Monday, February 26, 2024

🎦 Gempa bumi Nepal mengorbankan sekurang-kurangnya 128 orang- pakdin.my

KATHMANDU – Sekurang-kurangnya 128 orang terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera di Nepal apabila gempa bumi kuat melanda kawasan barat Jajarkot, kata pegawai pada hari Sabtu 4/11/2023.

Gempa itu berlaku pada pukul 11:47 malam. (1802 GMT) pada hari Jumaat 3/11/2023 dengan magnitud 6.4, kata Pusat Seismologi Kebangsaan Nepal. Pusat Penyelidikan Geosains Jerman pula mengukur gempa itu pada 5.7, menurunkannya daripada 6.2, manakala Kajian Geologi A.S. menetapkan pada 5.6.

BACA juga: [VIDEO] Pesawat terhempas di Nepal: 66 disahkan maut

Gempa bumi itu adalah yang paling banyak mengorbankan nyawa sejak 2015 apabila kira-kira 9,000 orang terbunuh dalam dua gempa bumi di negara Himalaya itu. Seluruh bandar, kuil yang berusia berabad-abad dan tapak bersejarah lain telah runtuh, dengan lebih daripada sejuta rumah musnah, melibatkan kos ekonomi AS$6 bilion.

Para pegawai bimbang angka kematian dalam gempa bumi Jumaat lalu boleh meningkat kerana mereka tidak dapat menjalin hubungan di kawasan berbukit berhampiran pusat gempa, kira-kira 500 km (300 batu) ke barat ibu kota Kathmandu, di mana gegaran turut dirasai. Daerah ini mempunyai penduduk seramai 190,000 dengan perkampungan yang berselerak di kawasan bukit terpencil.

Jurucakap polis Kuber Kadayat berkata, 92 orang terbunuh di Jajarkot dan 36 di daerah jiran Rukum Barat, kedua-duanya di wilayah Karnali. Pusat gempa adalah di kampung Ramidanda.

“Banyak rumah musnah, banyak lagi retak. Beribu-ribu penduduk menghabiskan sepanjang malam di kawasan lapang yang sejuk kerana mereka terlalu takut untuk masuk ke dalam rumah yang telah retak ketika gegaran susulan melanda,” kata Sharma. “Saya sendiri tidak dapat masuk.”

Perdana Menteri Pushpa Kamal Dahal terbang ke kawasan itu awal Sabtu dengan 16 anggota pasukan perubatan tentera untuk menyelia pencarian, menyelamat dan bantuan, kata pejabatnya.

Rakaman media tempatan menunjukkan rumah bata bertingkat yang runtuh, dengan perabot besar bertaburan. Video di X menunjukkan orang ramai berlari ke jalan kerana beberapa bangunan telah dipindahkan.

“Rumah telah runtuh. Orang ramai bergegas keluar dari rumah mereka. Saya berada di luar dalam kerumunan penduduk yang ketakutan. Kami cuba mencari butiran kerosakan,” kata pegawai polis Santosh Rokka melalui telefon.

 

UtamaDUNIA🎦 Gempa bumi Nepal mengorbankan sekurang-kurangnya 128 orang

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR