Krisis MB Selangor: Nasrudin Diberi 24 Jam Mohon Maaf Atau Berdepan Tindakan Undang-Undang – Lim Guan Eng - pakdin.my

Maafkan Lim Guan Eng yang tahu bahasa melayu dalam menilai apa maksud sebenar yang dutulis oleh Nasruddin Hassan.

nasarudintantawi

Ahli Parlimen PAS diberikan tempoh 24 jam untuk membuat permohonan maaf berhubung kenyataan fitnah yang dibuat terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng atau berdepan tindakan undang-undang.

Lim berkata beliau terkejut dengan serangan tanpa provokasi yang dilancarkan oleh ahli Majlis Syura PAS, Nasrudin Hassan Tantawi mengenai kewangan kerajaan negeri Pulau Pinang dan penganugerahan projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

“Nasrudin mempersoalkan mengapa saya tidak dikritik dalam Pakatan Rakyat seperti mana Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dikritik berhubung isu pembinaan Lebuhraya Kinrara-Damansara (KIDEX) apabila saya juga telah menggunakan rundingan terus untuk menganugerahkan projek terowong RM4.63 bilion di bawah dasar laut untuk Construction Zenith BUCG Bhd.

“Saya ingin menyatakan di sini bahawa saya tidak pernah membuat apa-apa komen awam berhubung KIDEX atau anugerah rundingan secara terus.

“Saya tidak mempunyai sebarang kepentingan dalam permainan politik Nasrudin yang menyokong KIDEX tetapi membuat bantahan ini kerana pembohongan oleh ahli Parlimen Pakatan Rakyat ini yang dengan teruk mencemarkan maruah saya dan kedudukan kerajaan negeri,” kata Lim pada sidang akhbar di pejabatnya di di Komtar, Khamis.

Lim mendakwa Nasrudin telah berbohong dengan menyatakan bahawa projek terowong dasar laut telah dianugerahkan melalui tender terbuka dengan kos RM3.6 bilion, bukan melalui rundingan terus bernilai RM4.63 bilion.

Tambahnya, kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah Pakatan Rakyat tidak pernah mencatatkan bajet defisit.

Nasrudin berkata projek terowong itu diberikan lampu hijau walaupun Pulau Pinang mencatat bajet defisit RM255.4 juta.

“Saya tiada pilihan melainkan melayan dia seperti lawan Barisan Nasional, dengan mengarahkan peguam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Nasrudin yang menyebarkan fitnah secara terang-terangan terhadap saya dan kerajaan negeri Pulau Pinang,” kata Lim.

PKR Berat Sebelah – PAS

Parti Keadilan Rakyat (PKR) dianggap mengamalkan dasar berat sebelah apabila menjadikan isu pembinaan projek Lebuhraya Kinrara Damansara (Kidex) sebagai alasan untuk menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata, PKR dan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) seharusnya turut mengecam tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng berhubung projek terowong dasar laut bernilai RM6.3 billion yang menghubungkan Persiaran Gurney dengan Bagan Ajam di Seberang Prai.

Tambah beliau, lebih malang projek yang dibiayai sendiri kerajaan Pulau Pinang itu dianugerahkan kepada syarikat Construction Zenith BUCG Sdn Bhd secara rundingan terus.

“Saya pelik kenapa Tan Sri Khalid dibantai teruk kerana projek yang bukan dibawah bidang kuasanya. Namun dalam masa yang sama, tidak berlaku kepada kerajaan Pulau Pinang di bawah pimpinan Lim Guan Eng.

“Kerajaan Pulau Pinang tidak terikat dengan mana-mana pihak. Namun kenapa rundingan terus? Namun tindakan Guan Eng ini tidak langsung di kecam oleh pimpinan PR sepertimana Tan Sri Khalid dikecam dan didesak meletakkan jawatan,” katanya menerusi kenyataan pada Rabu.

Kenyataan itu timbul sehari selepas PKR membentangkan ‘lima dalil’ bagi menyokong keputusan parti itu untuk menggulingkan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar Selangor.

Selain isu Kidex, pendedahan utama berhubung dakwaan salah laku Abdul Khalid ialah membabitkan pelupusan hutang peribadinya sebanyak RM70 juta dengan Bank Islam yang dibuat secara mengejut serta menimbulkan ‘keraguan munasabah’.

Selain itu menerusi kenyataannya bagi mempertahankan Abdul Khalid, Nasrudin yang juga Ahli Parlimen Temerloh sekali lagi membandingkan pentadbiran kerajaan PR di Pulau Pinang dan Selangor.

“2014 adalah tahun ke enam kerajaan Pulau Pinang mencatatkan bajet defisit dan yang terakhir bajet 2014 defisitnya adalah RM 255.44 juta.

“Apakah agaknya yang difikirkan Guan Eng sehingga berani berbelanja besar (projek terowong) dengan kewangan yang kritikal itu pada perkara yang tidak perlu? Dimanakah suara pimpinan PR dalam menegur sikap Guan Eng ini?” katanya.

UTAMAPOLITIKKrisis MB Selangor: Nasrudin Diberi 24 Jam Mohon Maaf Atau Berdepan Tindakan...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium