Pembantu Juruterbang #MH370 Layak Terbangkan Boeing 777 – Ahmad Jauhari - pakdin.my

Fariq Ab Hamid
Fariq Ab Hamid

Pembantu juruterbang Malaysia Airlines hilang (MAS) MH370 menerbangkan pesawat Boeing 777 untuk kali keenam ketika pesawat itu hilang, dan kelayakannya untuk menerbangkan pesawat itu mendapat pengesahan penuh.

“Ini merupakan penerbangan (Fariq Abdul Hamid berusia 27 tahun) yang keenam dan kami tidak melihat sebarang masalah dengan beliau. Penerbangan keenam ini tidak memerlukan pemeriksaan terhadap pembantu juruterbang,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya.

“Latihan MAS begitu ketat. Bagi lima penerbangan pertama, pembantu juruterbang terbang dengan pemeriksaan pembantu juruterbang.

“Bagi pembantu juruterbang (Fariq), beliau begitu baru dengan pesawat 777 dari jenis yang lebih rendah. Beliau terbang dengan pemeriksa. Kapten (Zaharie Ahmad Shah) adalah pemeriksa,” kata Ahmad Jauhari pada sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kurangnya latihan Fariq yang membawa kepada kehilangan MH370.

Minggu lalu, dilaporkan bahawa Ahmad Jauhari berkata, penghantaran radio terakhir dari yang pesawat MH370 yang hilang adalah daripada Fariq pada pukul 1:19 pagi pada 8 Mac.

UTAMABERITAPembantu Juruterbang #MH370 Layak Terbangkan Boeing 777 - Ahmad Jauhari

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium