Monday, February 26, 2024

Guru Besar Hilang: Jejak Ditemui – Polis- pakdin.my

guru-besar-hilang-kuala-kubu-bharu-PGA

KUALA KUBU BHARU  — Pencarian dengan turut melibatkan Unit Anjing Pengesan (K9) Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan Guru Besar Jashiah Rabu yang dilapor hilang sejak Jumaat lepas pernah menjejakkan kaki di dalam hutan Buluh Telur di sini.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Supt R. Supramaniam berkata anjing pengesan mengesan jejak guru besar Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Keramat I itu di sebuah pondok, kira-kira dua kilometer dari pusat gerakan operasi mencari dan menyelamat.

“Namun jejak kaki mangsa terhapus setakat kawasan terbabit,” katanya ketika ditemui Bernama di lokasi pencarian di Kampung Orang Asli Hutan Buluh Telur hari ini.

Beliau berkata operasi pencarian yang memasuki hari kelima hari ini melibatkan kawasan berkeluasan tiga kilometer radius pada pagi tadi dan diperluaskan kepada enam kilometer radius petang ini.

“Selain hutan tebal, kita mengalami kesukaran mengesan mangsa kerana terdapat maklumat yang bercanggah daripada orang kampung,” katanya.

Namun Supramaniam percaya pergerakan Jashiah bekemungkinan semakin terbatas kerana keletihan dan ini boleh mempercepatkan proses mengesannya.

Beliau berkata seramai 71 anggota terdiri daripada PDRM, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Renjer Hutan, Pegawai Pendidikan Daerah dan penduduk kampung terlibat dalam operasi pencarian yang bermula 9 pagi tadi.

Menurut beliau, operasi turut dibantu Pasukan Gerakan Am Sungai Perak Bidor, Perak, serta lapan orang Tok Batin dari Kampung Buluh Telur.

Sementara itu Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Kubu Bharu, Kamil Hamadan berkata pasukan operasi dibahagikan kepada empat kumpulan bagi meluaskan kawasan pencarian.

Ini menurutnya meliputi hutan Bukit Kutu, air terjun berhampiran Taman Milenium, pencarian dari rumah ke rumah penduduk kampung, kebun getah serta anak sungai.

Jashiah kali terakhir dilihat jirannya keluar dari rumah pada petang Jumaat lalu dan dikatakan berjalan kaki dan menumpang kereta sejauh kira-kira 10 kilometer ke sebuah perkampungan Orang Asli, sebelum dilihat menghala ke hutan simpan berkenaan.

UtamaPOLITIKGuru Besar Hilang: Jejak Ditemui - Polis

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR