#MH17: Anwar sokong Najib berunding secara peribadi dengan pemberontak #pakdin.my

wpid-mh17-serah-kotak-hitam.jpg
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berunding terus dengan pemimpin puak pemisah pro Rusia Alexander Borodai.
Anwar ketika perbahasan usul tergempar mengutuk insiden pesawat Malaysia Airlines MH17 di Dewan Rakyat, Parlimen hari ini berkata, beliau menyedari Najib terpaksa berunding dengan Borodai demi menjaga kepentingan rakyat yang terkorban.

“Tindakan perdana menteri berunding dengan pemberontak sudah pasti akan mengundang kontroversi, tetapi saya memilih untuk menyokong.

“Sebab saya rasa mana-mana pemimpin memilih menjaga kepentingan rakyat terkorban. Saya fikir tiada jalan keluar melainkan memujuk kepada kumpulan pemisah yang menjaga kawasan berkenaan,” kata Anwar dalam ucapan perbahasan usul berkenaan.

Usul tergempar mengutuk insiden yang mengorbankan 289 penumpang dan anak kapal pesawat MH17 itu bakal menyaksikan 12 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan 10 ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) diberi peluang berbahas dengan tempoh masa 10 minit seorang.

Sementara itu, DAP juga turut menyuarakan sokongan kepada Najib atas tindakan berani beliau yang berjaya memecahkan kebuntuan mendapatkan mayat penumpang dan kotak hitam pesawat MH17.

Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng berkata, meskipun mengakui kemungkinan risiko perdana menteri berunding dengan individu yang tidak diiktiraf sebagai sebuah negara, keutamaan perlu diberikan bagi mendapatkan kotak hitam dan mayat penumpang.

“Tetapi saya rasa ia berbaloi, ” kata Lim dalam perbahasannya.

“Kita perlu dapatkan mayat dan kotak hitam untuk dapatkan keadilan buat mereka,” katanya.

Lim berkata, Malaysia juga harus bijak mengelakkan diri daripada terperangkap dengan krisis geopolitik di kawasan berkenaan antara Rusia dan Ukraine.

“Kami memahami Malaysia terjerat antara perebutan kuasa, kita juga tidak mahu terperangkap,” katanya dan menambah akan terus menyokong MAS untuk masa hadapan.

Berkaitan