Thursday, July 18, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

PKR turut amal undang-undang tentera - pakdin.my

pkr-undang-undang-tentera

Jika bercakap soal demokrasi, kebebasan media dan kebebasan bersuara, pakatan pembangkang termasuklah PKR memang juara, namun sebenarnya tanpa disedari peraturan yang termaktub dalam undang-undang parti itu pun sebenarnya bagaikan undang-undang tentera.

Apabila seorang pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad didakwa atas tujuh pertuduhan di Mahkamah Tentera berkaitan dakwaan membuat kenyataan kepada media mengenai dakwat kekal tanpa izin Majlis Angkatan Tentera (MAT), pembangkang termasuk pimpinan PKR tampil kedepan ia bersifat autoritarian dan tidak demokratik.

Namun PKR juga mempunyai undang-undang yang sama, yang menghalang mana-mana ahlinya membuat kenyataan kepada media.

Antaranya, Perkara B.7 Tataetika Pemilihan PKR menyatakan “Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum”, selain ada lagi peraturan lain dalam parti itu yang menyekat kebebasan bersuara.

Terbaru, tiga anggota parti itu, iaitu bekas setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin dan calon penggantinya selaku ketua AMK, Amiruddin Shari pula mendapat surat tunjuk sebab daripada lembaga disiplin pada Rabu.

Ketiga-tiga mereka dikatakan terlibat dalam membuat kenyataan di media berhubung isu desakan supaya Tan Sri Khalid Ibrahim berundur dari jawatan menteri besar yang disandang beliau sekarang.

Keputusan itu dinyatakan dalam kenyataan media Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong hari ini.

Sebelum ini, sepanjang proses pemilihan PKR berlangsung pun, bukan sedikit jumlah ahli parti itu yang diberikan surat tunjuk sebab dan digantung keahlian atas kesalahan membuat kenyataan kepada media termasuk orang kuatnya Badrul Hisham Shahrin atau Chegubard.

Bukan soal menyekat ahli membuat kenyataan media sahaja, PKR juga turut menghalang keadilan serta melanggar hak asasi manusia kerana Fasal 44.1 perlembagaan PKR menyebut, tiada anggota boleh membawa perkara parti ke mana-mana mahkamah.

Bermakna, jika ada anggotanya berpendapat wujud penyelewengan dan yakin mempunyai bukti kukuh, tetapi tidak diambil tindakan setelah dikemukakan mengikut saluran parti, anggota berkenaan terpaksa mendiamkan perkara itu.

Bukankah itu menyekat keadilan daripada ditegakkan dan menyokong kebarangkalian wujudnya kebatilan, kemungkaran, penyelewengan, salah laku serta penindasan dan lain-lain lagi?

Pada hari ini juga, akibat wujudnya undang-undang itu dalam PKR, maka seorang anggotanya sendiri yang mengheret parti itu ke mahkamah berhubung kepinncangan proses pemilihan penuh kontroversi parti itu kini bukan lagi anggotanya.

Tan berkata, ini kerana tindakan Nasharuddin Md Isa daripada PKR Cabang Ampang itu bertentangan dengan larangan dalam perlembagaan parti.

“Saudara Nasharuddin Md Isa (Cabang Ampang), beliau telah memfailkan writ saman di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 27 Jun 2014.

“Tindakan beliau melanggar Perlembagaan Parti Fasal 44.1, “Larangan Membawa Parti ke Mahkamah; Tiada seorang anggota yang boleh membawa apa-apa perkara Parti ke mana-mana mahkamah. Sekiranya berbuat demikian, maka keanggotaannya tergugur secara otomatik.

“Dengan ini tergugur keanggotaannya dari Parti Keadilan Rakyat,” katanya menurut kenyataan tersebut.

Nasharudin, Ahli Jawatankuasa PKR Cabang Ampang memfailkan writ saman itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam kira-kira jam 2.45 petang Jumaat lalu.

Beliau menamakan tiga defendan iaitu, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP), Datuk Johari Abdul; JPP sendiri dan Ketua Cabang Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Menurut Nasharudin, tindakan mahkamah itu adalah jalan terakhir bagi menuntut keadilan daripada Parti KEADILAN Rakyat (PKR) itu berikutan dua aduannya kepada JPP sebelum ini tidak mendapat perhatian dan pembelaan sewajarnya walaupun semua bukti kukuh dikemukakan.

Ini kerana beliau yakin terdapat unsur rasuah oleh defendan ketiga (Zuraida), wakil serta penyokongnya hingga mempengaruhi keputusan pemilihan bagi Cabang Ampang.

Nasharudin mendakwa beliau telah mengemukakan bantahan sebanyak dua kali pada 21 dan 22 Mei lalu, namun JPP tetap meneruskan pengiraan undi dan mengesahkan keputusan.

Pemilihan PKR Cabang Ampang diadakan pada 11 Mei lalu dan Zuraida yang juga Ahli Parlimen PKR Ampang diisytihar berjaya mempertahankan jawatannya sebagai ketua cabang.

Jadi ada baiknya PKR cermin diri, dan bersihkan laman rumah sendiri dahulu, sebelum sibuk menuding jari menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan pelbagai tuduhan.

Jika tidak, sekali lagi malah berterrusan…bidalan “Ibarat ayam jantan yang kokok berderai-derai, ekor bergelumang najis” bolleh terus digunapakai ke atas PKR.

Cakap biarlah serupa bikin.

Dalam pada itu Lembaga Disiplin PKR juga mengambil tindakan untuk memecat empat ahlinya ekoran kesalahan melibatkan proses pemilihan bagi cabang Kota Raja.

Mereka yang dipecat adalah Nallasamy Kumarasamy, Sathiaseelan Nagamuthu, Vijay Kumar Samy dan Mohanathas Alagan.

Keempat-empat mereka didapati bersalah kerana melakukan kekecohan dan kekasaran sepanjang pemilihan berlangsung pada 11 Mei dan 22 Jun lalu.

Sementara itu, Mustapha Mohd Talib dari Cabang Kuala Selangor digantung keanggotaan setahun serta merta atas dakwaan mengemukakan ugutan kepada calon yang bertanding di cabang tersebut.

Mustapha adalah Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor.

“Beliau telah didakwa membuat ugutan terhadap seorang calon untuk tidak meneruskan niat bertanding jawatan Ketua Cabang Kuala Selangor.

“Mustapha Mohd Talib dengan ini digantung keanggotaannya selama setahun, bermula serta-merta,” katanya.

Semua keputusan berhubung tindakan yang diumumkan Tan hari ini diambil setelah mendapat kata sepakat melalui mesyuarat biro politik yang diadakan pada Selasa, 1 Julai.

Mesyuarat itu dipengerusikan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan turut dihadiri anggota-anggota biro politik yang lain.

Azalina tidak fokus, Ketua Penerangan UMNO perlu ditukar

UMNO Cawangan SS9A, Damansara mengusulkan satu pertukaran atau rombakan bagi jawatan Ketua Penerangan UMNO Malaysia yang disandang oleh Datuk Seri Azalina Othman Said

Pemimpin UMNO perlu teroka pendekatan baharu – Ahmad Zahid

Pemimpin UMNO perlu mencipta sentimen, naratif dan aura positif untuk mendekati hati rakyat serta meraih sokongan mereka.

Rombakan kabinet | Senarai penuh Kabinet Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar mengumumkan barisan kabinet baharu di Jabatan Perdana Menteri hari ini, bukan sahaja menambah jabatan, malah bilangan menteri dan timbalan menteri juga bertambah.

Ahmad Said berundur demi pembaharuan UMNO Terengganu

Bekas Menteri Besar Terengganu itu berkata, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Rozi Mamat telah dicadangkan untuk menggantikannya memimpin BPUNT.

UMNO ambil keputusan pecat Isham Jalil

“Kesalahan dia banyak, dia suruh presiden dipecat dan letakkan jawatan. Dia kata UMNO barua dia, dia tak ikut keputusan parti, dia ajak Presiden berdebat secara terbuka.

MP, ADUN UMNO terus sokong Anwar

Semua Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO membuat ketetapan untuk terus menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: