Thursday, February 29, 2024

Tayar Belakang Pesawat A320 AirAsia Pecah Sebaik Mendarat Di Sibu- pakdin.my

airasia-tayar-pecah-sibu

Pesawat A320 AirAsia tidak dibenarkan berlepas di Lapangan Terbang Sibu malam ini, selepas tayar belakangnya meletup sebaik sahaja mendarat kira-kira 7.20 malam ini.

Pengurus Malaysia Airport Berhad Sibu, Zainuddin Abu Nasir berkata kesemua 138 penumpang serta enam anak kapal penerbangan AK6440 itu tidak mengalami kecederaan, dan pesawat tidak dibenarkan berlepas setelah diarah ke ‘Bay 3’, sebaik sahaja mendarat.

Beliau berkata kejadian itu mengakibatkan satu unit lampu di tepi landasan mengalami kerosakan, namun ia tidak menjejaskan jadual lain-lain penerbangan, malam ini.

“Pesawat sudah diletakkan di ‘open bay’ kami dan sedang dibaiki manakala lampu landasan sudah ditukar,” katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau berkata penumpang yang sepatutnya menaiki penerbangan Sibu-Kuching pada 7.50 malam ini, terpaksa menunggu sebuah pesawat AirAsia lain yang dijangka berlepas awal pagi ini.

Menurutnya punca insiden masih dalam siasatan.

Sementara itu, difahamkan kejadian tersebut mengakibatkan kelewatan selama beberapa jam bagi dua lagi penerbangan, MH3383 ke Kuching dan MH3660 ke Miri.

UtamaTayar Belakang Pesawat A320 AirAsia Pecah Sebaik Mendarat Di Sibu

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR