Saturday, July 13, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Tahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan - pakdin.my

Kesihatan mental merupakan isu penting dan semakin membimbangkan terutamanya dalam kalangan belia dan pelajar peringkat tertiari. Dianggarkan bahawa satu daripada empat pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) terjejas oleh isu kesihatan mental seperti kemurungan, kebimbangan dan tekanan.

Kemurungan adalah gangguan kesihatan mental yang dicirikan oleh perasaan sedih yang berterusan dan kehilangan minat dalam beraktiviti. Gejala kemurungan termasuk perubahan dalam corak tidur, kesukaran menumpukan perhatian, merasakan harga diri yang rendah, hilang selera makan, keletihan dan pemikiran untuk membunuh diri. Rawatan untuk kemurungan biasanya melibatkan psikoterapi, ubat antidepresan, atau gabungan kedua-duanya.

Kebimbangan juga adalah isu kesihatan mental yang biasa dalam kalangan golongan ini. Ia boleh nyata dalam pelbagai bentuk, seperti kebimbangan sosial, kebimbangan menghadapi ujian dan kebimbangan prestasi akademik. Kebimbangan boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi akademik, hubungan dengan rakan sebaya dan ahli keluarga, dan kesejahteraan secara keseluruhannya.

Tidak dinafikan, kebimbangan adalah kejadian normal dan lumrah dalam kehidupan. Namun, apabila ia menjadi terlalu berat, ia boleh melemahkan dan mengganggu fungsi harian seseorang. Bagi lebih memahami punca kebimbangan golongan ini, adalah penting untuk meneroka secara mendalam faktor berbeza yang menyumbang kepada terjadinya situasi ini.

VIDEO berkaitan:

FAKTOR PENYUMBANG

Pelbagai faktor menyumbang kepada bertambahnya keadaan kebimbangan telah dikenal pasti termasuk pengaruh neurobiologi, psikologi dan persekitaran. Faktor neurobiologi dianggap memainkan peranan penting dalam perkembangan gangguan kecemasan. Faktor neurobiologi merujuk kepada komponen biologi dan genetik yang dipercayai menyumbang kepada gangguan kesihatan mental. Adalah dipercayai bahawa kecenderungan genetik, kimia otak, dan faktor persekitaran semuanya boleh memainkan peranan dalam perkembangan kebimbangan.

Kecenderungan genetik mungkin merupakan faktor yang paling berpengaruh dalam perkembangan gangguan kecemasan. Ianya boleh diwarisi daripada ibu bapa atau saudara terdekat yang lain. Sebagai contoh, polimorfisme genetik tertentu telah dikenal pasti sebagai faktor risiko untuk merangsang kebimbangan pada seseorang individu.

Tanda-tanda tekanan mental boleh berbeza-beza bagi setiap individu. Tanda-tanda biasa termasuk perubahan dalam mood, corak tidur, tahap tenaga, atau selera makan; kerengsaan; kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan; perasaan putus asa atau tidak berdaya; kesukaran mengawal emosi; menarik diri daripada rakan dan aktiviti; termasuk pemikiran untuk melakukan perkara ekstrem yang membahayakan diri.

Terdapat juga pelajar yang menyendiri di kolej kediaman masing masing semasa waktu kuliah hanya kerana tidak dapat mengawal perasaan kemurungan dan akibatnya pelajar tercicir di dalam proses pengajian. Di sinilah peranan pengurusan kolej kediaman IPT sama ada pengetua kolej, staf residen kolej serta kaunselor diperlukan. Mendampingi mereka yang berhadapan isu ini bukanlah perkara mudah kerana ia juga mempunyai kadar risiko tersendiri.

Menyediakan akses kepada bantuan profesional adalah penting bagi mereka yang bergelut dengan masalah kesihatan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan akses kepada profesional kesihatan mental, seperti ahli psikologi atau pakar psikiatri, yang boleh memberikan kaunseling dan terapi, serta perkhidmatan lain seperti kumpulan sokongan dan talian ‘hotline’ krisis.

Selain itu, adalah penting untuk memastikan individu mempunyai akses kepada sumber dan ubat yang diperlukan yang boleh membantu dalam rawatan keadaan kesihatan mental mereka.

Dalam sesetengah kes, individu mungkin mempunyai akses kepada insurans kesihatan atau program bantuan kewangan lain yang memberikan mereka akses kepada sumber dan ubat yang mereka perlukan.

Dalam kes lain, individu mungkin perlu bergantung kepada sumber komuniti atau pilihan lain untuk mendapatkan sumber dan ubat yang mereka perlukan. Daripada kaunseling dan terapi profesional kepada kumpulan sokongan dalam talian dan teknik penjagaan diri, terdapat pelbagai pilihan yang tersedia untuk membantu para pelajar dan pesakit mengatasi kebimbangan mereka.

Dampingan dan sokongan moral rakan seperjuangan juga dilihat sebagai salah satu pendekatan segera yang mampu mengurangkan dan mengawal kesejahteraan kesihatan mental. Rakan sekeliling perlu peka andai ada dalam kalangan mereka menghadapi masalah kesihatan mental, dan bukannya menganggap perkara ini sebagai sesuatu yang ringan dan remeh.

Oleh: Muhammad Hafizi Zamri
Pengetua Kolej Kediaman Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Selangor, Kampus Puncak Alam

BACA juga:

Tasik terbesar di dunia mengering secara mendadak, dan saintis berkata mereka telah mengetahui sebabnya

Walaupun tasik hanya meliputi sekitar 3% daripada planet ini, ia menampung hampir 90% air tawar permukaan cecairnya dan merupakan sumber penting air minuman, pengairan dan kuasa, dan ia menyediakan habitat penting untuk haiwan dan tumbuhan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165071

Sahabat kopi

Usah pendam dan menjeruk hati seorang diri carilah ‘sahabat kopi’ yang kita selesa untuk bercerita. Pilihlah waktu yang sesuai untuk duduk bersama sambil berbual dan menikmati aroma kopi bersama sahabat BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164593

Cabaran ‘syurga’ ganja di Thailand

SEJAK kerajaan Thailand membenarkan penanaman dan penggunaan ganja dalam...

Jangan Sampai Skandal Abdullah Ang Berulang…

(Dari blog pakdin.my) Bekas anggota pasukan Unit Tindakan Khas...

COVID-19: Kes aktif bawah 165 ribu; kes baharu dan kluster semakin berkurangan

Berikut adalah Rangkuman TERKINI Mingguan Bernama mengenai COVID-19 dan...

COVID: 1.02 juta lagi penduduk Sabah perlu divaksin untuk capai imuniti kelompok

Penulis yang mengikuti program vaksinasi COVID-19 untuk masyarakat pedalaman...

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: