UtamaPOLITIKPutrajaya, Selangor Setuju Struktur...

Putrajaya, Selangor Setuju Struktur Semula Industri Air - pakdin.my

Rupanya selama ni pengikut mereka ditemberang oleh pemimpin mereka sendiri. Dengar khabar Khalid dah lama nak sign MoU bagi menstruktur bekalan air Selangor tetapi di halang oleh Penasihat Seringgit. Sebelum ini diorang kata tak ada krisis air sehingga 2019 dan tiada keperluan untuk pembinaan empangan Langat 2.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim pada majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri Selangor bagi penstrukturan semula industri bekalan air Selangor di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim pada majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri Selangor bagi penstrukturan semula industri bekalan air Selangor di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya

Kerajaan Persekutuan dan Selangor pada Rabu menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bagi menstrukturkan semula industri air di Selangor.

Langkah berkenaan juga dilihat sebagai membuka laluan kepada pelaksanaan Loji Air Langat 2 (Langat 2) yang tertangguh sejak 2010.

MoU tersebut ditandatangani di bangunan Perdana Putra di sini.

Kerajaan Persekutuan diwakili Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili sementara Selangor diwakili Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Majlis berkenaan disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

 

Penstrukturan Semula Bekalan Air Selangor Mampu Tingkatkan Kemudahan Infrastruktur Air

Langkah penstrukturan semula industri bekalan air Selangor akan membolehkan antara lain infrastruktur bekalan air di negeri itu ditambah baik dan memastikan bekalan air terawat disalur dengan lebih sempurna setiap masa.

Menyifatkan langkah berkenaan sebagai jalan terbaik berikutan isu kekurangan bekalan air di negeri itu sekarang, Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia, S. Piarapakaran) memuji tindakan kerajaan negeri Selangor yang akhirnya bersetuju menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan kerajaan Persekutuan bagi membolehkan ia dilaksanakan.

“Jadi saya harap dalam masa beberapa tahun ini kita dapat baiki infrastruktur. Sebenarnya masalah air kita ini lebih kepada masalah infrastruktur bukan masalah cuaca.

“(Sekarang) ini musim panas biasa, Jabatan Meteorologi pun ada keluarkan kenyataan bahawa suhu ini biasa bukan suhu yang lampau,” katanya kepada Bernama.

Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Selangor hari ini mendatangani MoU berhubung langkah penstrukturan semula industri bekalan air Selangor itu yang telah berlarutan sejak 2008.

Melalui MoU itu, kerajaan Selangor akan mengeluarkan kebenaran merancang pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL2) berkuat kuasa hari ini dan memastikan semua kelulusan dan kebenaran berkaitan pembangunan projek LRAL2 diluluskan dalam tempoh 30 hari daripada tarikh MoU ditandatangani.

Selain itu, Kerajaan Persekutuan bersedia menyuntik dana tambahan untuk membantu kerajaan negeri mengambil alih syarikat-syarikat konsesi air dan seterusnya membenarkannya menguruskan perkhidmatan bekalan air di Selangor melalui sebuah syarikat milik kerajaan negeri.

Piarapakaran berkata loji Langat 2 akan berupaya memproses air terawat sebanyak 1,200 juta liter sehari dan merupakan tambahan yang tinggi bagi bekalan air di Selangor.

Ditanya sama ada bekalan air mentah akan tetap menjadi masalah kepada kekurangan bekalan air di negeri itu walaupun loji berkenaan dibina, beliau berkata loji berkenaan akan menggunakan sumber air mentah berbeza.

“Dalam situasi ini apa sedang berlaku, untuk loji Langat 2, air mentahnya bukan daripada Selangor, air mentah dia dibawa daripada Pahang, merentasi Banjaran Titiwangsa melalui terowong di bawah projek Bekalan Air Mentah Pahang-Selangor,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia, Foon Weng Lian berkata, persetujuan itu merupakan titik permulaan yang baik antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri dalam pembangunan sektor air bagi menjamin bekalan berterusan kepada pengguna.

Foon, yang juga Timbalan Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) berkata pendekatan telus yang berpaksikan kepentingan pengguna adalah perlu bagi memastikan rancangan itu dapat dilaksanakan dengan jayanya.

“Diharap semua pihak yang terlibat dalam perkara ini dapat bekerjasama erat, mewujudkan komunikasi efektif, dan semua pendekatan biarlah menjurus kepada kepentingan pengguna, bukannya politik.

“Jika boleh, wujudkan satu panel atau jawatankuasa bebas yang dianggotai oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara, persatuan pengguna, pakar dalam bidang penyelidikan air sebagai pihak ketiga untuk memantau gerak kerja penstrukturan semula tersebut,” katanya.

Eksekutif Kanan Forum Air Malaysia, Nuraini Khalil pula menarik perhatian bahawa penstrukturan semula perlu dilaksanakan segera, memandangkan Selangor adalah antara negeri yang masih belum menjalani proses itu.

Nuraini, yang merujuk laporan ‘Malaysia Water Industry Guide 2013’ berkata negeri yang telah menjalani penstrukturan semula dan berhijrah ke rejim pelesenan baharu mempunyai rekod baik dari segi kadar air tidak berhasil (NRW).

“Oleh itu, penstrukturan semula ini akan memberi manfaat kepada semua penduduk di negeri tersebut kerana perkhidmatan bekalan air dapat dilakukan dengan sistematik, cekap serta telus, di samping air bersih dan selamat dapat dibekalkan secara berterusan kepada pengguna,” katanya.

Bagaimanapun, Presiden Pengamatan Air Pulau Pinang Prof Dr Chan Ngai Weng khuatir jika pembinaan loji Langat 2 digunakan sebagai penyelesaian muktamad bagi masalah bekalan air dan berharap semua pihak tidak terlalu selesa dengan keputusan itu.

“Buat jangka masa pendek bolehlah tetapi untuk jangka masa panjang masalah bekalan akan tetap berlaku, selepas ini sudah tentu Pahang juga akan maju dan jumlah pengguna akan meningkat, tak boleh selamanya berharap kepada bekalan air mereka (Pahang),” katanya.

Diminta mengulas mengenai isu NRW yang disebut Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai antara punca masalah bekalan air, beliau berkata isu itu akan menelan belanja tinggi untuk diselesaikan.

“NRW ini ialah air terawat yang hilang oleh sebab bocor atau dicuri, jadi jika nak selesaikan perkara ini, paip-paip air perlu ditukar di seluruh negeri, jadi ini sangat mahal dan tarif air mungkin akan dinaikkan sekiranya ia mahu ditambah baik,” katanya.

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] 2 Wanita di tembak di Narathiwat, 1 maut dan 1 cedera

Seorang wanita maut ditembak ketika menunggang motosikal manakala serang lagi mengalami kecederaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162109/

[VIDEO] Kerajaan Malaysia menang lawan ‘waris’ Sultan Sulu – Azalina

Hasil daripada tindakan Malaysia itu, Mahkamah Sepanyol yang melantik Dr. Stampa telah membatalkan pelantikannya secara retrospektif dan ‘preliminary award’ yang dikeluarkan oleh beliau di Madrid. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162090/ https://youtu.be/9gbidNLGZ-s

[VIDEO] MKT UMNO tentukan tarikh pemilihan parti pada Jumaat

Mesyuarat MKT adalah untuk memutuskan tarikh sebelum 19 Mei itu, bila tarikh mesyuarat cawangan, bahagian dan pemilihan yang dibuat (serentak) dalam tarikh itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162080 https://youtu.be/xmwvGGOOgWY

[VIDEO] Feri Mersing – Tioman di badai ombak besar

Viral video feri dari Mersing ke Tioman terumbang ambing dilanda ombak. Alhamdulillah feri tu dah selamat berlabuh di jeti Tioman. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162068 https://youtu.be/agaMpX65_60 https://youtu.be/mlhOM1_qPhQ

[VIDEO] Batu Pahat daerah terbaharu terjejas banjir, mangsa melonjak kepada 3,612 orang

Jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 3,612 orang setakat 8 pagi ini berbanding 2,912 orang yang dicatatkan pada 12 tengah malam BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162059 https://youtu.be/uQ0D13ZlstU

Rumah Rakit Uda Sungai Lebam hanyut

Difahamkan tiada pengunjung yang menyewa rumah rakit berkenaan ketika kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162049 https://youtu.be/9BNvuoiOv18

[VIDEO] Isu Islamofobia di Sweden antara akan dibincangkan dengan Brunei – Zambry

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membincangkan perkara berkenaan bersama rakan sejawatnya di Brunei, Erywan Mohd Yusof. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162036 https://youtu.be/ZoAoMi6CwpI

[VIDEO] Anak ikan paus terdampar di Kuala Baram

Operasi menyelamat telah dijalankan oleh pasukan bomba dengan bantuan orang awam dan menolak anak ikan paus tersebut ke kawasan yang lebih dalam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162026

[VIDEO] Kelibat harimau dilihat di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim

PERHILITAN Perak mengesahkan, pihaknya menerima aduan berhubung kelibat harimau yang dilihat menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162019 .................

[VIDEO] ‘Sedekah’, ‘komisyen’ melunakkan rasuah, kata Anwar

“Dulu ‘komisyen’ okay, rasuah tak okay. Sekarang ada pula ‘sedekah’. “Sedekah untuk amal jariah okay, tapi ‘sedekah’ untuk dapat undi pilihan raya – rasuah.” BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162009

[VIDEO] ‘Kalau dia sedekah, kalau kita rasuah’, Zahid sindir Hadi

Semalam, Hadi mempertahankan pemberian wang menerusi bantuan diberikan kerajaan Terengganu beberapa hari sebelum PRU15. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161999

[VIDEO] Aliran Kenderaan Meningkat, Trafik Perlahan Di Lebuh Raya Utama

Aliran trafik di Lebuhraya Utara Selatan dilaporkan perlahan melibatkan kedua-dua arah selatan dan utara. https://pakdin.my/161988