UtamaPOLITIKBETAPA MUDAHNYA MAHATHIR MENIPU...

BETAPA MUDAHNYA MAHATHIR MENIPU PAKATUN - pakdin.my

Semalam, Joceline Tan mengulas mengenai kedudukan Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai Anwar Ibrahim dalam artikel beliau bertajuk ‘Political undercurrents in Pakatan’, yang anda boleh baca di bawah. Apa yang paling mengejutkan ialah selepas menolak Anwar sebagai pengganti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk sekian lama, Mahathir tiba-tiba berkempen untuk pembebasan Anwar dari penjara.

Apa yang lebih menarik tentang sokongan Mahathir untuk pembebasan Anwar ialah beliau tidak menyatakan sama ada ini adalah kerana beliau berpendapat bahawa Anwar tidak bersalah daripada jenayah liwat. Saya rasa selepas berkata selama 18 tahun bahawa Anwar adalah peliwat, adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri, telah mengadakan hubungan seks dengan lelaki muda, pelacur dan isteri orang lain, Mahathir kini tidak boleh berpatah balik dan berkata beliau percaya Anwar tidak bersalah.

Mahathir juga tidak menjelaskan sama ada beliau berkempen untuk pembebasan Anwar kerana beliau percaya bahawa mahkamah adalah korup dan bahawa para hakim telah disogok untuk mensabitkan Anwar dan menjatuhkan hukuman penjara ke atasnya selama lima tahun. Jika mahkamah melakukan perkara yang betul dengan memenjarakan beliau maka tidak ada justifikasi untuk berkempen untuk pembebasan Anwar. Hanya jika mahkamah adalah salah dan hanya jika Anwar telah disabitkan dengan tidak adil sahaja akan adanya justifikasi untuk berkempen untuk pembebasannya.

Lagipun, pada tahun 1998 Mahathir pernah berkata bahawa Anwar bersalah dan beliau tidak perlu mana-mana mahkamah untuk meyakinkan beliau mengenai kesalahan Anwar dan Anwar telah melakukan salah laku seksual untuk tempoh yang sangat lama dan enggan berhenti walaupun selepas Ketua Polis Negara menasihati beliau supaya berhenti sebelum ianya menjadi tidak terkawal (yang mana telah berlaku pada tahun 1998).

Tetapi Mahathir tahu ia adalah selamat untuk beliau berkempen untuk ‘Free Anwar Now’ kerana ia tidak akan berlaku. Anwar tidak akan dibebaskan sehingga beliau menghabiskan hukuman penjaranya selama 5 tahun kerana bahagian undang-undang yang beliau didakwa, disabitkan dan dihukum tidak membenarkan pengampunan satu pertiga dari hukuman itu secara automatik.

Ini bermakna Anwar perlu menjalani hukuman sehingga 2020 dan akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun lagi sehingga 2025, yang bermakna beliau hanya boleh bertanding dalam pilihan raya umum 2028 apabila beliau sudah berusia 81 tahun atau lebih.

Jadi, manfaat apa yang Mahathir dapat daripada kepura-puraan ini? Mudah, beliau dapat mengumpul mata dengan Pakatan Harapan dan Anwarinas, yang mana adalah majoriti dalam Pakatan Harapan. Orang Pakatan Harapan atau Pakatun bukanlah realistik atau orang yang mempunyai otak. Mereka tidak berupaya untuk merasionalkan dan akan percaya apa sahaja yang anda beritahu mereka.

Pakatun percaya bahawa parti yang memenangi paling banyak undi popular akan menang pilihan raya walaupun parti itu menang sedikit kerusi. Mereka percaya bahawa 40,000 warga Bangladesh mengundi pada pilihan raya umum lalu kerana salah seorang orang Cina DAP menangkap seorang orang Bangladesh di Kelang yang sedang dalam perjalanan untuk bertemu teman wanitanya. Pakatun juga percaya bahawa terdapat gangguan bekalan elektrik di seluruh Malaysia semasa pengiraan undi walaupun mereka tidak boleh memberitahu kita tempat-tempat yang terlibat. Mereka percaya bahawa Anwar adalah mangsa pembohongan walaupun Mahathir bersumpah banyak kali bahawa Anwar sangat bersalah dan bahawa begitu ramai saksi telah tampil secara peribadi untuk membuat pengakuan kepada Mahathir.

Apa-apa pun, semasa Mahathir mula melancarkan kempen untuk menggulingkan Najib, beliau enggan menamakan pengganti sekiranya Perdana Menteri berjaya digulingkan. Secara logiknya, oleh kerana Muhyiddin Yassin adalah nombor dua, beliau perlu mengambil alih jika Perdana Menteri mati, meletakkan jawatan atau ditendang keluar. Itu dengan konvensyen apa yang telah sentiasa berlaku.

Apabila Mahathir enggan menamakan Muhyiddin sebagai pengganti Najib, ia menjadi jelas bahawa orang tua itu mempunyai orang lain dalam fikirannya. Apabila Mahathir ditanya sama ada Ahmad Zahid Hamidi adalah pengganti sebaliknya, orang tua itu menolak idea tersebut atas alasan Zahid terlalu rapat dengan Anwar. Ini bermakna Anwar atau sesiapa sahaja dilihat sebagai rapat dengan beliau juga tidak diterima oleh Mahathir.

Jadi ia bukannya Muhyiddin dan ia juga bukanlah Anwar atau sesiapa sahaja yang rapat dengan Anwar, seperti Zahid. Siapakah yang akan menggantikan Najib sekiranya beliau digulingkan? Pilihan Mahathir sebagai pengganti ialah anaknya, Mukhriz. Dan apabila Umno mendapat tahu bahawa Mukhriz akan menggantikan Najib, mereka tidak menyokong rancangan Mahathir untuk menggulingkan Najib. Malah banyak Bloggers Umno yang telah berkhidmat dengan Mahathir sejak 2006 (semasa beliau merancang untuk menggulingkan Tun Abdullah Ahmad Badawi) memutuskan untuk tidak lagi menyokong orang tua itu dalam usahanya untuk menggulingkan Najib.

Pada mulanya, pada tahun 2015, Mahathir mahu menggulingkan Najib dari dalam, yang bermaksud untuk mendapatkan Umno untuk menendangnya keluar. Malah pada Disember 2015 Mahathir masih berharap bahawa Umno akan menendang keluar Najib (semasa perhimpunan parti) selepas gagal dalam plot undi tidak percaya pada Parlimen sesi Oktober. Tetapi apabila Umno tidak mahu bersekongkol dengannya (kerana Mahathir mahu Mukhriz sebagai Perdana Menteri baru), Mahathir tidak mempunyai pilihan lain selain daripada beralih kepada pembangkang dan cuba untuk menggulingkan Najib dari luar.

Tetapi Mahathir tidak boleh meminta pembangkang untuk membantu beliau menggulingkan seorang Perdana Menteri Umno dan menggantikannya dengan satu lagi Perdana Menteri Umno. Dan itulah sebabnya Mahathir terpaksa menukar mantra 2015 beliau dari ‘gulingkan Najib untuk selamatkan Umno’ kepada ‘gulingkan Najib untuk selamatkan Malaysia’ pada 2016.

Dan jika anda mahu ‘gulingkan Najib untuk selamatkan Malaysia dari Umno’, ini bermakna Mukhriz tidak boleh menjadi Perdana Menteri Umno tetapi sebaliknya perlu menjadi Perdana Menteri pembangkang. Jika tidak anda tetap juga berkempen pada platform ‘Selamatkan Umno’ dan bukannya platform ‘Selamatkan Malaysia’. Dan ini adalah apa yang tidak dapat dilihat oleh orang pembangkang yang bodoh (jika mereka cukup bijak untuk melihat perkara ini, mereka sudah pun meninggalkan Pakatan Harapan lama dahulu).

Saya sedar akan perkara ini lama dahulu, pada bulan Februari 2015, apabila saya telah dijemput untuk menyertai Kempen Anti-Najib (ANC). Seorang Datuk Cina yang menguruskan pertemuan saya dengan Mahathir di London memberitahu saya bahawa saya terlibat dalam ‘Kempen Gulingkan Abdullah Badawi’ pada tahun 2006-2008 jadi mereka rasa saya boleh, sekali lagi, memainkan peranan dalam ANC.

Tetapi terdapat satu isu kecil yang membuatkan saya tidak selesa. Dan isu itu adalah: jika dan apabila kami menggulingkan Najib, siapa yang akan mengambil alih? Dalam tahun 2006-2008 perkara ini tidak dijelaskan dan ramai di antara kami menyokong Mahathir dalam ‘Kempen Gulingkan Abdullah Badawi’ beliau. Tetapi orang yang berbeza dalam kumpulan itu mempunyai orang yang berbeza dalam fikiran mereka sebagai pengganti.

Sebagai contoh, Aspan Alias, John Pang, dan lain-lain menyangka bahawa Tengku Razaleigh Hamzah akan mengambil alih. Orang Muhyiddin menyangka bahawa Muhyiddin akan mengambil alih dan berbincang dengan orang Tengku Razaleigh mengenai Putera Kelantan itu menjadi nombor dua Muhyiddin. Kemudian, sudah tentu, Boffin Boys Najib tahu selama ini bahawa Najib akan mengambil alih dan bahawa Mahathir hanya menggunakan Muhyiddin dan Tengku Razaleigh untuk menggulingkan Abdullah Badawi.

Jadi Mahathir sebenarnya menyokong tiga calon tetapi hanya satu daripadanya adalah calon yang sebenar manakala dua yang lain hanyalah untuk mengelirukan sahaja. Dan kita semua terpedaya dengan semuanya. Jadi, pada Februari tahun lalu, saya mahu soalan yang sangat penting ini dijelaskan: siapa yang akan mengambil alih sebaik sahaja Najib digulingkan?

Dan saya tidak mendapat jawapan kepada soalan itu. Dan selama 50 tahun saya menunggang motosikal, ia telah mengajar saya satu peraturan yang sangat penting dalam memastikan anda terus hidup (dan 13 kemalangan dalam tempoh 50 tahun dan masih hidup bermakna saya mempelajarinya dengan baik). Dan peraturan penting yang anda perlu ingat untuk terus hidup itu adalah ‘apabila ragu-ragu, jangan’.

Saya gagal untuk mematuhi peraturan ini pada bulan Jun 2008 dan jatuh ke dalam perangkap yang dipasang oleh Nik Azmi Nik Daud dan John Pang. Saya menandatangani Akuan Berkanun berdasarkan janji bukti tanpa benar-benar melihat bukti tersebut. Dan apabila mereka memberitahu saya kemudian bahawa bukti itu telah dimusnahkan, saya tahu bahawa saya telah ditipu.

Perkara yang sama berlaku pada tahun 2006-2008 apabila kami menyokong penyingkiran Abdullah Badawi berdasarkan janji bahawa kami gulingkan Perdana Menteri dahulu dan kemudian menetapkan penggantinya. Kini, sekali lagi, kami diminta untuk menggulingkan Najib dahulu dan kemudian menetapkan penggantinya.

Tetapi kami tidak akan terperangkap buat kali kedua. Hanya Pakatun sahaja yang terperangkap sekal lagi dan masih tidak belajar. Orang Pakatan Harapan percaya bahawa jika anda melakukan perkara yang sama sekali lagi sambil mengharapkan hasil yang berbeza bukanlah sesuatu yang gila.

Satu perkara lagi ialah, dalam plotnya untuk menggulingkan Najib, Mahathir menggunakan strategi yang sama yang digunakannya ke atas Abdullah Badawi. Apa yang Mahathir lakukan untuk menggulingkan Abdullah Badawi mungkin berkesan pada masa itu (10 tahun yang lalu). Tetapi Boffin Boys Najib sudah tahu helah Mahathir dalam mengusir Abdullah Badawi jadinya tidak mungkin beliau boleh menggunakan helah yang sama buat kali kedua.

Mahathir kini begitu terdesak sehinggakan beliau bersedia untuk menerima Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri sementara yang akan mengambil alih dari Najib sehingga Anwar dibebaskan dari penjara. Tetapi ada satu masalah dengan perkara ini. Pertamanya adalah bahawa Wan Azizah boleh menjadi Perdana Menteri hanya sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang. Jika Najib digulingkan sekarang maka pemimpin Umno lain akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Jadi mereka perlu menggulingkan Barisan Nasional, bukan Najib sahaja.

Seterusnya, jika Barisan Nasional digulingkan dan Wan Azizah menjadi Perdana Menteri, beliau akan perlu menjadi Perdana Menteri selama lebih dari sepuluh tahun sehingga Anwar layak untuk menjadi Ahli Parlimen pada tahun 2028 atau selepas itu. Jadi itu bermakna beliau bukanlah seorang Perdana Menteri sementara jika beliau akan menjadi Perdana Menteri selama lebih dari sepuluh tahun. Dan itu juga bermakna perlu ada orang lain selepas Wan Azizah dan sebelum Anwar. Pendek kata, Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri pada usia 81 tahun.

Satu lagi perkara yang sangat penting bagi orang Pakatan Harapan yang terlalu bodoh untuk melihat adalah bahawa Muhyiddin sedang berbaik dengan PAS manakala Mahathir sedang berbaik dengan DAP. Mereka tahu bahawa PAS dan DAP tidak boleh bekerjasama jadinya Muhyiddin sedang bekerjasama dengan PAS manakala Mahathir sedang bekerjasama dengan DAP. Dan kemudian Muhyiddin dan Mahathir bekerja bersama-sama.

Ini sama seperti Muhyiddin berkahwin dengan Mahathir tetapi pada masa yang sama Muhyiddin mempunyai PAS sebagai perempuan simpanannya sementara Mahathir mempunyai DAP sebagai perempuan simpanan. Dan semuanya akan menjadi baik selagi kedua-dua perempuan-perempuan simpanan itu tidak bertemu satu sama lain.

Satu aturan yang bijak! Dan Pakatun merasakan bahawa ini adalah bagus kerana itu bermakna pilihan raya umum akan datang akan menjadi satu lawan satu dan kerana Barisan Nasional akan ditendang keluar. Saya jamin bahawa Barisan Nasional tidak hanya akan terus berkuasa tetapi mereka akan melakukan lebih baik daripada pilihan raya umum sebelum ini.

**********************************************

“Tetapi konvensyen itu penting untuk menunjukkan kepada penyokong Pakatan bahawa bekas Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri kini berada di pihak mereka. Tidak ramai yang menyangka mereka akan hidup untuk mendengar Dr Mahathir mengisytiharkan sokongan beliau ke atas gerakan Reformasi tetapi beliau melakukannya pada akhir ucaptamanya, yang mendapat tepukan yang gemuruh. Beliau juga memakai butang ‘Free Anwar Now’ pada baju merahnya,” kata Joceline Tan dalam artikel beliau bertajuk ‘Political undercurrents in Pakatan’.

Joceline seterusnya berkata:

“Ia agak menghiburkan untuk melihat beliau (Muhyiddin) memegang pelekat “Bebas Anwar” yang penonton terpaksa pegang di atas kepala mereka apabila pengacara memberikan isyarat. Selain itu, Muhyiddin terpaksa tahan apabila semua pemimpin tertinggi Pakatan mengisytiharkan bahawa, “Datuk Seri Anwar Ibrahim masih menjadi pilihan kami untuk Perdana Menteri”. Ia sama seperti memberitahu Muhyiddin bahawa dia bukanlah pilihan mereka.”

“Difahamkan bahawa keengganan Muhyiddin untuk meneruskan perjanjian kerjasama itu adalah kerana beliau masih berbincang dengan PAS. Nampaknya bahawa beliau tidak dapat untuk berada pada tahap selesa dengan DAP. Partinya akan bertanding kerusi Melayu dan jika mereka mempunyai DAP sebagai sekutu, ia boleh memakan diri. Muhyiddin dikatakan sedang meneliti idea untuk sebuah pakatan pembangkang yang berasingan yang terdiri daripada Parti Pribumi, PKR dan PAS. Ini akan menjadi pakatan yang besar yang telah dipimpin oleh beberapa pemimpin. Pakatan, sudah tentu, menentang idea tersebut.”

20161114-mahathir-pribumi-ahli

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/how-easy-it-is-for-mahathir-to-con-the-pakatuns/

Berkaitan

Baca Juga

Renjer maut, 9 cedera letupan berkembar di Sungai Padi, Narathiwat

Seorang renjer tentera terbunuh, manakala tujuh anggota polis dan dua orang awam cedera dalam letupan bom di sebuah kebun getah dalam daerah Sungai Padi,...

Kerajaan lambat, penternak tanggung akibat apabila sekatan ditarik, kata pembekal ayam

Ayam memerlukan perancangan 40 hari bukannya serta-merta. Ketiadaan jawapan daripada kerajaan menyebabkan penternak kerugian kerana tidak dapat merancang untuk memenuhi permintaan baharu dari...

[VIDEO] Murid Tahun Enam Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas Maut Dipanah Petir

GUA MUANG: Polis mengesahkan kematian kanak-kanak 12 tahun yang maut ketika menggunakan telefon bimbit, di sini, semalam 15 Ogos 2022 adalah akibat renjatan elektrik...

[VIDEO] Wanita warga emas hilang dijumpai semula lepas 5 hari

BATU PAHAT – Wanita warga emas yang dilaporkan hilang selepas keluar mencari daun kelapa sawit untuk dijadikan penyapu lidi pada 10 Ogos lalu ditemui...

[VIDEO] Bekas pengarah urusan BNS didakwa pecah amanah RM21.08 juta

Bekas Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd  (BNS) Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas...

Projek LCS: Bekas pegawai BNS akan didakwa dibawah CBT pada 16 Ogos

Seorang bekas pegawai tinggi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) akan didakwa atas tuduhan jenayah pecah amanah (CBT) berhubung skandal Littoral Combat Ship (LCS)...

[VIDEO] Atlet Muay Thai meninggal dunia selepas pukulan knockout petinju Malaysia

Seorang petinju dari Thailand yang juga peserta Kejohanan Muay Thai Ambang Merdeka 2022 di Padang Kolej Uniti Kota Bharu, Kampung Che Deris Badang di...

[VIDEO] Penduduk teruja lihat kapal layar mewah RM200 juta

KANGAR: Kehadiran sebuah kapal layar mewah jenis Adastra di muara Sungai Perlis, Kuala Perlis berhampiran Terminal Feri Kuala Perlis, di sini semalam ternyata menggamit...

[VIDEO] Pengkid berpakaian ihram boleh terkeluar Islam, murtad

Tindakan individu didakwa wanita berperwatakan lelaki berpakaian ihram di hadapan kaabah boleh dianggap sebagai mempersendakan agama yang dikhuatiri menyebabkan dia terkeluar daripada landasan Islam. Mufti...

[VIDEO] Salman Rushdie parah, perlukan mesin ventilator

WASHINGTON – Pengarang Britain, Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berisiko hilang satu mata selepas ditikam berulang kali dalam satu acara kesusasteraan di...

[VIDEO] Tekong darat pandu 30km lawan arus bawa enam PATI dicekup

GUA MUSANG: Tindakan nekad seorang tekong darat yang membawa enam pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar melarikan diri sejauh 30 kilometer (km) membawa...

Parti Liar: Datuk Seri antara 25 ditahan di Janda Baik

BENTONG -- Seorang lelaki bergelar “Datuk Seri” merupakan antara 25 individu ditahan dalam “parti liar” di sebuah banglo yang disewa di Janda Baik, Bukit...