Sultan Selangor Perkenan Bubar DUN Selangor Awal - pakdin.my

  SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberi perkenan kepada kerajaan Selangor yang diperintah Pakatan Rakyat (PR) untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) lebih awal.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid, berkata sultan telah memberi perkenan namun baginda meminta agar kerajaan negeri mengumumkan tarikh pembubaran tersebut dalam keadaan serta dengan cara tertib dan teratur.

“Tuanku bersetuju…dan saya akan umum pada masa yang sesuai. Sultan tidak menghalang pembubaran, tapi baginda cadangkan ia dibuat dengan tertib dan teratur.

“Saya sudah berjanji dan ikut titah (nasihat) tuanku,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini, Rabu.

Abdul Khalid sekali lagi menegaskan tidak akan mengumumkan pembubaran DUN pada Rabu, sebaliknya beliau akan umumkannya selepas perayaan Chap Goh Meh iaitu 24 Februari depan.

“Rakyat Selangor sudah sedia hadapi pilihan raya. Saya juga ada maklumkan pada tuanku untuk adakan pilihan raya umum bersama… tuanku terima.

“Tuanku bertitah PRU perlu diadakan dan dibuat dengan betul supaya tiada orang kata Selangor tidak buat dengan betul,” katanya.

Beliau menghadap tuanku di istana pagi Rabu.

Tempoh akhir penggal DUN Selangor ialah pada 22 April ini.

Sekiranya ia tidak dibubarkan sebaik tiba tempoh tersebut ia akan terbubar sendiri.

UTAMAPILIHAN RAYASultan Selangor Perkenan Bubar DUN Selangor Awal

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium