🎦 Pelajar lelaki bersenjata menembak mati tiga orang di universiti Rotterdam - pakdin.my

ROTTERDAM: Suspek berusia 32 tahun, seorang pelajar universiti, menembak mati seorang wanita berusia 39 tahun yang tinggal di kawasan kejiranannya, dan menembak anak perempuannya berusia 14 tahun. Wanita itu meninggal dunia kemudian di hospital, kata polis.

Selepas membakar rumah wanita itu, lelaki bersenjata itu pergi ke hospital universiti Pusat Perubatan Rotterdam, di mana dia memasuki bilik darjah dan menembak mati seorang guru berusia 43 tahun.

Lelaki itu telah ditangkap berhampiran hospital, di mana dia turut memulakan kebakaran. Motifnya tidak diketahui.

“Kami telah dikejutkan dengan kejadian ngeri. Tembakan dilepaskan di dua tempat berbeza di bandar itu. Ramai orang menyaksikannya,” kata Datuk Bandar Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. “Emosi di bandar sangat tinggi. Takziah saya ucapkan kepada mangsa.”

Ketua pendakwa raya Rotterdam Hugo Hillenaar berkata: “Suspek mempunyai rekod jenayah lampau, pada 2021 dia telah didakwa dan disabitkan kesalahan atas penderaan haiwan.”

Video yang disiarkan dalam talian menunjukkan polis mengarahkan pelajar, ada yang memakai gaun perubatan putih, berlari keluar ketika pasukan penangkapan bersenjata lengkap tiba di tempat kejadian. Satu video menunjukkan seorang lelaki bergari memakai seluar combat.

Polis berkata tiada tanda-tanda kewujudan penembak kedua.

BACA juga: [VIDEO] Pemilik bengkel maut ditembak dalam trak pikap di Machang

 

UTAMADUNIA🎦 Pelajar lelaki bersenjata menembak mati tiga orang di universiti Rotterdam

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium