1 maut kapal tangki MISC terbakar - pakdin.my

Kapal tangki minyak Bunga Alpinia terbakar dan meletup di jeti terminal Petronas Chemicals Methanol Sdn Bhd berdekatan dengan Pulau Enoe, Labuan

Kebakaran di atas kapal tangki bahan kimia dan minyak sawit milik MISC Berhad ‘Bunga Alpinia’ di Labuan awal pagi tadi dilaporkan mengorbankan satu nyawa.

Menurut sumber Unit Kecemasan Hospital Labuan, mangsa ialah warga tempatan, Syahril Azmi Baharudin yang dipercayai melecur.

Menurut pasukan Bomba dan Penyelamat pula, tiga yang lain dilaporkan cedera sementara operasi mencari seorang lagi mangsa yang hilang masih diteruskan.

Senarai awal mangsa yang dibawa ke hospital tersebut ialah Zahari Hashim, Mohd Hanafi Khairil, Mohd Nazim Kamsani dan dua warga Filipina, Colangoy dan Krrol Salalv An.

Punca kejadian yang berlaku kira-kira 2.30 pagi itu masih disiasat.

Pulau Labuan baru sahaja diktiraf sebagai pusat minyak dan gas yang menempatkan kebanyakan syarikat minyak dan gas antarabangsa.

Menurut MISC, kapal 38,000 DWT IMO II itu mempunyai 29 anak kapal yang terdiri daripada 23 rakyat Malaysia dan enam rakyat Filipina.

Seramai 24 anak kapal telah berjaya diselamatkan.

Kapal tersebut terbakar dan meletup di jeti terminal Petronas Chemicals Methanol Sdn Bhd berdekatan Pulau Enoe, Zon Industri Rancha-Rancha.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Labuan, Zainal Madasin berkata 64 anggota bomba dan enam jentera masih bertungkus-lumus memadamkan kebakaran di kapal yang kelihatan senget itu.

Dalam satu kenyataan, Petronas Chemicals Group Berhad berkata pihaknya telah mengambil tindakan yang perlu bagi memastikan keselamatan semua kakitangan anak syarikatnya Petronas Chemicals Methanol Sdn Bhd, tempat berlakunya kebakaran.

Sementara itu dilaporkan sebuah bangunan berhampiran milik Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) mengalami kerosakan dengan siling, tingkap dan pintunya pecah akibat gegaran susulan insiden itu.

Susulan insiden itu juga, operasi Stesen Janakuasa Patau-Patau milik SESB yang terletak bersebelahan terminal itu dihentikan sementara atas faktor keselamatan.

Pengarah Urusan SESB, Abdul Razak Sallim berkata ini bagi membolehkan pihak Bomba dan Penyelamat mengambil langkah pencegahan dan keselamatan.

Penyaluran gas daripada Petronas Chemicals Methanol ke Stesen Patau-Patau juga terpaksa dihentikan serta-merta sehingga keadaan kembali normal dan selamat, katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Abdul Razak, penutupan sementara itu dijangka akan memberi impak kepada keupayaan SESB menyalur bekalan elektrik kepada semua pengguna di pulau bebas cukai itu.

Katanya, beberapa langkah kecemasan bagi menampung masalah kekurangan kapasiti penjanaan elektrik termasuk melaksanakan Pengurusan Beban Pengguna (DSM) akan dikuatkuasakan pada waktu beban puncak.

Abdul Razak berkata, catuan bekalan elektrik hanya akan dilaksanakan secara berperingkat sekiranya pelaksanaan DSM masih tidak dapat menampung permintaan dan stesen berkenaan tidak dapat beroperasi sepenuhnya.

Stesen Janakuasa Patau-Patau itu mempunyai keupayaan janaan sebanyak 103.5MW dan merupakan satu-satunya stesen janakuasa di Wilayah Persekutuan Labuan, katanya.

Sementara itu di Kuala Lumpur, Pegawai Meteorologi di Ibu Pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia, Khairul Najib Ibrahim ketika dihubungi berkata Labuan dilaporkan mengalami ribut petir antara 2 hingga 5 pagi tadi.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada keadaan cuaca mempunyai kaitan dengan kebakaran tersebut.

tanker-inferno-2
tankerinferno-3
tanker-inferno-4
tanker-inferno-5

tanker-inferno-6
tanker-inferno-7
tanker-inferno

 

 

 

UTAMABERITAALAM SEKITAR1 maut kapal tangki MISC terbakar

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium