UtamaPOLITIKApabila Najib hampir tidak...

Apabila Najib hampir tidak menjadi PM dan Muhyiddin tidak pernah 'menaikkan' Najib sebagai PM - pakdin.my

mahathir-najib-2020

Jika anda benar-benar mahu mengetahui siapa yang memastikan Najib menjadi Perdana Menteri ketika itu, orang itu adalah Tengku Razaleigh. Tengku Razaleigh tidak berhasrat menjadi Perdana Menteri apabila beliau memberitahu Dr Mahathir beliau menolak cadangan tersebut dan Dr Mahathir mengenepikan Tengku Razaleigh dalam perancangannya dan memihak pula kepada Najib.

Muhyiddin Yassin membuka satu cerita ‘auta’ dengan pendedahan terbaru bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad menawarkan beliau jawatan Perdana Menteri tetapi kemudian, menurut Muhyiddin, beliau menolaknya dan meminta Dr Mahathir untuk memberikan jawatan itu kepada Najib Tun Razak pula.

Jadi, kata Muhyiddin, ia adalah orang yang ‘menaikkan’ Najib sebagai Perdana Menteri.

Sebenarnya, cerita itu tidak benar sama sekali dan dan biarkan saya menceritakan kisah yang sebenarnya berlaku. Dengan cara ini, orang-orang yang membaca Malaysia Today untuk beberapa waktu akan tahu bahawa ini bukan cerita baru dan bahawa saya telah memberitahu cerita ini sebelum ini, lebih daripada sekali.

Tidak lama selepas pilihan raya 2008 ‘tsunami’ (iaitu, yang buruk terhadap Barisan Nasional) Khir Toyo menganjurkan seminar di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya yang dihadiri oleh beberapa ratus ahli Umno. Saya juga berada di sana – hanya dari rasa ingin tahu kerana saya bukan ahli Umno.

Dr Mahathir dan anaknya, Mukhriz, juga ada duduk di meja utama di atas pentas.

Dr Mahathir kemudiannya mengumumkan bahawa Tun Pak Lah Badawi perlu meletak jawatan sebagai Perdana Menteri (sebenarnya, dia telah mengatakan ini selama dua tahun sejak Jun 2006) kerana prestasi yang begitu teruk dalam pilihan raya umum, dan lebih teruk lagi, kehilangan Pulau Pinang, negeri Perdana Menteri sendiri, kepada pembangkang. (Sebenarnya negeri kelahiran Dr Mahathir, Kedah, juga jatuh ke tangan pembangkang walaupun Dr Mahathir tidak menyebut hal ini).

Apa yang paling menarik adalah, Dr Mahathir mengumumkan bahawa Majlis Presiden akan dibentuk dan bakal Perdana Menteri akan mengikut ‘panduan’ oleh Majlis ini. Pendek kata, Majlis akan mentadbir negara.

Tetapi timbalan Pak Lah ketika itu, Najib, bukan sahaja tidak bersedia untuk mendesak peletakan jawatan Perdana Menteri, untuk membuat ia lebih teruk lagi, beliau secara terbuka mengisytiharkan bahawa sebagai orang nombor dua dia akan setia kepada boss nya.

Dan ini mengecewakan Dr Mahathir yang memberitahu Najib bahawa jika dia mahu tugas Perdana Menteri ketika itu dia mesti berjuang untuk itu. Dalam erti kata lain, dia perlu menendang keluar Pak Lah jika dia mahu mengambil alih sebagai Perdana Menteri.

Tetapi Najib tidak bersedia untuk berbuat demikian. Sudah tentu, terdapat dakwaan bahawa Najib bacul, dia bukan seorang pejuang, dia mahu kerja yang hendak diserahkan dengan mudah, dan pelbagai hujah menghina. Najib berhujah, dalam keadaan selepas prestasi yang amat buruk dalam pilihanraya umum 2008, mencetuskan krisis dan perebutan kuasa dalaman tidak akan membantu Umno atau Barisan Nasional.

Justeru, Dr Mahathir mengambil keputusan untuk mengenepikan Najib. Beliau kemudian mula mengumpan Tengku Razaleigh Hamzah. Sama ada Dr Mahathir benar-benar mahu Tengku Razaleigh sebagai Perdana Menteri yang baru atau sama ada dia hanya menggunakan ini untuk ‘mengancam’ Najib bahawa ‘jika Najib tidak bersamanya, dia mempunyai calon lain’ ini tidak dapat dipastikan dengan jelas.

Tengku Razaleigh, bagaimanapun, merasakan bahawa Dr Mahathir hanya menggunakan dia untuk memberi tekanan kepada Najib untuk menentang Pak Lah. Dalam erti kata lain, Dr Mahathir memberitahu Najib bahawa jika dia tidak bersedia untuk mencabar Pak Lah maka dia akan dibuang dan memberi ruang kepada Tengku Razaleigh.

Dalam komplot ini, Muhyiddin selayaknya menjadi nombor dua. Ia sama ada nombor dua kepada Najib atau nombor dua kepada Tengku Razaleigh. Dr Mahathir tidak mempunyai rancangan untuk menjadikan Muhyiddin nombor satu, sebagaimana yang ditemberangkan oleh Muhyiddin.

Sudah tentu, Najib adalah pilihan pertama Dr Mahathir. Tengku Razaleigh adalah pilihan kedua Dr Mahathir atau mungkin bukan pilihan tetapi hanya menjadikan alat menakut-nakutkan Najib bagi menggerakkan rancangan mengambil alih jawatan Pak Lah. Tengku Razaleigh merasakan dia tidak pernah benar-benar menjadi pilihan sama sekali dari awal lagi tetapi hanya dipergunakan.

Bagaimanapun, Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh kemudian bertemu beberapa kali. Saya rasa ia adalah sekurang-kurangnya lima atau enam kali (sekali di rumah Dr Mahathir). Dr Mahathir meletakkan ‘syarat-syarat jawatan’ Tengku Razaleigh. Dan di antara ‘syarat-syarat jawatan’ adalah bahawa Tengku Razaleigh terpaksa bersetuju dengan pembentukan Majlis Presiden yang akan memberi panduan kepadanya bagaimana negara ini perlu diuruskan.

Tengku Razaleigh marah dan dia menjawab dengan, nada tinggi TIDAK, no way. Jika dia menjadi Perdana Menteri dia akan menguruskan negara dengan cara yang dia mahu dan tidak menjadi Perdana Menteri boneka dengan seseorang di belakang tabir dari Majlis Presiden memberitahunya apa yang perlu dilakukan sebagai Perdana Menteri de facto.

Justeru, Dr Mahathir menolak Tengku Razaleigh dan kembali kepada Najib. Selepas Najib menjadi Perdana Menteri, Dr Mahathir mula memberitahu dia apa yang perlu dilakukan dan apabila Najib tidak lagi memperdulikan dia, mengabaikan orang tua dan berhenti menghubunginya atau menerima panggilan beliau selama enam bulan.

Pada tahun lepas, Dr Mahathir memutuskan bahawa Najib perlu berundur. Malah, Dr Mahathir berkata demikian secara terbuka – bahawa Najib telah mengabaikan beliau dan enggan bercakap dengan dia sejak enam bulan yang lalu.

Tetapi beliau memerlukan alasan untuk menggulingkan Najib, sama seperti beliau memerlukan alasan untuk menggulingkan Pak Lah – yang menggunakan kontroversi Minyak untuk Makanan (Oil-for-Food controversy). Dan Dr Mahathir menggunakan isu 1MDB terhadap Najib.

Jadi, Muhyiddin tidak pernah ‘menaikkan’ Najib sebagai Perdana Menteri. Malah, Najib hampir tidak menjadi Perdana Menteri kerana dia tidak turut serta dengan rancangan untuk menikam Pak Lah. Muhyiddin sepatutnya menjadi Timbalan Perdana Menteri selama ini, samada timbalan kepada Najib atau Tengku Razaleigh?

Jika anda benar-benar mahu mengetahui siapa yang memastikan Najib menjadi Perdana Menteri ketika itu, orang itu adalah Tengku Razaleigh. Tengku Razaleigh tidak berhasrat menjadi Perdana Menteri apabila beliau memberitahu Dr Mahathir beliau menolak cadangan tersebut dan Dr Mahathir mengenepikan Tengku Razaleigh dalam perancangannya dan memihak pula kepada Najib.


Muhyiddin: How I made Najib the PM

Muhyiddin Yassin has revealed that he was instrumental in Najib Razak becoming prime minister, and that he had declined when asked by Dr Mahathir Mohamad to replace Abdullah Ahmad Badawi.

Muhyiddin related the background to Najib’s assumption of power when speaking at a dialogue in Johor Bahru yesterday. The dialogue was organised by publishing company Karangkraf and its daily newspaper Sinar Harian.

He said he had met Najib and urged him to challenge Abdullah after the Barisan Nasional suffered severe losses in the 2008 general election, losing power in five states.

“The thing with Najib is, he takes a long time to make up his mind,” Muhyiddin said, according to Malaysian Insider. “That was when I met Dr Mahathir and he asked me to go for the presidency. But I said no, I can’t, I am only party vice president, and Najib is the deputy president, so he should go for it.”

Muhyiddin said he was eventually the one who convinced Najib to take up the challenge and become prime minister.

“It was on a flight from Kuala Lumpur to Senai that I told him that he needs to make up his mind quickly and I told him that Dr Mahathir had asked me to take up the challenge instead. That was when Najib said okay, he will do it. He agreed to it on a flight to Johor,” said Muhyiddin.

About 400 people, most of them Johor Umno members, attended the dialogue session, held in a hotel in Johor Bahru.

Muhyiddin became deputy prime minister after Najib took power, but was dismissed by Najib in late July after making muted criticisms about a reported RM2.6 billion donation deposited directly into Najib’s personal bank account. However, he remains Umno deputy president.

He said he had no regrets about helping Najib become prime minister. “I won’t say I regret it. At that time, it was the right thing to do. He was qualified and capable to lead the country,” he said.

Dr Mahathir, however, has spoken of his regret at choosing Najib to replace Abdullah and has been at the forefront of a year-long campaign to force out Najib as Umno president and prime minister.

Muhyiddin said he was aware of implications after speaking his mind at the dialogue yesterday. “I know I might face further implications, but it is better for me to tell the truth,” he said.

“No one can doubt my loyalty. I have always been loyal to the leadership. In my years as part of the government from 1981, I had never spoken out of line against the leadership,” he added.

Berkaitan

Baca Juga

Renjer maut, 9 cedera letupan berkembar di Sungai Padi, Narathiwat

Seorang renjer tentera terbunuh, manakala tujuh anggota polis dan dua orang awam cedera dalam letupan bom di sebuah kebun getah dalam daerah Sungai Padi,...

Kerajaan lambat, penternak tanggung akibat apabila sekatan ditarik, kata pembekal ayam

Ayam memerlukan perancangan 40 hari bukannya serta-merta. Ketiadaan jawapan daripada kerajaan menyebabkan penternak kerugian kerana tidak dapat merancang untuk memenuhi permintaan baharu dari...

[VIDEO] Murid Tahun Enam Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas Maut Dipanah Petir

GUA MUANG: Polis mengesahkan kematian kanak-kanak 12 tahun yang maut ketika menggunakan telefon bimbit, di sini, semalam 15 Ogos 2022 adalah akibat renjatan elektrik...

[VIDEO] Wanita warga emas hilang dijumpai semula lepas 5 hari

BATU PAHAT – Wanita warga emas yang dilaporkan hilang selepas keluar mencari daun kelapa sawit untuk dijadikan penyapu lidi pada 10 Ogos lalu ditemui...

[VIDEO] Bekas pengarah urusan BNS didakwa pecah amanah RM21.08 juta

Bekas Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd  (BNS) Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas...

Projek LCS: Bekas pegawai BNS akan didakwa dibawah CBT pada 16 Ogos

Seorang bekas pegawai tinggi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) akan didakwa atas tuduhan jenayah pecah amanah (CBT) berhubung skandal Littoral Combat Ship (LCS)...

[VIDEO] Atlet Muay Thai meninggal dunia selepas pukulan knockout petinju Malaysia

Seorang petinju dari Thailand yang juga peserta Kejohanan Muay Thai Ambang Merdeka 2022 di Padang Kolej Uniti Kota Bharu, Kampung Che Deris Badang di...

[VIDEO] Penduduk teruja lihat kapal layar mewah RM200 juta

KANGAR: Kehadiran sebuah kapal layar mewah jenis Adastra di muara Sungai Perlis, Kuala Perlis berhampiran Terminal Feri Kuala Perlis, di sini semalam ternyata menggamit...

[VIDEO] Pengkid berpakaian ihram boleh terkeluar Islam, murtad

Tindakan individu didakwa wanita berperwatakan lelaki berpakaian ihram di hadapan kaabah boleh dianggap sebagai mempersendakan agama yang dikhuatiri menyebabkan dia terkeluar daripada landasan Islam. Mufti...

[VIDEO] Salman Rushdie parah, perlukan mesin ventilator

WASHINGTON – Pengarang Britain, Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berisiko hilang satu mata selepas ditikam berulang kali dalam satu acara kesusasteraan di...

[VIDEO] Tekong darat pandu 30km lawan arus bawa enam PATI dicekup

GUA MUSANG: Tindakan nekad seorang tekong darat yang membawa enam pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar melarikan diri sejauh 30 kilometer (km) membawa...

Parti Liar: Datuk Seri antara 25 ditahan di Janda Baik

BENTONG -- Seorang lelaki bergelar “Datuk Seri” merupakan antara 25 individu ditahan dalam “parti liar” di sebuah banglo yang disewa di Janda Baik, Bukit...