Loji kuasa diletup, tayar dibakar di Selatan Thailand - pakdin.my

Pihak berkuasa percaya serangan itu bertujuan menimbulkan kekacauan di wilayah sempadan selatan dan mungkin dikaitkan dengan insiden lain di wilayah itu pada malam Khamis 25 April 2024.

SONGKHLA: Pemberontak yang disyaki melancarkan serangan bom ke atas loji janakuasa di daerah Saba Yoi dan membakar tayar kereta di daerah bersebelahan Thepha pada awal pagi Jumaat 26 April 2024.

Polis melaporkan bahawa pengeboman berlaku di loji janakuasa Rungtiva Biomass di kampung Plak Bo. Tiga dentuman kuat kedengaran selepas empat lelaki, bersenjatakan senjata perang dan memakai pakaian hitam, dilaporkan memasuki kemudahan itu.

Rakaman kamera keselamatan menunjukkan dua lelaki membawa silinder memasak dan dua bekas bahan api, meletakkannya di dalam loji janakuasa itu pada 12.26 pagi. Tiga puluh minit kemudian, bom itu meletup.

Sebuah bangunan yang rosak di loji kuasa di daerah Saba Yoi di Songkhla.

Selepas memeriksa tempat kejadian, pegawai berkata sebuah bangunan dandang rosak dalam letupan itu.

Pada masa yang sama, tayar kereta dibakar di beberapa lokasi di Thepha.

Tayar kereta dibakar di daerah Thepha wilayah Songkhla awal Jumaat 26 April 2024.

Pihak berkuasa percaya serangan itu bertujuan menimbulkan kekacauan di wilayah sempadan selatan dan mungkin dikaitkan dengan insiden lain di wilayah itu pada malam Khamis 25 April 2024.

Di Pattani, sebuah loji kuasa biojisim di daerah Mae Lan dibakar lewat malam Khamis 25 April 2024. Tiada kecederaan dilaporkan.

Sebuah loji kuasa biojisim di daerah Mae Lan di wilayah Pattani dibakar pada malam Khamis 25 April 2024.

Sekumpulan 10 lelaki bersenjata berpakaian hitam memasuki loji janakuasa di tambon Ban Rai sekitar jam 11.30 malam dan memberitahu tujuh pekerja meninggalkan kawasan itu dengan segera. Penceroboh membakar sebuah kereta di perkarangan dan kemudian loji kuasa.

Sebuah kereta dibakar di loji janakuasa di Pattani.

Bunyi dentuman kuat kedengaran lima kali semasa letupan itu, tetapi tiada siapa yang cedera, kata Jaema-ae Jaema, bekas kamnan tambon Ban Rai yang merupakan ketua pasukan keselamatan di kemudahan itu. Dia dimaklumkan tentang serangan oleh pasukannya.

Perintah Operasi Keselamatan Dalam Negeri (Isoc) Wilayah 4 pada hari Jumaat memberi jaminan kepada penduduk dan pengusaha perniagaan bahawa pihak berkuasa akan meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan itu bagi memastikan keselamatan orang ramai.

BACA juga

UTAMADUNIALoji kuasa diletup, tayar dibakar di Selatan Thailand

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium