Tuesday, March 5, 2024

Hadi dan PAS, masih tak faham lagi niat DAP?- pakdin.my

pas-dap-talak-tiga

PAS harus sedar malah Presiden parti Islam itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga perlu disedarkan dari lena bahawa PAS akan disingkirkan sebagai ahli gabungan pakatan pembangkang.

Ia susulan sokongan terbuka Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali yang tanpa berselindung berkata, Pakatan Rakyat (PR) terbuka dan mengalu-alukan penyertaan sebuah parti baharu yang dicadangkan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa).

“Mana-mana pihak yang berpegang kepada dasar dan polisi Pakatan…kami alu-alukan,” kata Azmin selepas Program Semarak Ramadhan Peringkat Negeri Selangor di Shah Alam, Sabtu.

Azmin yang juga Menteri Besar Selangor mengulas pengumuman Presiden PasMa, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi berhubung rancangan penubuhan parti baharu mesra pakatan pembangkang.

Sekaligus, PAS dan Abdul Hadi perlu menilik sokongan terbuka yang diucapkan Azmin pada PasMa lantaran PasMa diakui ramai adalah jelmaan PAS yang bagaimanapun mendokongi agenda politik DAP.

Apa tidaknya, Phahrolrazi sendiri dengan jelasnya berkata bahawa PasMa akan mengambilalih peranan PAS dalam pakatan pembangkang.

“Pakatan sudah lama mati dan berikutan itu kita mahu satu parti ditubuhkan untuk membentuk parti pembangkang baru.

“PasMa mengambil satu ketetapan bahawa sebuah sebuah parti politik baharu perlu ditubuhkan dan peranan PasMa adalah kesinambungan PAS dalam komponen Pakatan Rakyat,” katanya selepas Wacana PasMa Nasional ke arah mengukuhkan Pakatan Rakyat di Shah Alam, Sabtu.

Apa pun, tindakan Azmin juga jelas tamparan ke muka Abdul Hadi yang menyokong pencalonan beliau sehingga merangkul jawatan Menteri Besar Selangor berbanding usul mencalonkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk jawatan itu.

Mungkin Abdul Hadi boleh mengulang-gulang pepatah lama, ‘ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari’ sebagai peringatan tautan kasih beliau dan Azmin dalam pakatan pembangkang.

Untuk itu, Hadi dan PAS seharusnya merangka strategi mengukuhkan kedudukan dalam senarai kepimpinan negeri Selangor jika ingin terus mahu berkongsi kuasa di negeri paling kaya di Malaysia.

Tentunya, pakar-pakar strategi PAS boleh meramal kesudahan nasib exco parti itu dalam pentadbiran negeri Selangor jika PasMa secara lembut dan halus dipilih bergandingan dengan PKR dan DAP manakala PAS dipinggirkan.

Apa tidaknya, kelompok Anwarinas dan liberalis dalam PAS yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri, (DUN) pastinya akan melompat ke PasMa sekaligus mengurangkan bilangan kerusi DUN PAS di Selangor.

Malah jika tidak dilakukan sesuatu, tidak mustahil kedudukan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri Selangor yang ada pun boleh tergadai dek kabur mata kerana kemewahan yang diumpan DAP dan PKR.

Untuk rekod, DAP menguasai 15 kerusi DUN, PKR 13 kerusi DUN, 1 Bebas (Pelabuhan Klang) dan Barisan Nasional (BN) menguasai 12 kerusi DUN.

Lantaran itu, silalah mulakan percaturan untuk mengira berapa jumlah kerusi yang akan PAS hilang daripada 15 kerusi DUN yang dikuasai kini.

Amacam rakyat Selangor?

UtamaHadi dan PAS, masih tak faham lagi niat DAP?

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR