Tuesday, March 5, 2024

Tiga belas tebusan Israel dibebaskan oleh Hamas- pakdin.my

Hamas telah membebaskan 13 tebusan Israel dan sekumpulan warga Thai yang telah ditahan di Gaza, menurut dua pegawai memberi taklimat mengenai situasi itu, ketika gencatan senjata diantara pejuang Hamas Palestin dengan Zionis Yahudi itu berlaku.

Tebusan telah dipindahkan ke Palang Merah di Gaza, kata pegawai itu, sebagai persediaan untuk perjalanan ke Mesir dan kemudian Israel.

Televisyen Mesir menunjukkan imej konvoi kenderaan Palang Merah yang dikatakan menahan kumpulan itu menyeberang ke wilayah Mesir pada petang Jumaat. Orang Israel adalah antara mereka yang berada di dalam kenderaan dan telah tiba di sebelah Mesir, kata seorang pegawai zionis Israel.

Kementerian Luar Thailand berkata 12 rakyatnya adalah antara tebusan yang dibebaskan pada hari Jumaat.

Berita mengenai proses pembebasan yang sedang berjalan berikutan permulaan genjatan senjata empat hari pertempuran antara zionis Israel dan Hamas pada pagi Jumaat, yang pertama sejak pejuang Islam yang mengendalikan Semenanjung Gaza mencetuskan serangan dahsyat ke atas Israel pada 7 Oktober.

Gencatan senjata yang diuruskan oleh Qatar, menetapkan fasa untuk pembebasan berperingkat-peringkat 50 wanita dan kanak-kanak yang ditahan oleh pejuang Hamas dan 150 tahanan Palestin di Israel.

Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa berkata pada hari Jumaat ia telah memulakan “operasi berbilang hari” untuk membantu pembebasan dan pemindahan tebusan yang ditahan di Gaza, serta tahanan Palestin, dalam peranannya sebagai “perantara berkecuali” . Ia tidak mengulas mengenai lokasi semasa tebusan. – Seterusnya

 

UtamaDUNIATiga belas tebusan Israel dibebaskan oleh Hamas

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR