Dua bilion sebab mengapa Husni menyerang Najib semalam

Semalam, Husni menyerang kerajaan dan Najib. Husni memberitahu media yang beliau menyerang kerajaan dan Najib kerana beliau bimbang mengenai masa depan Malaysia. Sebenarnya ia adalah kerana hari tersebut kerajaan telah menolak projek lebuh raya bernilai RM2 bilion yang dia perjuangkan selama lebih empat tahun yang lalu.

20161025-ahmad_husni_handzlah
Husni yang dalam keadaan marah berusaha sedaya upaya untuk menyerang Perdana Menteri dan kerajaan kerana menolak projek lebuh raya RM2 bilion beliau.

2. New Pantai Expressway Sdn Bhd adalah anak syarikat IJM Corporation Berhad dan ini adalah sebahagian petikan dari Wikipedia:

Lebuhraya Baru Pantai, (Bahasa Inggeris: New Pantai Expressway, NPE) ialah sebatang lebuh raya utama di kawasan Lembah Klang, Malaysia. Lebuhraya berukuran 19.6 km (12.2 batu) ini mempermudah capaian ke Kuala Lumpur dari kawasan Subang Jaya dan Bandar Sunway, mengelakkan kesesakan di laluan Lebuhraya Persekutuan pada waktu puncak. NPE terdiri daripada Penghubung Utama dan Penghubung Salak. “Lebuhraya Baru Pantai” ialah nama yang ditetapkan oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia, tetapi ramai yang menyangka namanya “Lebuhraya Pantai Baru”.

3. NPE telah dibuka secara rasmi pada 30 April 2004 dan, tujuh tahun kemudian, pada 1 April 2011, kerajaan Malaysia yang telah meluluskan pada dasarnya lanjutan lebuh raya, yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 bilion atau lebih pada masa itu. Bagaimanapun, Satu tahun kemudian, pada bulan Jun 2012, kerajaan melakukan u-turn dengan membatalkan perancangan untuk lanjutan yang dicadangkan. (Anda boleh membaca lebih lanjut pada bulan laporan berita The Star bertarikh 29 Jun 2012 di bawah).

4. New Pantai Expressway Sdn Bhd kemudian mengemukakan rayuan kepada kerajaan dan, selepas menunggu selama empat tahun, semalam, pada pagi 24 Oktober 2016, kerajaan menolak rayuan itu dan mengekalkan keputusan untuk memansuhkan sambungan yang kini kos telah menjadi kira-kira RM2 bilion.

20161025-npe-husni-tolak
Anak Husni, Khalid, proksi bapanya di New Pantai Expressway Sdn Bhd

5. Husni yang dalam keadaan sangat marah, teah menghantar mesej ini sangat jahat kepada Menteri berkenaan:

Tak APA Kita Serah Pada Allah. Kita berdoa semoga Allah letakkan pemimpin2 Yang Ada digniti dan Integriti Negara Kesejahteraan demi.

Dah jadi kelaziman…untuk mempertahankan diri..mereka akan reka pelbagai cerita.

Saya tak buka mulut lagi…baru 1% sahaja cerita yang keluar. Saya boleh keluarkan 5%, 10%, 30%, 50%, 75% dan 100%. Semua maklumat dalam tangan saya.

Jangan main foul…nanti terbongkar semua cerita.

6. Inilah menjadi asasnya kepada amaran Husni terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa beliau telah belum bermula lagi dan boleh mendedahkan banyak lagi yang boleh merosakkan kerajaan. Hakikatnya bahawa Menteri-menteri Kabinet mengangkat sumpah kerahsiaan dan sumpah itu nampaknya tidak sedikit pun menggerunkan Husni. Saya merasakan bahawa Husni mungkin beranggapan Najib tidak akan membenarkan polis menahannya di bawah Akta Rahsia Rasmi.

7. Saya boleh bayangkan Husni sangat kecewa betapa bagaimana lumayannya nilai ‘cash-cow’ lebuhraya NPE tersebut. Husni menyangka bahawa Najib akan meluluskan projek hanya untuk memastikan dia senyap dan menghalangnya daripada menyanyi seperti burung kenari. Husni tidak menyangka bahawa kerajaan akan menolak projet tersebut dan meletakkan risiko beliau akan ‘membuka mulut’ dan menyerang Najib.

8. Apabila seorang ahli politik berkata, beliau hanya mengambil berat tentang negara ini dan bimbang tentang masa depan Malaysia dan berkorban demi Untuk bangsa, negara dan agama, tanya mereka “berapa billion ringgit” yang mereka sedang cakapkan ini.

20161025-khalid-husni
Khalid Ahmad Husni, seorang hartawan muda

IJM to appeal with revised plan for highway extension

(The Star, 29 June 2012) – IJM Corp Bhd says the Government had scrapped its plans for a proposed extension of the New Pantai Elevated Highway Extension. However, the company intends to appeal for a reconsideration of the proposal with a revised alignment.

IJM was notified of the rejection of the proposal by the Public Private Partnership Unit of the Prime Minister’s Department via its indirect wholly-owned subsidiary, New Pantai Expressway Sdn Bhd (NPE).

However, in its filing with Bursa Malaysia on Wednesday, IJM did not state the Government’s reasons for rejecting the initially-estimated RM989 million proposed highway extension. Affin Investment Bank analysts believed there were alignment-related issues, which had complicated and prolonged negotiations between IJM and the Government.

On April 1, 2011, IJM had announced that it had received a letter from the unit, approving the proposed highway extension in principle. The project was a part of the Government’s Private Public Partnerships (PPP) programme, announced in the last 10th Malaysia Plan.

The existing NPE route is circa 19.6km long, starting from the west-end of Subang Jaya and ending in the north-end of Bangsar. The extension was to add a further 10km to the highway, starting from the Bangsar end of the existing route up to Dang Wangi area, connecting it to the Ampang elevated highway.

The extension was purported to relieve traffic congestion in Kuala Lumpur. It was earlier reported that a supplemental agreement was to have been signed in October 2011 to consummate the terms of the deal.

It is worth noting that the Government had once requested for IJM to change the alignment of the extension, as it was too close to the National Mosque.

OSK Research analyst Kong Heng Siong said: “The announcement is a negative surprise as IJM’s management had previously highlighted that the proposed alignment for the NPE extension has been finalised and was likely to be officially awarded by the second half of this year. While management has expressed intention to appeal for the proposal to be reconsidered with a revision in its alignment, we believe this negative development is likely to trigger selling on IJM shares.”

However, he added that OSK Research would maintain its “trading buy” call for the moment, while waiting for more clarification on the matter from IJM’s management.

RHB Research Institute analyst Joshua Ng said in a report the NPE extension would have generated an estimated RM1bil to RM2bil internal construction job to IJM. Also, IJM had guided additional construction works from the West Coast Expressway (WCE). These two projects, worth about RM4bil, would have doubled the company’s existing outstanding construction order book from RM4.3bil to RM8.3bil.

“We expect the market to take the latest development negatively,” he said.

Meanwhile, Kenanga Research analysts are neutral on this latest development as the highway extension project was not factored in its earnings forecasts and valuations. They expect IJM to be kept busy if it secures the WCE construction project.

AmResearch analyst Hoy Ken Mak said although the news was slightly negative in terms of newsflow, “it does not come as a surprise to us. Furthermore, IJM has said it would appeal against the decision with a revised alignment.”

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...