BANJIR: UMNO, Pas perlu ketepikan politik – Dr Mohd Zuhdi Marzuki #pakdin.my

banjir-kelantan-musnah-2

UMNO dan Pas disaran mengambil langkah berani mengetepikan perbezaan politik bagi membentuk satu jawatankuasa bersama antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Kelantan bagi merancang pembangunan semula negeri itu selepas bencana banjir.

Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki berkata, jawatankuasa itu boleh dipengerusikan secara bersama oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atau mana-mana menteri kanan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

“Kerjasama antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri tidak semestinya melibatkan penggabungan antara UMNO dengan Pas, seperti yang dibimbangi oleh sesetengah pihak dalam kedua-dua parti itu sendiri.

“Kewujudan dua entiti parti politik berbeza yang mewakili orang Melayu iaitu UMNO dan Pas sememangnya sukar untuk digabungkan ketika ini, tetapi perbezaan itu tidak sewajarnya menjadi halangan kepada Kerajaan Persekutuan yang ditunjangi UMNO dan kerajaan negeri oleh Pas untuk duduk bersama-sama merancang pembangunan semula Kelantan selepas bencana banjir baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jelas beliau, Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Kelantan perlu mengambil langkah berani dan berjiwa besar dengan mengetepikan perbezaan politik demi kebajikan seluruh rakyat Kelantan.

“Sekiranya ikhtiar ini berjaya diusahakan, tidak mustahil negeri dan rakyat Kelantan bangkit semula dengan lebih hebat selepas bencana banjir kali ini, sebagaimana kebangkitan rakyat Jepun selepas Perang Dunia Kedua dan penduduk Acheh yang dilanda tsunami besar 10 tahun lalu,” ujarnya.

Tambahnya, kerjasama untuk kepentingan rakyat itu bukan sahaja sesuai dengan semangat persekutuan, malah dituntut dalam ajaran Islam sebagaimana firman Allah SWT pada ayat kedua surah al-Maidah: ‘Bertolong-tolonglah kamu pada perkara kebajikan dan ketakwaan dan janganlah kamu bertolong-tolong pada perkara dosa dan permusuhan’.

“Hari ini semua pihak bercakap tentang politik baharu, maka ketika rakyat sangat mendambakan kerasionalan pimpinan politik dan situasi selepas bencana banjir ini benar-benar menuntut mereka merealisasikan wajah politik tersebut,” katanya.

Berkaitan