Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

[VIDEO] Banjir Libya: 10,000 dikhuatiri hilang - pakdin.my

[VIDEO] Banjir Libya: 10,000 dikhuatiri hilang - pakdin.my

DERNA, Libya  – Sekurang-kurangnya 10,000 orang dikhuatiri hilang di Libya pada hari Selasa 12 September 2023 dalam banjir yang disebabkan oleh ribut besar, yang memecah empangan, menghanyutkan bangunan dan memusnahkan sebanyak satu perempat daripada bandar timur Derna.

Lebih 1,000 mayat telah ditemui di Derna sahaja, dan pegawai menjangkakan jumlah kematian akan lebih tinggi, selepas Ribut Daniel merentasi Mediterranean ke negara yang berantakan akibat konflik selama lebih sedekad.

Sebuah bandar pantai dengan kira-kira 125,000 penduduk, menyaksikan kenderaan terbalik di pinggir jalan, pokok tumbang, dan rumah terbiar ditenggelami air..

Mayat bergelimpangan di mana-mana – di laut, di lembah, di bawah bangunan,” kata Hichem Abu Chkiouat, menteri penerbangan awam dan anggota jawatankuasa kecemasan.

“Jumlah mayat yang ditemui di Derna lebih 1,000,” katanya.

“Adalah tidak keterlaluan bagi saya mengatakan bahawa 25% bandar telah musnah. Terlalu banyak bangunan telah runtuh.”

Abu Chkiouat kemudiannya memberitahu bahawa dia menjangkakan jumlah kematian di seluruh negara akan mencecah lebih 2,500, memandangkan bilangan orang hilang semakin meningkat.

Tamer Ramadan, ketua delegasi Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (IFRC), memberitahu pemberita di Geneva melalui  panggilan video dari Tunisia: “Kami boleh mengesahkan daripada sumber maklumat bebas bahawa jumlah orang yang hilang adalah mencecah 10,000 setakat ini.”

Video menunjukkan arus besar mengalir melalui pusat bandar Derna selepas empangan pecah. Bangunan-bangunan yang hancur berada di kedua sisi.

“Kami tidak mempunyai apa-apa untuk menyelamatkan orang… tiada mesin… kami meminta bantuan segera,” kata Khalifah Touil, seorang pekerja ambulans, dalam laporan al-Masar.

Derna dibelah dua oleh sungai bermusim yang mengalir dari tanah tinggi ke selatan, dan biasanya dilindungi daripada banjir oleh empangan.

Sebuah video menyiarkan di media sosial sisa-sisa empangan runtuh 11.5 km (7 batu) di hulu bandar di mana dua lembah sungai berkumpul, kini dikelilingi oleh kolam besar air berwarna lumpur.

@ulekmayang.com “Kami boleh mengesahkan daripada sumber maklumat bebas bahawa jumlah orang yang hilang adalah mencecah 10,000 setakat ini. Mayat bergelimpangan di mana-mana – di laut, di lembah, di bawah bangunan. pakdin.my/167442 #Libya #Derna ♬ original sound – ulekmayang.com

Berkaitan

Mesti baca