Dulu Tony Pua kata Penilaian Harga Hartanah Bandar Malaysia Terlalu Tinggi – Sekarang? - pakdin.my

tony pua bandar malaysia

Sama ada nilai tanah di Bandar Malaysia adalah RM12.35b atau RM10b, hutang 1MDB adalah keutamaan untuk diselesaikan meninggalkan baki aset bernilai anggaran RM13b – bebas hutang.

Tetapi sudah tentu Tony Pua dan geng tidak akan gembira kerana serangan popular RM42b tidak lagi boleh digunakan.

- Advertisement -

Mereka kini mula mengalih isu kepada perbezaan antara NILAI EKUITI BERSIH dan NILAI TANAH untuk mengelirukan orang-orang yang tidak memahami perbezaan ini, dan berkata bahawa penjualan 60% daripada Bandar Malaysia adalah pada harga yang lebih rendah daripada yang diumumkan dan 1MDB cuba menipu orangramai.

Pembangkang benar-benar terdesak cuba untuk mempertikaikan harga jualan.

Samaada Bandar Malaysia dijual dengan harga RM12 bilion atau RM10 bilion, kesan bersih adalah hutang 1MDB telah diselesaikan.

Lebih pelik, pada bulan Jun 2015, Tony Pua juga mempertikaikan penilaian RM11b oleh kerajaan bagi tanah Bandar Malaysia adalah terlalu tinggi dari nilai pasaran!

Lihat disini:
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/06/05/has-mof-hatched-a-devious-scheme-to-cover-1mdb-losses/

“We want to know if the second minister of finance was spewing gibberish and just plucked these new outlandish valuations out of thin air to present an optimistic picture of 1MDB.

“How were these new valuations arrived at? Or are there more sinister reasons why the values have been massively inflated?” asked Pua just 6 months ago.

Sangat pelik, ketika itu, Tony Pua berkata penilaian itu terlalu tinggi dan keterlaluan dan kini, hari ini dia mempersoalkan harga yang dibayar oleh pembeli 60% melalui tender terbuka antarabangsa adalah lebih rendah daripada yang diumumkan.

Apa sebenarnya yang Tony Pua mahu? Harga terlalu tinggi, anda merungut dan memarahi orang lain (giberrish, aneh). Harga yang lebih rendah anda merungut dan memarahi orang lain “hoo boo dan pembohong”.

1MDB telah menjelaskan bahawa RM7.41b adalah harga jualan yang efektif.

Ingat tawaran Edra di mana harga jualan RM9.83b telah diumumkan tetapi nilai bersih dibayar kepada 1MDB adalah RM17.3b kerana pembeli juga perlu menanggung RM8b hutang 1MDB?

Sama ada anda membayar tunai atau mengambil alih hutang, kesannya kepada 1MDB adalah sama kerana ia sepenuhnya dibiayai oleh hutang. Jika 1MDB menerima wang dari pembeli, mereka akan menggunakan wang itu untuk membayar hutang tersebut.

Perkara yang sama seperti dalam perjanjian jualan tanah Bandar Malaysia. konsortium 60% boleh membayar RM5b tetapi mungkin mengambil alih lebih RM2 bilion nilai hutang.

Walaupun pembeli utama, Pengarah Urusan Iskandar Waterfront Holding, Tan Sri Lim Kang Hoo berkata kelmarin: “RM7.41bil adalah angka yang betul,”

Malah deposit 10% adalah RM741mil – menunjukkan penilaian yang dipersetujui sementara menunggu penyelesaian adalah RM7.41b.

Tony Pua pembeli atau IWH dan China Rail pembeli? Siapa yang akan lebih tmengetahui?

Dan sila menghentikan serangan ke atas 1MDB. Sedarlah bahawa serangan anda mengenai 1MDB semakin terdesak dan tidak masuk akal.

Sebagai seseorang yang mendapat pendidikan dalam bidang ekonomi sepatutnya memahami perbezaan terma dari segi kewangan.

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/01/05/china-railway-discloses-details-of-stake-buy/?style=biz
1MDB: Penjelasan Lanjut Mengenai Penjualan Ekuiti Bandar Malaysia

UTAMAEDITORIAL1MDBDulu Tony Pua kata Penilaian Harga Hartanah Bandar Malaysia Terlalu Tinggi -...

Kongsi Berita