Indonesia merosakkan keraian Asia Tenggara TikTok - pakdin.my

Jun kini mesti berasa seperti realiti alternatif kepada CEO TikTok Shou Zi Chew. Dengan memakai baju batik tradisional, dia berada di Jakarta berjanji untuk melabur berbilion dolar di Indonesia, nampaknya menggembirakan pegawai kerajaan, eksekutif industri dan pengguna. Pada hari Rabu, bagaimanapun, pentadbiran Presiden Joko Widodo melarang transaksi e-dagang di platform media sosial. Perniagaan aplikasi video pendek ByteDance, yang mempunyai 125 juta pengguna aktif bulanan di negara ini, nampaknya menjadi sasaran utama, sekalipun bukan satu-satunya, sasaran.

Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan memberitahu pemberita bahawa peraturan itu, yang berkuat kuasa serta-merta, bertujuan untuk memastikan persaingan perniagaan yang “adil dan saksama” dan membantu melindungi data pengguna. Tetapi beberapa penggubal undang-undang baru-baru ini mengadu tentang kesan jualan dalam talian TikTok yang berkembang pesat terhadap 64 juta perusahaan mikro, kecil dan sederhana negara, kebanyakannya tidak mempunyai kehadiran dalam talian. Itu adalah blok undi yang besar yang tidak boleh diabaikan oleh ahli politik – dan pilihan raya kebangsaan, termasuk untuk presiden baharu, kurang daripada lima bulan lagi. TikTok berkata dalam satu kenyataan bahawa ia “sangat prihatin” tentang peraturan itu, terutamanya bagaimana ia akan memberi kesan kepada kehidupan 6 juta penjual dan hampir 7 juta pencipta gabungan yang menggunakan TikTok Shop di negara ini.

Indonesia adalah kunci kepada harapan TikTok untuk mengembangkan jualan e-dagangnya di Asia Tenggara. Walaupun baru bermula pada 2021, platformnya, dibantu oleh tawaran video tular teras syarikat, menjual barangan bernilai $4.4 bilion di rantau ini tahun lepas. Itu boleh melonjak kepada $15 bilion pada 2023, setiap firma penyelidikan Momentum Works, dengan kepulauan itu menempatkan 275 juta orang menyumbang kira-kira separuh daripada itu. Sementara itu, syarikat itu cuba meredakan kebimbangan ia mungkin membanjiri Indonesia dengan barangan China murah, dengan mengatakan ia tidak bercadang untuk melancarkan perniagaan rentas sempadan.

Terdapat peruntukan dalam peraturan baharu untuk itu juga, dengan harga minimum $100 ditetapkan untuk import tertentu. Itu akan digunakan untuk semua platform e-dagang, termasuk Tokopedia, sebahagian daripada perintis tempatan GoTo (GOTO.JK), yang bekerja rapat dengan kumpulan besar pedagang tempatan; dan unit Shopee Sea (SE.N) yang berpangkalan di Singapura, yang telah meningkatkan perbelanjaan dan insentif untuk mengekalkan kedudukan pasaran dominannya, walaupun mendapat tentangan pemegang saham. Seperti TikTok, ia bergantung terutamanya pada jualan kecantikan dan kosmetik. Bagi Shopee dan lain-lain seperti milik Alibaba (9988.HK) Lazada, melihat salah satu pesaing utama mereka terkial-kial kelihatan seperti kemenangan yang mungkin akan menjadi lebih besar jika kerajaan lain di rantau ini menggunakan pendekatan Indonesia.

KONTEKS BERITA

Pihak berkuasa Indonesia pada hari Rabu mengumumkan peraturan baharu yang menghalang syarikat media sosial daripada menjalankan jualan langsung e-dagang di platform mereka. Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan memberitahu pemberita bahawa sekatan itu, yang berkuat kuasa serta-merta, bertujuan untuk memastikan persaingan perniagaan yang “adil dan saksama”. Langkah itu bertujuan untuk mengekang pertumbuhan kukuh TikTok di Indonesia, yang menempatkan berpuluh juta peniaga kecil yang menurut ahli politik telah terjejas secara negatif oleh aplikasi bersepadu unit ByteDance.

UTAMAGAYA HIDUPTEKNOLOGIIndonesia merosakkan keraian Asia Tenggara TikTok

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium