Altantuya: Al Jazeera Bohong, Putar Belit - pakdin.my

Mahathir bersama ibu Sirul
Mahathir bersama ibu Sirul

Al Jazeera mempunyai motif tersembunyi dalam mengeluarkan dokumentari mengenai model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang diolah semula dari cerita lama dan dipaparkan sebagai perkembangan terkini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak.

“Semua yang terkandung dalam dokumentari itu adalah berdasarkan khabar angin dan bukan berasaskan sebarang bukti yang nyata.

“Malah mereka mengubal semula beberapa babak dengan suara latar, yang memberikan gambaran bahawa ia adalah bukti yang mana babak itu sebenarnya dilakukan oleh para pelakon.

“Bagaimana mereka membuat kesimpulan berdasarkan babak-babak ini sebagai adaptasi mengenai apa yang berlaku yang tidak diperjelaskan. Malah, Al Jazeera mengakui bahawa babak-babak itu dilakonkan semula,” kata Sallah di dalam blognya, sskeruak.blogspot.my.

Satu laporan Al Jazeera pada Khamis mendakwa Altantuya mempunyai hubungan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan kedua-dua individu yang didakwa membunuh wanita tersebut dikaitkan dengan Najib.

Bagaimanapun, Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada Jumaat menegaskan bahawa Najib ‘tidak tahu, tidak pernah bertemu, tidak pernah mempunyai sebarang hubungan atau kaitan sama sekali’ bersama dengan Altantuya.

Salleh berkata, stesen televisyen itu gagal untuk menyebut bahawa polis Perancis merekodkan keterangan penyiasat persendirian, P Balasubramaniam di Paris tetapi mendapati keterangannya tidak konsisten dan tidak boleh dipercayai menyebabkan mereka membuat keputusan untuk tidak memasukkannya ke dalam penemuan mereka.

“Fokus laporan Al Jazeera adalah Altantuya merupakan jurubahasa untuk kontrak kapal selam, sesuatu yang berlaku sebelum Altantuya disebut-sebut dalam hal ini.

“Polis Perancis dalam laporannya berkata Altantuya tidak pernah memasuki Perancis dalam tempoh itu, dan begitu juga Razak Baginda atau Perdana Menteri.

“Al Jazeera tidak menyebut perkara itu. Kenyataan yang direkodkan oleh polis Perancis mengesahkan bahawa pembekal kapal selam Perancis tidak pernah bertemu dengan Altantuya atau mengenali dirinya.

“Malah, tidak ada keperluan untuk penterjemah berbahasa Perancis kerana semua rundingan dibuat di Malaysia dan bukan di Perancis dan semua orang bertutur dalam bahasa Inggeris, bahasa yang digunakan dalam rundingan kapal selam.

“Perkara yang paling penting adalah urusniaga kapal selam itu adalah di antara kerajaan Perancis dan Malaysia dan bukannya tidak di antara individu,” kata Salleh.

Beliau berkata, Najib telah menafikan pernah bertemu Altantuya mahupun mengenali model warga Mongolia itu tetapi laporan Al Jazeera adalah berdasarkan kenyataan Bala yang mengaitkan Perdana Menteri, walaupun polis Perancis yang menyiasat dakwaan berkenaan bahawa bukti tersebut tidak boleh dipercayai dan tidak konsisten.

“Ini adalah kes klasik fakta yang terjalin dengan fiksyen, dengan fiksyen lebih daripada fakta, dan cerita-cerita yang telah terapung di sekeliling dan yang tidak pernah dibuktikan sebagai asas laporan Aljazeera berkenaan.

“Saya hanya boleh mengklasifikasikan laporan Aljazeera ini sebagai berniat jahat dengan cerita sensasi yang dipaparkan sebagai kebenaran,” kata Salleh.

UTAMAPOLITIKAltantuya: Al Jazeera Bohong, Putar Belit

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium