Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

[Video] Imigresen tumpaskan sindiket membekal pekerja seks - pakdin.my

[Video] Imigresen tumpaskan sindiket membekal pekerja seks - pakdin.my

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan sindiket membekal wanita warga asing bagi tujuan khidmat seks dan menahan seramai 72 orang warga asing dalam satu operasi khas yang dijalankan pada 15 Jun 2023 di 5 lokasi sekitar Cheras dan Kepong.

Operasi ini bermula pada jam 9.00 malam melibatkan pegawai pelbagai pangkat dari Bahagian Perisikan dan Operasi Khas, Ibu Pejabat Imigresen Putrajaya. Turut ditahan ialah tujuh orang lelaki tempatan yang bertindak sebagai ‘Kapten’ dan penjaga premis.

Operasi khas ini dijalankan berdasarkan maklumat dan risikan selama satu bulan keatas sindiket yang membekalkan wanita warga asing untuk tujuan seks di sekitar kawasan Kuala Lumpur.

Pasukan operasi telah menyerbu lima buah premis sindiket dan menahan seramai 72 warga asing yang terdiri daripada empat lelaki Vietnam, tiga lelaki Bangladesh, seorang lelaki India, 43 wanita Vietnam, 15 wanita Indonesia dan 6 wanita Thailand yang berusia di antara 25 hingga 42 tahun.

Wanita warga asing yang ditahan menyediakan perkhidmatan seks kepada pelanggan dan turut berada di premis semasa serbuan ialah beberapa orang pelanggan warga tempatan.

Pemeriksaan awal mendapati mereka melakukan pelbagai kesalahan seperti tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah, Pas Lawatan Sosial (PLS) tamat tempoh dan ada yang menyalahgunakan Pas.

Sindiket ini beroperasi di premis perniagaan tiga tingkat dengan menjadikan tingkat satu sebagai tempat tinggal manakala tingkat dua dan tingkat tiga sebagai tempat khidmat seks.

Modus operandi sindiket adalah mana-mana pelanggan yang ingin mendapatkan khidmat seks akan berurusan melalui aplikasi WhatsApp dan pelanggan tersebut akan diberikan kata laluan untuk masuk ke dalam premis. Tanpa kata laluan pelanggan tidak dibenarkan masuk oleh penjaga premis.

Pelanggan diberikan pilihan mengikut kategori bilik dan jumlah jam tempahan. Manakala untuk tempahan wanita warga asing bayaran dikenakan sebanyak RM230 bagi tempoh satu jam.

Sindiket ini dipercayai telah beroperasi selama hampir dua tahun dan mengiklankan perkhidmatan seks di kumpulan laman sosial, WhatsApp dan Telegram.

Pasukan operasi telah merampas 48 naskah pasport Vietnam yang berada di premis dan sebuah kenderaan jenis SUV berwarna kelabu. Kenderaan tersebut dipercayai digunakan untuk menghantar wanita warga asing ke tempat yang telah dipilih oleh pelanggan. Turut dirampas wang tunai sebanyak RM6,275 dipercayai hasil bayaran khidmat seks di premis.

Seramai 20 orang lelaki tempatan telah dikenakan notis untuk hadir memberi keterangan bagi membantu siasatan. Mereka adalah pelanggan yang berada di dalam premis tersebut semasa serbuan dilakukan.

Kesemua warga asing yang ditahan dibawa ke Depot Imigresen Semenyih untuk tindakan dan siasatan lanjut kerana disyaki melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen 1959/63, Akta Paspot 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan Akta Anti-Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007(ATIPSOM).

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca