UtamaEDITORIALWira Melayu Bangkit Menentang...

Wira Melayu Bangkit Menentang Penjajah Pada Kurun Ke-18 - pakdin.my

merdeka-tunku

Negara menyambut Hari Kebangsaan ke-56 pada 31 Ogos ini dan masyarakat Malaysia menyanjung tinggi usaha dan pengorbanan para pemimpin negara ketika itu bagi mencapai kemerdekaan dalam suasana harmoni dan tanpa pertumpahan darah.

Menurut aktivis sosial dan pengkaji sejarah, Abdul Rahim Ahmad, sebenarnya orang Melayu yang dipimpin pahlawan mereka telah melancarkan perang patriotik terhadap penjajah Inggeris pada kurun ke-18 lagi.

“Kalau nak ambil kira, perang menentang penjajah bermula tahun 1511 ketika Melaka diserang Portugis,” kata beliau kepada penulis di sini.

“Pada kurun ke-18 pahlawan Melayu telah bangkit menentang British, tetapi perang ini berlaku berasingan dalam kawasan (negeri) berlainan dan bukannya perjuangan menuntut kemerdekaan secara serentak di seluruh negara,” jelas beliau lagi.

SEMANGAT NASIONALIS

“Sebelum Perang Dunia Kedua, orang Melayu sudah mempunyai semangat nasionalis dan semangat ini semakin membakar dengan kekalahan British di tangan tentera Jepun pada peringkat awal peperangan itu dan semasa pemerintahan Jepun di Tanah Melayu dari 1942 hingga 1945,” jelas beliau.

Abdul Rahim berkata, pada zaman Darurat pula walaupun dibantu tentera Komanwel, semangat orang Melayulah sebenarnya yang menentang gerombolan pengganas komunis yang mahukan ideologi lain bagi pemerintahan Tanah Melayu ketika itu.

“Kalaulah orang Melayu tidak bangun menentang pengganas komunis ketika itu, mungkin Tanah Melayu dapat dikuasai oleh mereka (komunis) seperti kekalahan Perancis dan Amerika di Vietnam,” Abdul Rahim memberi pendapat beliau.

PAHLAWAN MELAYU

panglima-perak

Menurut sejarah Tanah Melayu, memang ada pertumpahan darah dalam perang patriotik yang berlaku pada kurun ke-18 tetapi pertempuran berlaku secara berasingan di negeri-negeri tertentu dan pada masa yang berlainan.

“Kebangkitan itu boleh dilihat sebagai tidak puas hati tentang campurtangan British terhadap kuasa orang Melayu dan bukan satu revolusi seperti perjuangan yang berlaku di Amerika Syarikat ketika menuntut kemerdekaan dari Britain,” jelas aktivis itu lagi.

Menurut beliau, perjuangan orang Melayu ada mencatatkan kemenangan di peringkat awal ketika menentang British tetapi akhirnya mereka tumpas kerana penjajah mempunyai senjata yang lebih baik serta tentera upahan yang ramai.

KEBANGKITAN ORANG MELAYU

panglima-dol-said

Menurut maklumat dari Arkib Negara terdapat beberapa peristiwa kebangkitan orang Melayu terhadap penjajahan British pada kurun ke-18.

Ini termasuk Perang Naning diketuai Dol Said di Melaka pada tahun 1831-1833, Perang Sungai Ujung di Negeri Sembilan (1874-1876), Perang Semantan diketuai Datuk Bahaman di Pahang (1891-1895) dan Perang Tok Janggut di Kelantan pada tahun 1915.

Menurut para pengkaji sejarah, penentangan ini merangkumi penentangan langsung terhadap pentadbiran dan campurtangan British dan penentangan tidak langsung terhadap pemerintahan yang menerima perlindungan British.

Kebangkitan itu juga muncul akibat rasa tidak puas hati orang Melayu ke atas sistem cukai tanah dan tanaman yang dianggap tidak adil serta cara kutipan itu dijalankan.

PERANG DI SEMANTAN, NANING

panglima-mat-kilau

Antara penentang British pada kurun ke-18 adalah Datuk Bahaman, Tok Gajah dan Mat Kilau di Pahang, Tok Janggut di Kelantan dan Rentap di Sarawak serta Mat Salleh di Sabah.

Di Pahang, Abdul Rahman Tuanku Imam Nuh atau lebih dikenali sebagai Datuk Bahaman menentang penjajah British di Semantan.

Sejarah menyatakan bahawa Perang Semantan berlaku disebabkan rasa tidak puas hati pembesar negeri Pahang terhadap campur tangan British ke atas kawasan mereka dan ia bermula bila Datuk Bahaman dan para pengikutnya menyerang C.E.M Deaborough di Sungai Semantan pada 15 Dis, 1891.

Manakala Dol Said atau Abdul Said adalah Penghulu Naning pada tahun 1799 dan adalah pemerintah Naning yang kesembilan.

Beliau membantah perlaksanaan cukai ke atas daerahnya oleh pihak British dan kemudian berjaya mengalahkan pihak British dalam dua kempen peperangan.

Peperangan Naning telah menjadikan Dol Said sebagai seorang wira yang berani dan mengukir tempat dalam sejarah Melaka.

MAT SALLEH, RENTAP

panglima salleh

Datu Mat Salleh, lebih dikenali sebagai Mat Salleh, adalah pejuang Sabah yang terkenal dalam penentangan terhadap penjajahan British di Sabah.

Detik Datu Mat Salleh menentang pencerobohan British bermula pada bulan Julai 1897 sehingga 31 Jan, 1900 di mana kota pertahanan Mat Salleh tumbang akibat serangan British.

Peristiwa itu menandakan gugurnya Mat Salleh sebagai pejuang bangsa.

panglima-rentap

Manakala Rentap adalah seorang panglima perang Iban yang tinggal di ulu Sungai Sekrang. Beliau adalah seorang daripada pemimpin yang menentang pemerintahan Raja Brooke di Sarawak.

Pada tahun 1853 Rentap telah mengetuai pasukan orang Iban menyerang pasukan British di Skrang dan ini telah menempatkan Rentap sebagai seorang daripada wira menentang penjajahan British.

Tema bagi sambutan Hari Merdeka tahun ini ialah “Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku”.

Berkaitan

Baca Juga

Di Mahkamah Persekutuan Hari ini 18 Ogos 2022

Ketua pasukan pembelaan Datuk Seri Najib Hisyam Teh memohon menarik diri. Tengku Maimun berkata, mahkamah tidak ada sebarang alasan untuk menyemak keputusan sebelum...

Renjer maut, 9 cedera letupan berkembar di Sungai Padi, Narathiwat

Seorang renjer tentera terbunuh, manakala tujuh anggota polis dan dua orang awam cedera dalam letupan bom di sebuah kebun getah dalam daerah Sungai Padi,...

Kerajaan lambat, penternak tanggung akibat apabila sekatan ditarik, kata pembekal ayam

Ayam memerlukan perancangan 40 hari bukannya serta-merta. Ketiadaan jawapan daripada kerajaan menyebabkan penternak kerugian kerana tidak dapat merancang untuk memenuhi permintaan baharu dari...

[VIDEO] Murid Tahun Enam Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas Maut Dipanah Petir

GUA MUANG: Polis mengesahkan kematian kanak-kanak 12 tahun yang maut ketika menggunakan telefon bimbit, di sini, semalam 15 Ogos 2022 adalah akibat renjatan elektrik...

[VIDEO] Wanita warga emas hilang dijumpai semula lepas 5 hari

BATU PAHAT – Wanita warga emas yang dilaporkan hilang selepas keluar mencari daun kelapa sawit untuk dijadikan penyapu lidi pada 10 Ogos lalu ditemui...

[VIDEO] Bekas pengarah urusan BNS didakwa pecah amanah RM21.08 juta

Bekas Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd  (BNS) Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas...

Projek LCS: Bekas pegawai BNS akan didakwa dibawah CBT pada 16 Ogos

Seorang bekas pegawai tinggi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) akan didakwa atas tuduhan jenayah pecah amanah (CBT) berhubung skandal Littoral Combat Ship (LCS)...

[VIDEO] Atlet Muay Thai meninggal dunia selepas pukulan knockout petinju Malaysia

Seorang petinju dari Thailand yang juga peserta Kejohanan Muay Thai Ambang Merdeka 2022 di Padang Kolej Uniti Kota Bharu, Kampung Che Deris Badang di...

[VIDEO] Penduduk teruja lihat kapal layar mewah RM200 juta

KANGAR: Kehadiran sebuah kapal layar mewah jenis Adastra di muara Sungai Perlis, Kuala Perlis berhampiran Terminal Feri Kuala Perlis, di sini semalam ternyata menggamit...

[VIDEO] Pengkid berpakaian ihram boleh terkeluar Islam, murtad

Tindakan individu didakwa wanita berperwatakan lelaki berpakaian ihram di hadapan kaabah boleh dianggap sebagai mempersendakan agama yang dikhuatiri menyebabkan dia terkeluar daripada landasan Islam. Mufti...

[VIDEO] Salman Rushdie parah, perlukan mesin ventilator

WASHINGTON – Pengarang Britain, Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berisiko hilang satu mata selepas ditikam berulang kali dalam satu acara kesusasteraan di...

[VIDEO] Tekong darat pandu 30km lawan arus bawa enam PATI dicekup

GUA MUSANG: Tindakan nekad seorang tekong darat yang membawa enam pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar melarikan diri sejauh 30 kilometer (km) membawa...