Khalid Naikkan Gaji Guna Peruntukan Kerajaan Persekutuan – Khir Toyo - pakdin.my

khalid-gaji

Sebelum ini masyarakat khususnya di Selangor terkejut dengan tindakan melampau kerajaan negeri itu untuk meluluskan usul kenaikan mendadak gaji dan elaun bulanan untuk semua 56 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang berkuat kuasa pada 1 Januari 2013 ini.

Di sebalik polemik itu, ada yang merasakan kenaikan itu sebagai umpan untuk memancing semua Adun agar menolak sebarang cubaan menukar pucuk kepimpinan negeri. Ini kerana umum mengetahui, sejak dipilih semula sebagai Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim sentiasa berdepan dengan pelbagai isu yang dipercayai didalangi oleh Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

- Advertisement -

Mungkin kerana tidak tahan dengan ‘gerakan’ Azmin yang sentiasa menjadi duri dalam daging, Khalid baru-baru dilaporkan membuat kenyataan untuk mencabar Azmin bagi jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti itu pada Mei tahun depan.Selain untuk mengukur kekuatan, Khalid mungkin merasakan ia adalah merupakan medan yang terbaik untuk membunuh karier politik anak emas Anwar itu sekali gus mengurangkan cengkaman Azmin di dalam PKR.

Malah tidak kurang juga, ada yang merasakan, kenaikan mendadak itu sebagai tanda protes terhadap kritikan terbuka Anwar yang telah mencalarkan imejnya. Anwar sebelum ini dilaporkan telah membuat kritikan tersebut di hadapan orang ramai dalam forum Laporan Ketua Audit Negara di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di Petaling Jaya, Selangor.

Ketua Pembangkang itu dikatakan menempelak Khalid agar tidak lagi berbangga dengan lebihan kewangan yang diperoleh tetapi gagal dalam membelanjakannya dengan baik.

“Saya puji Lim Guan Eng yang membawa Pulau Pinang pada tahap prestasi terbaik bagaimanapun tidak kepada Khalid kerana sudah masanya Selangor tidak lagi berbangga dengan lebihan yang diperoleh,” katanya.

Paling menarik, apabila para pencacai pakatan cuba mempertahankan tindakan Khalid itu dengan mengatakan ia adalah kerana sikap berjimat cermat Khalid yang begitu teliti mengurus tadbir kewangan negeri. Namun apabila diteliti, sumber kewangan yang digunakan untuk kenaikan gaji dan elaun itu adalah berpunca dari dan yang diperoleh dari kerajaan persekutuan.

Mantan menteri besar Selangor, Dr Khir Toyo menjelaskan dana yang digunakan untuk menaikkan gaji itu adalah sebahagian daripada peruntukan Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS). Menurutnya RM600 juta daripada rizab Selangor adalah lebihan peruntukan MARRIS yang gagal dimanfaatkan Pakatan Rakyat negeri itu.

“ADUN Kota Anggerik, Dr Yaakob Sapari sebelum ini memberitahu lebihan dana MARRIS dimasukkan ke dalam simpanan rizab Selangor. Daripada 2008 sampai 2012 kerajaan Persekutuan bagi kepada kerajaan negeri RM1.75 bilion. Tetapi yang dibelanjakan hanya RM1.1 bilion.

“Bererti RM600 juta yang disimpan dalam rizab negeri bukan duit pendapatan kerajaan negeri tetapi duit kerajaan Persekutuan untuk digunakan perbaiki jalan, tetapi kerajaan negeri tidak gunakan, tapi digunakan untuk simpanan rizab,” kata.

Kesimpulannya, kenaikan tersebut bukanlah kerana Khalid hebat menguruskan kewangan kerajaan negeri seperti yang didakwa oleh para pencacai mereka. Realitinya ia adalah merupakan kegagalan kerajaan negeri menguruskan dana MARRIS sehingga menyebabkan rakyat Selangor terpaksa menggunakan jalan yang tidak diselenggarakan dengan sempurna.

Atau dalam bahasa mudah, rakyat terpaksa menanggung kesulitan melalui jalan raya yang rosak dan berlubang yang ada kalanya menjadi punca kemalangan jalan raya, semata-mata untuk membolehkan Khalid naik gaji. Apabila dipersoalkan, jawapan yang paling mudah adalah meletakkan kembalikan kesalahan tersebut kepada kerajaan persekutuan.

Laporan Audit Negara 2013 sebelum ini mendedahkan 75 peratus rakyat negeri itu merungut dengan keadaan jalan raya yang berlubang dan tidak dinaik taraf.

UTAMANASIONALKhalid Naikkan Gaji Guna Peruntukan Kerajaan Persekutuan – Khir Toyo

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium