PKR Tetap Mahu Wan Azizah – Mohon Menghadap Sultan Selangor Mohon Ihsan - pakdin.my

krisis-mb-selangor-sidang-media-tergempar-140919

Menjelang majlis angkat sumpah jawatan menteri besar baharu yang dijadualkan Selasa ini, PKR masih belum berputus asa bagi memastikan Presiden parti itu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dipilih mengisi jawatan berkenaan.

Dilihat sebagai usaha terakhir, PKR mengambil keputusan menghadap Sultan Selangor bagi menyatakan sokongan kepada Adun Kajang itu selepas timbul spekulasi Timbalan Presiden parti itu Mohamad Azmin Ali akan dilantik sebagai menteri besar.

- Advertisement -

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail menerusi kenyataannya malam ini memberitahu keputusan itu dibuat hasil mesyuarat Biro Politik PKR yang dihadiri semua pimpinan kanan hari ini.

“PKR mengambil pendirian kedudukan sokongan Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor seperti yang ternyata sebelumnya menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak berubah.

“Oleh demikian, PKR merafak sembah memohon limpah perkenan Tuanku untuk mengadap bagi mendapatkan nasihat dan ihsan Tuanku dalam keadaan sokongan majoriti adalah jelas dan tidak berubah,” katanya dalam kenyataan itu.

Saifuddin berkata, mesyuarat itu diadakan lanjutan beberapa perkembangan terkini berhubung perlantikan menteri besar Selangor yang baharu.

Ini termasuk pengesahan Istana Selangor bahwa kad jemputan sudah mula diedarkan kepada beberapa pihak bagi menghadiri istiadat angkat sumpah menteri besar baharu itu pada 23 September ini.

Selain itu tersebar pula khabar angin mengatakan Azmin yang juga Adun Bukit Antarabangsa akan dilantik bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Saifuddin dalam kenyataan itu turut mengatakan PKR akan terus menjunjung kedaulatan Sultan Selangor dan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor yang dinaungi baginda.

Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini sepakat bersetuju Dr Wan Azizah calon paling layak mengambil alih jawatan menteri besar Selangor memandangkan beliau mendapat sokongan majoriti 30 daripada 56 Adun Selangor.

BERIKUT IALAH KENYATAAN MEDIA DATUK SAIFUDDIN NASUTION:

PERLANTIKAN DATO’ MENTERI BESAR:

KEADILAN MENJUNJUNG KASIH MOHON MENGADAP

Biro Politik KEADILAN yang dihadiri semua pimpinan kanan bermesyuarat hari ini lanjutan dari beberapa perkembangan terbaru berhubung perlantikan Menteri Besar Selangor yang baru.

KEADILAN mengambil pendirian bahawa kedudukan sokongan Ahli-Ahli Dewan Negeri Selangor seperti yang ternyata sebelumnya menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak berubah.

Oleh yang demikian, KEADILAN merafa’ sembah memohon limpah perkenan Duli Yang Maha Mulia Tuanku untuk mengadap bagi mendapatkan nasihat dan ehsan Duli Yang Maha Mulia Tuanku dalam keadaan sokongan majoriti adalah jelas dan tidak berubah.

KEADILAN akan terus menjunjung kedaulatan Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan undang-undang tubuh Negeri Selangor yang dinaungi Duli Yang Maha Mulia Tuanku.

DATO’ SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL

Setiausaha Agung KEADILAN

19 September 2014

UTAMAPOLITIKPKR Tetap Mahu Wan Azizah - Mohon Menghadap Sultan Selangor Mohon Ihsan

Kongsi Berita