Netanyahu “amat bimbang,” “takut” kerana ICC mungkin mengeluarkan waran tangkap minggu ini - pakdin.my

Menurut akhbar Israel “Maariv,” kerana takut ditangkap dan dibicarakan di ICC, Netanyahu telah menghubungi beberapa pemimpin dunia, termasuk Presiden A.S. Joe Biden, meminta “bantuan” untuk menghalang pengeluaran waran tangkap.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dilaporkan “amat bimbang” dan takut dengan kemungkinan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) boleh mengeluarkan waran tangkap untuknya dan dua lagi pemimpin Israel.

Media Israel membuat spekulasi bahawa ICC mungkin mengeluarkan waran tangkap minggu ini terhadap Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dan Ketua Staf Angkatan Pertahanan Israel Jeneral Herzi Halevi.

Menurut akhbar Israel “Maariv,” kerana takut ditangkap dan dibicarakan di ICC, Netanyahu telah menghubungi beberapa pemimpin dunia, termasuk Presiden A.S. Joe Biden, meminta “bantuan” untuk menghalang pengeluaran waran tangkap.

Sementara itu, satu lagi saluran Israel, Times of Israel, melaporkan bahawa Amerika Syarikat secara aktif menggunakan saluran diplomatik dalam usaha saat akhir untuk menghalang ICC daripada mengeluarkan waran tangkap untuk Netanyahu dan kedua-dua pemimpin.

Sebuah portal berita Israel, “Walla,” menyebut bahawa Netanyahu berada di bawah “tekanan yang luar biasa” kerana potensi beliau, Menteri Pertahanan, dan Ketua Staf IDF menjadi sasaran waran tangkap ICC.

“Netanyahu mengetuai usaha tanpa henti, kebanyakannya melalui telefon dengan pentadbiran Presiden A.S. Joe Biden, untuk menghalang pengeluaran waran tangkap,” lapor Ben Caspit dari Walla, seperti yang dipetik oleh Times of Israel.

Jika waran tangkap itu benar-benar dikeluarkan terhadap Netanyahu dan dua lagi pemimpin Israel, ia boleh merosakkan lagi reputasi Israel dan berpotensi melihat pemimpinnya dipenjarakan untuk tempoh yang lama jika didapati bersalah.

Sementara itu, penganalisis Amos Harel dari Haaretz menulis bahawa kerajaan Israel sedang melakukan segala usaha menjangkakan bahawa pendakwa ICC Karim Khan akan mengeluarkan waran tangkap kepada Netanyahu, Gallant, dan Halevi minggu ini.

Seperti Israel, Amerika Syarikat adalah antara negara yang belum menandatangani Statut Rom mengenai ICC dan sedang berusaha untuk menghalang mahkamah daripada mengeluarkan waran tangkap terhadap pemimpin Israel.

Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengarahkan Israel mengambil langkah-langkah untuk mencegah pembunuhan besar-besaran dalam konfliknya di Semenanjung Gaza dan menggesa gencatan senjata segera.

Keputusan ICJ, dalam kes yang difailkan oleh Afrika Selatan, menyatakan bahawa Israel mesti memastikan anggota tenteranya tidak melakukan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah untuk memperbaiki keadaan kemanusiaan bagi orang awam Palestin di wilayah itu.

Israel dihadapkan ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa selepas Afrika Selatan menuduh rejim Zionis mendalangi pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

Dalam penghujahan setebal 84 muka surat kepada ICJ, Afrika Selatan menggesa para hakim untuk segera menangguhkan operasi ketenteraan Israel di Gaza, dengan mendakwa penglibatan Israel dalam jenayah besar-besaran terhadap orang awam Palestin.

Afrika Selatan memulakan prosiding di ICJ Disember lalu, meminta ‘mahkamah dunia’ untuk menyiasat dakwaan jenayah besar-besaran yang dilakukan oleh rejim Zionis di Gaza, termasuk penentuan segera bahawa Israel melanggar Konvensyen Genosid 1948. – DSA

BACA juga:

UTAMADUNIANetanyahu “amat bimbang,” “takut" kerana ICC mungkin mengeluarkan waran tangkap minggu ini

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium