Pekan Pattani Digegar Letupan Empat Butir Bom - pakdin.my

pattani bombing 1BANGKOK  — Pekan Pattani digegarkan letupan empat butir bom dalam tempoh enam jam hari ini, mengakibatkan seorang orang awam cedera dan empat kedai terbakar.

Ketua polis Pattani Mej Jen Ek-Kapop Prasitit-Wattanachai berkata bom pertama yang meletup di sebuah pusat hiburan di Lorong Esso pada pukul 7 pagi mencederakan seorang lelaki berusia 38 tahun dan memusnahkan sebahagian premis berkenaan.

Bagaimanapun, polis berjaya mematikan sebutir bom buatan sendiri seberat 50kg yang dipasang di pusat hiburan itu.

Kira-kira lima jam selepas itu, sebuah pasar raya pula terbakar akibat letupan bom.

Setengah jam kemudian, sebuah kedai menjual peralatan pertanian 200 meter dari pasar raya itu terbakar akibat satu lagi letupan bom.

Ek-Kapop berkata beberapa minit kemudian, bom keempat meletup di sebuah kedai menjual dapur gas yang terletak 400 meter dari pusat hiburan terbabit.

“Kesemua bom diledakkan dengan menggunakan peranti masa,” katanya.

Pegawai itu berkata beliau percaya perbuatan tersebut dilakukan puak pemberontak bagi membalas dendam kematian 16 rakan mereka dalam satu serang hendap di sebuah kem tentera laut di Narathiwat pada 13 Feb.

Lebih 5,000 orang terbunuh sejak sembilan tahun lepas apabila pemberontak melancarkan kempen bersenjata untuk menuntut kemerdekaan bagi wilayah Narathiwat, Pattani dan Yala.

UTAMABERITAPekan Pattani Digegar Letupan Empat Butir Bom

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium