Keputusan Khalid belakangkan kerajaan negeri dan parti kata Azmin

Azmin mungkin jadi mangsa percaturan Khalid menjelang pemilihan PKR
Azmin mungkin jadi mangsa percaturan Khalid menjelang pemilihan PKR

Tan Sri Khalid Ibrahim banyak membelakangkan kerajaan negeri dan juga parti dalam melaksanakan tugasnya sebagai Menteri Besar Selangor.

Ini bukan cakap atau pandangan orang lain tetapi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor selepas melihat tndak tanduk Khalid belakangan ini.

Menurut Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali, tindakan yang diambil Khalid dalam membuat keputusan-keputusan kebanyakannya tidak dibuat secara kolektif seperti yang dijanjikan PR sebelum ini.

Menurut beliau, amat perlu untuk Khalid mengingat semula janji yang pernah diberikan kepad rakyat berkenaan memutuskan apa juga tindakan dan keputusan terutamanya melibatkan rakyat negeri Selangor.

Sebagai contoh katanya pestrukturan semula air di bawah Akta Industri Perkhidmatan Air (WSIA) 2006 seperti yang diumukan Khalid minggu lalu selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri.

“Tidak benar MB vs PKR Selangor, cuma parti berpendapat bahawa dasar yang dilaksanakan kerajaan negeri mesti secara koletif dan tidak boleh secara unilateral.

“Dan ini adalah janji-jani atas nama PR menjelang PRU yang lalu, bukan janji individu, maka PR khususnya Keadilan memikul risiko y diambil, sebab itu kita mahu MB untuk memastikan dasar yang diputuskan kerajaan negeri mesti selari dengan hasrat PR di peringkat negeri dan pusat,” jelasnya kepada bnbbc.my

Seperti yang umum tahu, beberapa siri teguran telah disuarakan kepada Khalid dari pimpinan PKR Selangor mengenai urusan pentadbiran beliau yang disifatkan banyak membelakangi pimpinan PKR negeri itu.

Antaranya melibatkan pelantikan Faekah Hussin selaku pentadbir syarikat konsesi air yang jelas menimbulkan ketidak selesaan PKR Selangor dari segi kelayakan beliau memegang posisi itu.

Menurut Azmin, adalah lebih wajar jawatan itu dipegang oleh tokoh yang mempunyai kredibilti dan pengalaman dalam menguruskan industri air di Selangor agar ianya memihak kepada rakyat.

“Dari semasa ke semasa memang kami ada bagi pandangan. Pandangan yang diberikan adalah untuk membantu pentadbiran negeri Selangor, jauh sekali untuk meruntuhkan.

“Sebagai contoh, dalam isu air ini kita meletakkan syarat, dua pentadbir mesti ada wakil dari kerajaan negeri Selangor, cuma yang menjadi pertikaian sekarang ini adalah pelantikan orang yang berwibawa.

“Tetapi kita merasakan pelantikan Faekah mesti dikaji semula untuk memastikan wakil daripada kerajaan negeri itu sekiranya dibenarkan kerajaan persekutuan mestilah sesorang yang mempunyai kelayakan yang berwibawa dan tidak boleh dipertikaikan untuk menjaga kebaijkan negeri Selangor,” katanya lagi.

Tambah Azmin lagi yang juga merupakan ADUN Bukit Antarabangsa itu, pelantikan yang mewakili kerajaan negeri mestilah seseorang yang benar-benar boleh menjadi wakil bagi pihak pentadbiran negeri bagi memastikan segala keputusan yang diambil tidak akan berat sebelah.

“Ini pendirian parti, bukan soal peribadi untuk menidakkan seseorang, tetapi pendirian majlis pimpinan PKR Selangor, dan juga biro politik mengambil ketetapan, sekiranya ada keperluan melantik pentadbir air dari kerajaan negeri, mereka mestilah di kalangan tokoh yang mempunyai kemahiran dan kewibawaan dalam mengendalikan industri air ini,” ujarnya.

Menurut Ahli Parlimen Gombak itu, tugas dan tanggungjawab berkenaan sungguh besar untuk mempertahankan hak rakyat negeri Selangor.

“Sebab itu kita mahu seorang tokoh yang berwibawa dan berkelayakan untuk mewakili kerajaan negeri,” jelas Timbalan Presiden PKR itu.

Keputusan Khalid dalam isu air ini mengundang reaksi negatif dari pimpinan PKR Selangor yang terkejut dengan pusingan ‘U’ diambil beliau.

Antara pihak yang mempertikaikan keputusan yang diumumkan Khalid ialah Adun Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin dan juga Azmin sendiri.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...

Benarkah Muhyiddin sedang di rawat ketika dikatakan menerima wang dari UKSB?

"Saya sedang rawat kanser. Tak mungkin terima sogokan" Katanya, ini kerana antara Jun hingga Ogos 2018 beliau menjalani pembedahan kanser dan kemudian mengambil cuti selama...

[Video] Tragedi 15 rumah terbakar di Petagas

PUTATAN: Lebih 10 rumah musnah dalam kebakaran di Kampung Contoh, Petagas, di sini, malam tadi. Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim, berkata...

[Video] DUA pelajar pondok di temui terapung dalam keadaan berpelukan

KOTA BHARU: Dua pelajar sebuah pondok di Pasir Tumboh di sini, yang hilang di Sungai Machang, Limbat, petang semalam ditemukan lemas, jam 8.40 pagi...