Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan demikian kerana tidak mahu wujud situasi tidak stabil dalam kala­ngan masyarakat berikutan amalan kebebasan oleh rakyat, sebagaimana berlaku di negara-negara Barat.
Katanya, apabila rakyat berasa bebas untuk melakukan apa sahaja, mereka akan cenderung mengabaikan adat, tradisi serta budaya yang menjadi identiti selama ini sehingga apa dilakukan perlu berpandu kepada kehendak untuk kebebasan.
Menurutnya, di Barat umpa­manya, gambaran kebebasan ter­be­sar pada hari ini ialah perkahwinan sesama jantina, lelaki kah­win lelaki, perempuan kahwin perempuan dan sekiranya terla­lu mengikuti ‘istilah’ kebebasan tersebut, kemungkinan satu hari nanti berlaku di negara ini.
“Seperti kebebasan akhbar, apabila majalah di Perancis, Charlie Hebdo membuat keputusan menghina nabi umat Islam, apa yang berlaku? Mereka ditembak dan dibunuh akibat tindakan itu. Mereka (Charlie Hebdo) mendakwa bebas untuk menyatakan apa yang disukai.
“Ada sesuatu yang tidak kena dengan kebebasan hari ini. Perlu ada had pada kebebasan kerana kita tidak mahu masyarakat menjadi tidak stabil disebabkan amalan kebebasan oleh orang ramai,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan syarahan perdana bertajuk Sosial Evolution Malaysia: What’s Next? di Universiti Teknologi Petronas di sini hari ini.
Yang turut hadir, Naib Canselor UTP, Datuk Ir. Dr. Abdul Rahim Hashim.
Mengulas lanjut, Dr. Mahathir mengingatkan bahawa tidak semua yang dipromosikan oleh Barat adalah baik dan berguna kepada pembangunan masyarakat di Malaysia.
Katanya, semua pihak perlu bijak menentu dan memilih ‘budaya’ yang baik dari Barat dan menolak perkara-perkara yang tidak elok.
“Sekiranya kita mahukan evolusi kemasyarakatan yang baik untuk Malaysia pada masa hadapan, kita perlu bijak memilih, apa yang baik dari Barat kita ambil, yang tidak ba­ik kita tolak,” jelas beliau.
Dalam pada itu, Dr. Mahathir memberitahu, perhatian perlu dibe­rikan kepada negara-negara di Timur seperti Jepun, Korea dan China yang disifatkan beliau telah ‘menjangkaui’ negara-negara Barat.
“Kita tidak seharusnya melihat kepada Barat sahaja, tetapi me­man­dang juga kepada negara-negara Timur. Pilih amalan yang baik dari Barat, serta budaya yang baik dari Timur, gabung, amalkan dan saya percaya kita mampu melahirkan masyarakat yang berjaya pada masa hadapan,” ujar beliau.