Zunar dipanggil polis berhubung kartun batal cuti Thaipusam - pakdin.my

GEORGE TOWN: Kartunis Zunar dipanggil polis berhubung siasatan ke atas penyalahgunaan Internet dan khianat mengenai karikatur menyerupai Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkaitan isu pembatalan cuti peristiwa bagi Thaipusam awal tahun ini.

Zunar, yang nama sebenarnya adalah Zulkiflee Anwar Alhaque, berkata seorang inspektor memintanya hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Padang Terap pada 2 Mei ini.

Beliau diberitahu dirinya disiasat mengikut Seksyen 505(c) Kanun Keseksaan kerana membuat kenyataan yang mendatangkan khianat awam dengan niat hendak mengapi-apikan mana-mana golongan atau kaum melakukan kesalahan terhadap golongan atau kaum lain, serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 atas penyalahgunaan perkhidmatan rangkaian.

Zunar mempertahankan karikatur yang dilukisnya sebagai haknya untuk bersuara, khasnya perkara berkaitan kampung halamannya, Kedah.

Beliau berkata, pembatalan cuti umum Thaipusam menjejaskan struktur sosial yang harmoni di negeri itu.

“Ia tidak pernah berlaku dalam sejarah Kedah. Dulu, di kampung saya, kami semua hidup dengan harmoni.

“Kenapa nak ganggu kehidupan aman yang kami nikmati selama bertahun-tahun?” soal anak jati dari Kampung Kilang Kecik di Pendang itu kepada FMT.

Zunar berkata, karikaturnya terbuka untuk penafsiran dan perasaan rakyat berbeza-beza.

Katanya, rakyat bebas menganalisis karikaturnya, tetapi mereka tidak boleh menganggap pandangan mereka sebagai undang-undang.

“Kenapa tidak menyiasat mereka yang menafsir kartun saya dengan cara tidak baik?

Pada 25 Jan lalu, pembantu khas kanan Sanusi, yang juga Ketua Pemuda PAS Kedah, Nurul Amin Hamid membuat laporan polis terhadap Zunar, mendakwa kartun itu memfitnah Sanusi berhubung keputusan membatalkan cuti peristiwa bagi Thaipusam tahun ini akibat pelaksanaan perintah kawalan pergerakan.

Beliau menyifatkannya tidak adil dan tidak perlu

UTAMANASIONALJENAYAH / MAHKAMAHZunar dipanggil polis berhubung kartun batal cuti Thaipusam

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium