Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

[VIDEO] Nahas N28JV: Polis sahkan enam mayat ditemui, lima daripadanya tak sempurna - pakdin.my

[VIDEO] Nahas N28JV: Polis sahkan enam mayat ditemui, lima daripadanya tak sempurna - pakdin.my

Polis mengesahkan enam mayat nahas pesawat ringan di persiaran Elmina, sudah ditemui setakat ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, berkata satu daripada mayat itu ditemui lengkap iaitu penunggang motosikal, manakala lima lagi mayat ditemui tidak sempurna berkemungkinan penumpang, kru pesawat dan pemandu sebuah kereta.

“Setakat ini, enam mayat sudah ditemui dan pencarian membabitkan kawasan seluas 0.4 hektar.

“Dalam kapal terbang, ada lapan orang, satu pemandu kereta dan motosikal. Pemandu kereta ini kita tidak tahu sama ada pemandu e-hailing (Grab) dan adakah penumpang dalam kereta itu.

“Kita sedang menghubungi waris terdekat tetapi tiada siapa menjawab telefon,” katanya pada sidang media di lokasi kejadian, hari ini.

Razarudin berkata, pasukan pencarian akan mencari semua mayat terlebih dulu, manakala kotak hitam akan diuruskan Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU).

Beliau berkata, pengambilan Asid Deoksiribonukleik (DNA) waris mangsa akan dilakukan di Balai Polis Klang, Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan.

“Operasi ini akan dilakukan berterusan 24 jam sehingga semua mayat nahas ditemui,” katanya.

Dalam insiden pada jam 2.50 petang tadi, 10 lelaki disahkan maut selepas pesawat ringan terhempas di persiaran bandar Elmina, berdekatan Lebuhraya Gutrie dekat sini.

Lapan yang maut adalah penumpang dan dua kru pesawat, manakala dua lagi adalah seorang pemandu kereta dan penunggang motosikal yang melalui kawasan itu ketika pesawat terhempas.

Dalam tragedi itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelangai, Datuk Seri Johari Harun antara individu yang disahkan berada dalam pesawat Beechcraft 390 (Premier 1) itu.

Pesawat yang berlepas dari Langkawi menuju ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) mendapat kebenaran untuk mendarat pada jam 2.50 petang dan terhempas dua minit sebelum mendarat.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca