Wednesday, February 28, 2024

Kejadian Letupan Bom Di Gurun Tidak Dapat Dilupakan Oleh Penduduk (video)- pakdin.my

Penduduk trauma kejadian letupan bom

 bom-meletup-gurun 3
GURUN: Penduduk yang tinggal berhampiran sebuah rumah di Taman Ria Mesra 2 di sini, yang meletup sehingga mengorbankan tiga nyawa dan mencederakan dua orang lain petang semalam, trauma dengan kejadian tidak diduga itu.

Mohd Faizal Mat Zain, 37, berkata tiga anak perempuannya berusia antara setahun dan 11 tahun, masih terkejut selepas melihat kejadian itu yang turut memusnahkan rumah yang dihuni mereka.

“Anak-anak saya menangis dan tidak boleh tidur malam sebab teringat kejadian tragis itu. Saya terpaksa tenangkan supaya mereka kembali normal,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.

Mohd Faizal yang bekerja sendiri berkata, ketika kejadian dia baru keluar dari rumah ke kedai berhampiran bersama-sama anak dan isterinya.

Katanya, dia bergegas pulang bagi memeriksa keadaan rumahnya selepas terdengar bunyi letupan dan gegaran kuat.

“Pulang saja ke rumah, saya lihat bumbung dan siling runtuh serta kaca bertaburan dalam rumah. Sejak daripada itu, anak-anak saya mula takut,” katanya.

Beliau berkata, berikutan kejadian itu, dia kerugian kira-kira RM100,000 selepas semua barangan dan peralatan dalam rumahnya yang terletak di belakang rumah yang meletup itu mengalami kerosakan.

Mohd Faizal berkata, buat sementara, dia bersama keluarga kini tinggal di rumah adik lelakinya yang terletak dalam taman itu.

“Saya harap pihak berkaitan dapat salurkan bantuan dan selesaikan masalah kami dengan segera,” katanya.

Sementara itu, Nor Hidayatul Amira Kamis, 15, yang rumahnya terletak di hadapan lokasi kejadian berkata, dia masih trauma dan tidak dapat tidur malam tadi selepas menyaksikan sendiri kejadian itu.

Nor Hidayatul Amira berkata, masih terngiang-ngiang teriakan seorang jiran yang cedera meminta tolong selepas letupan itu.

“Waktu itu tiada orang sebab semua belum balik kerja. Saya sekeluarga masuk ke rumah dan tolong makcik itu. Ayah masa itu keluar mendapatkan bantuan daripada jiran lain,” katanya.

Letupan kira-kira 4.45 petang itu menyebabkan seorang anggota tentera, Ayob Hassim, 34; anak perempuannya yang berusia lapan tahun, Hidayah Ayob serta anak jirannya, Afiq Lokman Mohd Sharizal, 5, maut manakala isteri Ayob, Sharifah Haslinda Hashim, 30, yang sedang mengandung enam bulan, dan jirannya, Zuraida Mat Robete, 30, cedera parah.

 

Letupan yang menggegarkan Taman Ria Mesra dekat gurun itu sungguh menyayat hati dan tidak boleh dilupakan.

Dalam kejadian 4.30 petang semalam, tiga orang turut parah.
Yang terkorban, anggota tentera, Ayub Hashim, 37 tahun,anaknya Nur Idayu Shahira, 8 tahun serta seorang anak jiran, Mohd Akif Lokman Mohd Shahrizal, 5 tahun.
UtamaBERITAKejadian Letupan Bom Di Gurun Tidak Dapat Dilupakan Oleh Penduduk (video)

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR