Pembangkang dibidas canang maklumat tidak tepat penahanan Nurul Izzah

Naib Presiden PKR itu boleh didakwa dengan merujuk keputusan Mahkamah Persekutuan bagi kes Datuk Mark Koding pada tahun 1982 beliau telah dikenakan tindakan pendakwaan kerana menghasut dibawah Akta hasutan walaupun ucapan beliau itu dibuat di dalam sidang Dewan Rakyat.

nurul-izzah-tahanan

Seorang Ahli Parlimen hari ini membidas sikap pembangkang yang didakwanya sengaja mencanang maklumat tidak benar berhubung penahanan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar untuk kepentingan politik mereka.

Che Mohamad Zulkifly Jusoh (BN-Setiu) berkata, puak pembangkang sengaja memutar-belit fakta apabila mendakwa siasatan polis terhadap Nurul Izzah (PKR-Lembah Pantai) bercanggah dengan kekebalan beliau sebagai Ahli Parlimen.

“Sedangkan hakikatnya tindakan Nurul Izzah sendiri tidak menghormati peraturan Dewan Rakyat semasa berbahas pada 10 Mac lalu, apabila beliau telah melanggari Seksyen 36(8) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Dewan Rakyat, hari ini.

Di bawah Seksyen 36(8), Ahli Parlimen dalam perbahasan mereka adalah dilarang menyentuh kelakuan atau sifat Yang di-Pertuan Agong, Raja-Raja Melayu, Yang di-Pertua Negeri atau hakim-hakim dan lain-lain orang yang menjalankan keadilan mahkamah atau ahli Majlis Pasukan Bersenjata.

Che Mohamad Zulkifly berkata, ucapan Nurul Izzah itu yang menyelitkan ucapan bapanya, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah ditegur Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee dan dibacakan peraturan itu.

“Malahan polis membuat siasatan terhadap Nurul Izzah setelah bekas rakannya, Zulkifli Noordin membuat laporan polis terhadap kenyataan (Ahli Parlimen) Lembah Pantai (Nurul Izzah) itu,” katanya.

Nurul Izzah yang ditahan semalam mengikut Akta Hasutan 1948 untuk membantu siasatan berhubung perhimpunan #KitaLawan di ibu kota pada 7 Mac lepas dan kenyataannya pada persidangan Dewan Rakyat minggu lepas yang turut menyentuh sistem kehakiman negara, dibebaskan hari ini dengan jaminan polis.

Che Mohamad Zulkifly berkata, hakikatnya Ahli Parlimen tidak dilindungi oleh kekebalan sebagai Ahli Parlimen seperti diperuntukkan mengikut Perkara 63(4) Perlembagaan Persekutuan.

“Kebalnya tidak mutlak, dia (Nurul Izzah) hanya baca separuh sahaja daripada keseluruhan penerangan di bawah Perkara Perkara 63(4),” katanya.

Perkara 63(4) Perlembagaan Persekutuan mengetepikan peruntukan di bawah Perkara 63(2) berhubung kekebalan Ahli Parlimen, membolehkan tindakan diambil terhadap mana-mana individu yang didapati bersalah melakukan jenayah di bawah undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen di bawah Artikel 10(4) Perlembagaan Persekutuan atau sebarang kesalahan di bawah Akta Hasutan 1948.

Nada sama turut disuarakan Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) ketika mencelah perbahasan Cik Mohamad Zulkifly apabila turut melahirkan rasa kesal dengan tindakan pembangkang yang mengembar-gemburkan maklumat kurang tepat itu dalam media sosial demi mencari publisiti.

“Dia (pembangkang) memperkatakan perkara yang tidak tepat dan tafsir perundangan atas kepentingan dia,” katanya.

Naib Presiden PKR itu boleh didakwa dengan merujuk keputusan Mahkamah Persekutuan bagi kes Datuk Mark Koding pada tahun 1982 beliau telah dikenakan tindakan pendakwaan kerana menghasut dibawah Akta hasutan walaupun ucapan beliau itu dibuat di dalam sidang Dewan Rakyat.

Persidangan dewan bersambung esok.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...

Benarkah Muhyiddin sedang di rawat ketika dikatakan menerima wang dari UKSB?

"Saya sedang rawat kanser. Tak mungkin terima sogokan" Katanya, ini kerana antara Jun hingga Ogos 2018 beliau menjalani pembedahan kanser dan kemudian mengambil cuti selama...

[Video] Tragedi 15 rumah terbakar di Petagas

PUTATAN: Lebih 10 rumah musnah dalam kebakaran di Kampung Contoh, Petagas, di sini, malam tadi. Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim, berkata...

[Video] DUA pelajar pondok di temui terapung dalam keadaan berpelukan

KOTA BHARU: Dua pelajar sebuah pondok di Pasir Tumboh di sini, yang hilang di Sungai Machang, Limbat, petang semalam ditemukan lemas, jam 8.40 pagi...