Friday, February 23, 2024

Serangan Di Pulau Mabul: Anggota Polis Maut- pakdin.my

pulau-mabul-semporna

SEMPORNA: Seorang anggota polis dilaporkan terbunuh dan seorang lagi dipercayai diculik selepas satu kejadian tembakan di Pulau Mabul, Semporna di pantai timur Sabah pada lewat malam Sabtu.

Kejadian tembak-menembak melibatkan anggota polis itu berlaku sejurus sebelum tengah malam apabila lapan lelaki bersenjata yang berpakaian seperti tentera memasuki pulau itu pada kira-kira pukul 11.30 malam Sabtu.

olis Marin, Koperal Abdul Rajah Jamuan, 32, maut manakala konstabel yang dikenal pasti sebagai Zakia Aleip, 26, masih hilang selepas kejadian tembakan bersama kumpulan lelaki bersenjata itu dalam satu serangan hendap di Mabul Water Bungalows Resort di pulau Mabul.u.

Para penyelam yang tinggal di resort di pulau itu dilaporkan mendengar bunyi tembakan.

Sebelum ini terdapat beberapa cubaan oleh pasukan lelaki bersenjata warga Filipina untuk menceroboh masuk ke Pulau Mabul yang terkenal sebagai syurga menyelam di pantai timur Sabah.

Minggu lalu, tahap keselamatan dipertingkatkan berikutan satu cubaan menculik oleh tujuh lelaki bersenjata di pusat ternakan ikan dalam sangkar di Kampung Bangau Bangau di Semporna.

Pemilik sangkar ikan itu diarahkan berpindah keluar dari pusat ternakan berkenaan dan sekurang-kurangnya tujuh lelaki bersenjata dilaporkan masih berada di kawasan itu.

Mangsa berdiri di sebelah kanan dan menyandang senjata. Konst 176543 Zakiah Bin Aleip - 26 tahun - Bajau -islam - Berkhwin ( 1 anak ) - Isteri : Sharifah Erna Bti Berson - Tempat betugas sebelum: – PPM W1 Pulau Pinang -Jawatan sekarang: Konst Radar Ploter Bot RH 40, Unit Pencegahan Jenayah Perairan ( Marin ) Balai Polis Pulau Mabul. - Alamat: Kg Sambah Tengilan Tamparuli Sabah.
Mangsa berdiri di sebelah kanan dan menyandang senjata.
Konst 176543 Zakiah Bin Aleip
– 26 tahun
– Bajau
-islam
– Berkhwin ( 1 anak )
– Isteri : Sharifah Erna Bti Berson
– Tempat betugas sebelum: – PPM W1 Pulau Pinang
-Jawatan sekarang: Konst Radar Ploter Bot RH 40, Unit Pencegahan Jenayah Perairan ( Marin ) Balai Polis Pulau Mabul.
– Alamat: Kg Sambah Tengilan Tamparuli Sabah.
KPL 151279 Ab.Rajah b. Jamuan (ditembak) 32 tahun Islam Berkahwin Isteri: Salamah bti Amad Tempat bertugas sebelum - PPM Kampung Acheh Jawatan K63 sekarang - Jurumudi Kapal Rondaan Air 1, (6) Balai Polis Pulau Mabul Alamat - Kampung Bubul Batu 2 Semporna Sabah
KPL 151279 Ab.Rajah b. Jamuan (ditembak)
32 tahun
Islam
Berkahwin
Isteri: Salamah bti Amad
Tempat bertugas sebelum – PPM Kampung Acheh
Jawatan K63 sekarang – Jurumudi Kapal Rondaan Air 1, (6) Balai Polis Pulau Mabul
Alamat – Kampung Bubul Batu 2 Semporna Sabah
UtamaBERITASerangan Di Pulau Mabul: Anggota Polis Maut

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR