Kerajaan Perpaduan semakin kukuh dan stabil – Loke - pakdin.my

Kerajaan Perpaduan semakin kukuh dan stabil, malah sebarang usaha untuk cuba menjatuhkan kerajaan itu hanya akan memperkuatkan lagi semangat dan iltizam parti-parti di bawahnya untuk bekerja lebih baik, kata Setiausaha Agung DAP Anthony Loke Siew Fook.

Mengulangi pendirian DAP untuk terus menyokong kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, Loke yang juga Menteri Pengangkutan berkata parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) selain DAP iaitu PKR, Amanah dan UPKO, sentiasa bersatu padu dan akan terus memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada Presiden PKR itu.

“Dengan keutuhan PH itu dengan 82 Ahli Parlimen, ditambah dengan komitmen yang dinyatakan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan juga komitmen yang begitu jelas daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) sendiri, ini sudah cukup membuktikan bahawa kerajaan pada hari ini cukup kukuh dan stabil.

“Jadi segala kenyataan ataupun permainan politik yang cuba digambarkan oleh pihak lawan kononnya bahawa akan ada pertukaran kerajaan dan sebagainya, hanyalah permainan politik. Jadi dari segi faktanya, ia sesuatu yang tidak ada asasnya,” kata beliau kepada pemberita selepas perasmian Konvensyen Tahunan Negeri DAP Johor 2022, di sini, hari ini.

VIDEO BErkaitan:

Selain itu, beliau berkata semangat semua pimpinan dalam Kerajaan Perpaduan, masing-masing dengan jelas memastikan kelancaran pentadbiran dalam negara sekali gus memperkukuh kedudukan kerajaan kerana tidak mahu lagi satu kancah perpecahan politik yang boleh membawa kepada ketidakstabilan dalam negara.

“Jadi dengan satu kerajaan yang kukuh dan kuat, kita tahu bahawa banyak agenda dapat kita laksanakan, terutamanya agenda pembangunan negara, kemajuan ekonomi dan hubungan antarabangsa dan sebagainya,” kata Loke.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai jaminan DAP untuk terus menyokong kerajaan pimpinan Anwar dan sama ada desas-desus mengenai usaha menjatuhkan Kerajaan Perpaduan oleh segelintir pihak akan melemahkan kerajaan itu.

Ahli Parlimen Seremban itu menambah usaha pihak lawan untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan hanyalah sebahagian daripada strategi mereka untuk memberikan harapan palsu bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri akan datang.

“Kami mahu membuktikan pasukan yang telah dibentuk yang datang daripada parti berbeza yang sebelum ini bertelagah antara satu sama lain, mampu bekerjasama dengan baik,” katanya.

BACA juga:
Keputusan Hajiji libatkan GRS dengan kerajaan perpaduan terbukti tepat, kata penganalisis
Deepavali simbolik muafakat, perkukuhkan perpaduan rakyat – Ahmad Zahid
Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi
Sukar untuk Dr M tubuh kerajaan perpaduan, kata penganalisis

UTAMAPOLITIKKerajaan Perpaduan semakin kukuh dan stabil - Loke

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium