VIDEO: GUNA ULAR TAKUTKAN MURID SATU PENDERAAN

Kumpulan bertindak ibu bapa menyifatkan tindakan mencampak ular dalam kolam yang direntasi peserta bina jati diri sebagai suatu penderaan.

Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Bagi Pendidikan Malaysia (Page) Datin Azimah Rahim terkejut sekiranya ia sebahagian daripada prosedur normal modul bina jati diri.

“Kamu mahu kanak-kanak itu terjun ke dalam kolam tetapi kamu campak ular, dan kemudian kamu tembak mereka dengan hos air bila mereka cuba panjat tebing. Kamu sengaja menyusahkan mereka. Ini penderaan kanak-kanak,” kata Azimah ketika dihubungi.

Video viral yang dilaporkan berlaku di Kuala Kangsar mengundang amarah ‘netizen’ apabila melihat sekumpulan murid perempuan yang dipaksa meredah kolam air berselut seterusnya dicampak sesuatu menyerupai ular ke dalam kolam.

Mereka turut ditembak dengan pancutan air dan disergah supaya memberanikan diri.

Azimah mengesyaki program itu dikendali pihak ketiga.

“Melihat kepada video berkenaan, saya tidak rasa mereka adalah guru. Pemerhatian saya, ini merupakan kem yang dianjur oleh pihak ketiga bukan dikendali oleh sekolah itu sendiri,” katanya.

Beliau hairan kerana tiada seorang guru berhampiran menghentikan tindakan tidak bertanggungjawab itu.

“Jika saya merupakan ibu bapa kepada salah seorang pelajar yang berada di dalam kolam itu, sudah tentu saya akan marah. Dalam hal ini, suara mereka mungkin tidak didengari dan kita bertanggungjawab dalam menyampaikan pesan bahawa perbuatan itu adalah sama sekali salah,” katanya.

Azimah berpendapat ia mungkin boleh diterima sekiranya elemen itu diperkenalkan untuk peserta sekolah menengah, namun bukan untuk murid sekolah rendah lebih-lebih lagi melibatkan pelajar perempuan.

Dalam pada itu Kolonel Angkatan Pertahanan Awam (PA) Perak Mohd Noor Hassan Ashari Sulaiman amat musykil dengan pendekatan pihak pengurusan kem itu.

Beliau menjelaskan tujuan program bina jati diri antara lain untuk mengukur tahap kerja, kerjasama dalam kumpulan dan pematuhan arahan seperti yang dipohon.

“Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) sudah menjalankan modul latihan untuk membina jati diri murid dan pelajar lebih daripada 10 siri sejak 3 tahun lalu namun kejadian pengunaan ular pada program itu adalah pertama kali berlaku,” katanya kepada Harian Metro.

APM serta merta menggantung modul yang digunakan bagi menyiasat pelanggaran tatacara pengendalian piawai (SOP).

“APM melarang sama sekali anggota bermain ular atau membuat pertunjukan permainan ular,” katanya.

Dalam pada itu, walaupun semua peserta berada dalam keadaan sihat serta selamat beliau amat berduka cita mengenai kejadian berkenaan.


IPOH : Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) menggantung serta merta modul pembinaan kumpulan murid yang digunakan mereka bagi menyiasat sama ada terdapat pelanggaran operasi prosedur standard (SOP) selepas satu video berkaitan latihan menggunakan modul itu menjadi viral di media sosial sejak semalam.

Video itu mengundang amarah ‘netizen’ kerana ada yang mencampak ular ke dalam kolam dimasuki murid menyebabkan mereka ketakutan dan difahamkan kejadian berlaku di Kuala Kangsar.

Kolonel Pertahanan Awam (PA) Negeri, Mohd Noor Hassan Ashari Sulaiman berkata, pihaknya sedang menjalankan siasatan dan mengumpul maklumat mengenai penggunaan ular dalam latihan yang dilakukan oleh pengurusan APM.

Katanya, APM sudah menjalankan modul latihan untuk membina jati diri murid dan pelajar lebih dari 10 siri sejak tiga tahun lalu namun kejadian pengunaan ular pada program itu adalah pertama kali berlaku.

“€œJadi kita musykil mengapa pihak pengurusan berkenaan menggunakan pendekatan itu kerana kita melarang sama sekali anggota bermain ular atau membuat pertunjukan permainan ular.

“APM amat menitik beratkan keselamatan peserta dan sangat berduka cita mengenai kejadian berkenaan walaupun semua peserta berada dalam keadaan sihat serta selamat,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, antara tujuan program berkenaan dilakukan adalah untuk mengukur tahap kerja, kerjasama dalam kumpulan, pematuhan arahan dan lain-lain seperti yang dipohon.

Dalam rakaman berdurasi 2 minit 50 saat itu kelihatan sekumpulan murid perempuan yang berpakaian sukan lengkap melakukan latihan meredah kolam air berselut yang dicampakkan ular serta dipaksa meredah kawasan itu selain turut di siram air dan disergah supaya memberanikan diri menghadapi ujian yang diberikan itu.

Kelihatan ada diantara mereka yang panik, ketakutan dan menangis.

Facebook Comments

BERKAITAN

Array

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...