PRK Kuala Kubu Bharu: Setiausaha Akhbar Kor Ming, Pang Sock Tao calon wakili Kerajaan Perpaduan - pakdin.my

Setiausaha Akhbar kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming dipilih sebagai calon untuk mewakili Kerajaan Perpaduan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Bharu.

Pang Sock Tao yang mewakili DAP diumumkan sebagai calon oleh Setiausaha Agong DAP, Anthony Loke dalam majlis yang berlangsung di Pusat Khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kubu Bharu malam ini 24 April 2024.

Sock Tao, 31 dan berasal dari Ampang pertama kali disebut selepas Pengarah PRK PH bagi DUN Kuala Kubu Bharu, Ng Sze Han menyatakan 10 nama berpotensi disenarai pendek sebagai calon.

Nama calon itu dimuktamadkan dalam mesyuarat kepemimpinan tertinggi malam kelmarin membabitkan calon terdiri kaum Melayu, Cina dan India.

Selain Sock Tao, nama lain turut disenarai pendek adalah Mandeep Singh yang juga Setiausaha Politik kepada Menteri Digital, Gobind Singh serta Ahli Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Alice Choo Foong Thye.

Penyandang kerusi DUN Kuala Kubu Bharu Lee Kee Hiong meninggal dunia pada 21 Mac lalu akibat kanser.

PRK DUN Kuala Kubu Baharu diadakan susulan kematian penyandangnya yang mewakili PH daripada DAP, Lee Kee Hiong pada 21 Mac lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini menetapkan PRK DUN berkenaan pada 11 Mei ini, manakala 27 April sebagai hari penamaan calon.

Hari pengundian awal pula ditetapkan 7 Mei dengan tempoh berkempen selama 14 hari.

BACA juga:

UTAMAPILIHAN RAYAPRK Kuala Kubu Bharu: Setiausaha Akhbar Kor Ming, Pang Sock Tao calon...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium