Pendudukan Apartmen Teratai, Hulu Selangor Telah Dibenarkan Pulang (video) - pakdin.my

apartment-teratai-taman-bunga-raya-pulang

HULU SELANGOR: Kesemua 1,163 penduduk dua blok Apartmen Teratai, Bukit Beruntung di sini yang diarahkan berpindah sementara akibat tanah runtuh sejak Isnin lepas telah dibenarkan pulang kira-kira pukul 3 petang Ahad.

Ketua Platun Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) Serendah, Masria Sahi berkata kesemua penduduk telah dibenarkan pulang atas arahan Pegawai Daerah Hulu Selangor Ahmad Suadi Abdul Rahim.

Katanya, mereka juga telah dimaklumkan oleh pihak berkuasa bahawa tiada pergerakan tanah baharu dilaporkan sejak pemasangan cerucuk keping dan kanvas di cerun bukit berkenaan pada 21 Oktober lepas.

“Operasi pemantauan dan pemeriksaan di lokasi kejadian akan diteruskan sehingga esok sementara memastikan proses pemindahan penduduk di apartmen berkenaan berjalan lancar.

“Operasi pemantauan itu dijalankan oleh RELA, polis, bomba, Jabatan Pertahanan Awam serta Persatuan Bulan Sabit Merah,” katanya kepada Bernama di sini.

Kesemua penduduk di blok K dan L di apartmen berkenaan sebelum ini dipindahkan sementara di Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1 dan Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 2 sejak kejadian tanah runtuh di kawasan itu Isnin lepas.

Tinjauan Bernama mendapati penduduk berkenaan teruja dan gembira apabila dapat pulang ke rumah masing-masing.

Seorang penduduk Nazaruddin Bidin, 44, berkata beliau dan empat anggota keluarganya menarik nafas lega dan berasa amat gembira setelah dimaklumkan akan khabar baik itu.

“Kami berharap pihak berkuasa dapat menyediakan rumah sementara yang bersesuaian bagi penghuni jika masalah seumpama itu berulang,” katanya.

Fauzi Salleh, 38, yang bekerja sendiri berkata beliau amat bersyukur atas pengumuman berkenaan dan telah lama mengharapkan perkara itu dapat diselesaikan dengan cepat.

“Kami bersyukur kerana dapat kembali duduk di rumah sendiri dan berharap satu tindakan jangka panjang dapat diambil supaya kejadian tanah runtuh ini tidak berulang,” katanya.

 


 

 

Kesemua 1,163 penduduk dua blok Pangsapuri Teratai, Hulu Selangor yang diarahkan berpindah sementara, akibat tanah runtuh sejak Isnin lalu dibenarkan pulang lewat petang semalam.

Ketua platun ikatan relawan rakyat Malaysia, RELA, Masria Sahi memberitahu, kesemua penduduk telah dibenarkan pulang atas arahan Pegawai Daerah Hulu Selangor, Ahmad Suadi Abdul Rahim.

Katanya, penduduk juga telah dimaklumkan, tiada pergerakan tanah baharu dilaporkan, sejak pemasangan cerucuk keping dan kanvas di cerun bukit berkenaan, Selasa lalu.

Bagaimanapun, operasi pemantauan dan pemeriksaan di lokasi kejadian akan diteruskan hingga esok bagi memastikan proses pemindahan penduduk di pangsapuri berkenaan berjalan lancar.

Penduduk di blok ‘K’ dan ‘L’ di pangsapuri berkenaan sebelum ini, dipindahkan sementara di sekolah kebangsaan taman bunga raya 1 dan 2 susulan kejadian tanah runtuh Isnin lalu.

UTAMAPOLITIKPendudukan Apartmen Teratai, Hulu Selangor Telah Dibenarkan Pulang (video)

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium