya. Pegawai kesihatan pada hari Sabtu mengeluarkan amaran kesihatan ketika gelombang panas melanda banyak wilayah, dengan suhu puncak.

Suhu “terasa seperti”, atau suhu ketara, merujuk kepada perasaan udara kepada manusia, hasil daripada gabungan faktor kelembapan relatif, suhu udara dan kelajuan angin. Dalam iklim panas, ia dikenali sebagai indeks haba, dan dalam iklim sejuk, ia dikenali sebagai angin sejuk atau faktor kesejukan.

BACA juga: Rakyat Malaysia lemas ketika snorkeling di Koh Poda, Krabi

Jabatan itu juga memberi amaran bahawa bahagian utara Thailand akan mengalami ribut musim panas pada hujung minggu berikutan hadapan tekanan tinggi yang bergerak masuk dari Laut China Selatan.

VIDEO berkaitan:

Jangan lupa subscribe

Ia berkata ribut boleh berlaku di seluruh Utara, Timur Laut, Timur dan Dataran Tengah pada hari Sabtu dan Ahad.

Ia berkata ribut boleh berlaku di seluruh Utara, Timur Laut, Timur dan Dataran Tengah pada hari Sabtu dan Ahad.

Kelembapan dari Teluk Thailand dan Laut China Selatan ditolak oleh sistem tekanan tinggi ke tanah besar. Kerana ia bercampur dengan udara panas, hujan ribut dan hujan batu boleh dijangkakan.

Ribut musim panas pada hari Sabtu dijangka menjejaskan enam wilayah di Utara; 18 wilayah di Timur Laut; 14 wilayah di Dataran Tengah; dan empat wilayah di Timur.

Kawasan yang dijangka terjejas Ahad termasuk 11 wilayah di Utara, seperti Mae Hong Son dan Chiang Mai; 14 wilayah di Dataran Tengah, termasuk Greater Bangkok; dan empat wilayah di Timur, termasuk Nakhon Nayok, Prachin Buri, Chachoengsao dan Chon Buri.

UTAMADUNIASuhu panas melampau sehingga 50C di Bangkok dan Krabi

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium