Tahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan - pakdin.my

Kesihatan mental merupakan isu penting dan semakin membimbangkan terutamanya dalam kalangan belia dan pelajar peringkat tertiari. Dianggarkan bahawa satu daripada empat pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) terjejas oleh isu kesihatan mental seperti kemurungan, kebimbangan dan tekanan.

Kemurungan adalah gangguan kesihatan mental yang dicirikan oleh perasaan sedih yang berterusan dan kehilangan minat dalam beraktiviti. Gejala kemurungan termasuk perubahan dalam corak tidur, kesukaran menumpukan perhatian, merasakan harga diri yang rendah, hilang selera makan, keletihan dan pemikiran untuk membunuh diri. Rawatan untuk kemurungan biasanya melibatkan psikoterapi, ubat antidepresan, atau gabungan kedua-duanya.

Kebimbangan juga adalah isu kesihatan mental yang biasa dalam kalangan golongan ini. Ia boleh nyata dalam pelbagai bentuk, seperti kebimbangan sosial, kebimbangan menghadapi ujian dan kebimbangan prestasi akademik. Kebimbangan boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi akademik, hubungan dengan rakan sebaya dan ahli keluarga, dan kesejahteraan secara keseluruhannya.

Tidak dinafikan, kebimbangan adalah kejadian normal dan lumrah dalam kehidupan. Namun, apabila ia menjadi terlalu berat, ia boleh melemahkan dan mengganggu fungsi harian seseorang. Bagi lebih memahami punca kebimbangan golongan ini, adalah penting untuk meneroka secara mendalam faktor berbeza yang menyumbang kepada terjadinya situasi ini.

VIDEO berkaitan:

Jangan lupa subscribe

FAKTOR PENYUMBANG

Pelbagai faktor menyumbang kepada bertambahnya keadaan kebimbangan telah dikenal pasti termasuk pengaruh neurobiologi, psikologi dan persekitaran. Faktor neurobiologi dianggap memainkan peranan penting dalam perkembangan gangguan kecemasan. Faktor neurobiologi merujuk kepada komponen biologi dan genetik yang dipercayai menyumbang kepada gangguan kesihatan mental. Adalah dipercayai bahawa kecenderungan genetik, kimia otak, dan faktor persekitaran semuanya boleh memainkan peranan dalam perkembangan kebimbangan.

Kecenderungan genetik mungkin merupakan faktor yang paling berpengaruh dalam perkembangan gangguan kecemasan. Ianya boleh diwarisi daripada ibu bapa atau saudara terdekat yang lain. Sebagai contoh, polimorfisme genetik tertentu telah dikenal pasti sebagai faktor risiko untuk merangsang kebimbangan pada seseorang individu.

Tanda-tanda tekanan mental boleh berbeza-beza bagi setiap individu. Tanda-tanda biasa termasuk perubahan dalam mood, corak tidur, tahap tenaga, atau selera makan; kerengsaan; kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan; perasaan putus asa atau tidak berdaya; kesukaran mengawal emosi; menarik diri daripada rakan dan aktiviti; termasuk pemikiran untuk melakukan perkara ekstrem yang membahayakan diri.

Terdapat juga pelajar yang menyendiri di kolej kediaman masing masing semasa waktu kuliah hanya kerana tidak dapat mengawal perasaan kemurungan dan akibatnya pelajar tercicir di dalam proses pengajian. Di sinilah peranan pengurusan kolej kediaman IPT sama ada pengetua kolej, staf residen kolej serta kaunselor diperlukan. Mendampingi mereka yang berhadapan isu ini bukanlah perkara mudah kerana ia juga mempunyai kadar risiko tersendiri.

Menyediakan akses kepada bantuan profesional adalah penting bagi mereka yang bergelut dengan masalah kesihatan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan akses kepada profesional kesihatan mental, seperti ahli psikologi atau pakar psikiatri, yang boleh memberikan kaunseling dan terapi, serta perkhidmatan lain seperti kumpulan sokongan dan talian ‘hotline’ krisis.

Selain itu, adalah penting untuk memastikan individu mempunyai akses kepada sumber dan ubat yang diperlukan yang boleh membantu dalam rawatan keadaan kesihatan mental mereka.

Dalam sesetengah kes, individu mungkin mempunyai akses kepada insurans kesihatan atau program bantuan kewangan lain yang memberikan mereka akses kepada sumber dan ubat yang mereka perlukan.

Dalam kes lain, individu mungkin perlu bergantung kepada sumber komuniti atau pilihan lain untuk mendapatkan sumber dan ubat yang mereka perlukan. Daripada kaunseling dan terapi profesional kepada kumpulan sokongan dalam talian dan teknik penjagaan diri, terdapat pelbagai pilihan yang tersedia untuk membantu para pelajar dan pesakit mengatasi kebimbangan mereka.

Dampingan dan sokongan moral rakan seperjuangan juga dilihat sebagai salah satu pendekatan segera yang mampu mengurangkan dan mengawal kesejahteraan kesihatan mental. Rakan sekeliling perlu peka andai ada dalam kalangan mereka menghadapi masalah kesihatan mental, dan bukannya menganggap perkara ini sebagai sesuatu yang ringan dan remeh.

Oleh: Muhammad Hafizi Zamri
Pengetua Kolej Kediaman Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Selangor, Kampus Puncak Alam

BACA juga:

UTAMAEDITORIALTahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium