Wednesday, July 17, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

MAHATHIR MENYERANG RINGGIT UNTUK MENGGULINGKAN NAJIB - pakdin.my

Mahathir dan anak pengikutnya campur tangan dalam serangan ke atas Ringgit pada tahun 1997 dan, sekali lagi, dia menyerang Ringgit dalam usahanya untuk menggulingkan Najib. Mereka mahu Ringgit jatuh kepada lima ringgit kepada satu dolar, dengan harapan bahawa ini akan menyebabkan penyingkiran Najib. Oleh kerana mereka tidak boleh menggulingkan Najib menggunakan isu 1MDB, mereka kini menggunakan strategi yang sama mereka digunakan untuk menggulingkan Anwar: menyerang Ringgit.

2. Dalam tempoh 1990-1996, nilai eksport Malaysia telah berkembang sebanyak 18% setiap tahun. Di antara Jun 1997 dan Januari 1998, krisis kewangan yang melanda seperti ‘brush fire’ melintasi “tiger economies” Asia Tenggara. Apabila ringgit turun berbanding dolar Amerika, Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohammed, memberi ucapan yang menegaskan bahawa pembiaya antarabangsa, George Soros, adalah penyangak dalam konspirasi untuk memiskinkan negara-negara Asia Tenggara dengan menyerang mata wang mereka.

The Asian Financial Crisis, by Charles W.L.Hill, University of Washington (BACA DI SINI).

3. Soros, yang telah membiayai kumpulan pro-demokrasi di seluruh Eropah Timur sejak sebelum berakhir era komunisme suku abad yang lalu, yang kerap menjadi sasaran kerajaan Hungary, yang juga telah menuduh beliau membantu menyemarakkan gelombang bersejarah pelarian yang telah membanjiri Eropah sejak tahun lepas. “Hungary dan Poland sepatutnya menuntut lebih dihormati,” kata Orban dalam temu bual dengan radio Kossuth yang dikendalikan kerajaan pada hari Jumaat. “Di belakang pemimpin-pemimpin Parti Demokratik kita mesti nampak George Soros. Mulut adalah Clinton tetapi suara adalah daripada George Soros. “– Bloomberg (BACA DI SINI).

20161124-soros-mahathir

4. Peranan George Soros dalam menggugat kestabilan kerajaan di Eropah, Asia dan Timur Tengah tidak memerlukan perbincangan lanjut. Fakta itu adalah seperti yang ditubuhkan sebagai fakta bahawa Adolf Hitler adalah anti-Yahudi dan telah direkayasa ‘Penyelesaian Terakhir’, pelan tindakan untuk penghapusan semua orang Yahudi. Dan hakikat bahawa Soros di belakang Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997 juga satu fakta yang tidak boleh dipertikaikan. Tetapi ada satu fakta yang jarang disebut. Fakta mengenai peranan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam serangan ke atas Ringgit.

5. Keruntuhan ekonomi pada tahun 1985 telah dipanggil kemelesetan. Kejatuhan pasaran saham pada 19 Oktober 1987 telah dipanggil ‘Black Monday’. Tetapi kejatuhan Ringgit pada tahun 1997 telah dipanggil krisis kewangan. Dan sebab 1997 adalah krisis kewangan dan tidak kemelesetan adalah kerana asas-asas ekonomi masih sangat kuat tetapi kejatuhan Ringgit adalah serangan dan bukan kerana kelemahan dalam ekonomi negara.

6. Walaupun Mahathir meletakkan kesalahan keruntuhan 1997 di bahu Soros, apa yang tidak pernah disebut dan tidak diketahui ramai (selain daripada orang-orang di sekeliling) adalah bahawa Soros tidak bekerja bersendirian. Mahathir dan anak buahnya bekerjasama dengan Soros.

7. Seperti yang kita telah dibincangkan banyak kali, Mahathir mempunyai kira-kira RM100 bilion diletakkan di bawah pemegang amanah, proksi, penama dan kroni manakala Tun Daim Zainuddin mempunyai RM60 bilion di bawah pemegang amanah, proksi, penama dan kroni dari kalangan kumpulan beliau sendiri. Tidak syak lagi sejak itu Daim sudah cukup bijak untuk mengambil balik RM60 bilion yang kini telah diletakkan di luar negara dalam banak bank-bank di Eropah Timur, Afrika dan Amerika Latin – sementara Mahathir tidak cukup bijak untuk berbuat demikian (dan kini tersangkut).

Lawan Islamophobia antara matlamat Soros peruntuk RM54 bilion8. Apa yang sedang berbisik kembali pada tahun 1997 di koridor kuasa dalam lingkaran kewangan dan perbankan adalah bahawa hartawan tertentu dikenali sebagai orang Mahathir sedang memanipulasi pasaran mata wang. Sekitar tahun 1995, apabila saya membuat keputusan untuk menjadi seorang penulis sepenuh masa, saya menjual banyak perniagaan atau saham dalam syarikat-syarikat saya dan ditutup mana yang tidak berdaya maju. Saya terpaksa menanggung ‘haircut’ yang serius tetapi masih mampu untuk menyelamatkan sedikit wang, walaupun tidak dalam berjuta-juta.

9. Saya kemudian diletakkan wang itu di Singapura dan melabur dalam sekumpulan mata wang. Penasihat kewangan saya dari salah sebuah bank-bank utama di Singapura berkata beliau akan memantau pasaran dan akan menasihati bila untuk ‘bail out’ jika perlu untuk ‘bail out’. Pada tahun 1997, saya menerima panggilan daripada dia dan dia memberitahu untuk ‘bail out’. Kita lakukan seperti yang dinasihatkan dan memindahkan wang kepada unit amanah. Tidak syak lagi bahawa ini merupakan pelaburan jangka panjang tetapi sekurang-kurangnya bahawa ‘nest egg’ membolehkan kami untuk membeli rumah di sini di UK apabila kami mengambil keputusan untuk datang ke sini 12 tahun lalu pada tahun 2009.

10. Bagaimanapun, persoalannya adalah, pada tahun 1997 kami telah dinasihatkan untuk menyelamatkan dan menjual pelbagai wang. Dan sebab kami telah dinasihatkan untuk menyelamatkan bukan kerana Soros tetapi kerana ‘orang’ Mahathir telah ‘melakukan sesuatu’. Saya fikir mereka menggunakan ungkapan ‘jualan singkat untuk menjatuhkan Ringgit’. Dan bank-bank Singapura tahu mengenainya. Salah seorang ‘orang’ Daim, seorang Datuk berbangsa Cina, kemudian mengesahkan perkara ini apabila kami membincangkan perkara itu pada tahun 2010.

11. Sudah tentu, apabila Ringgit jatuh semua orang-orang yang melakukan jualan singkat akan membuat keuntungan besar. Dan Menteri Kewangan ketika itu, Anwar Ibrahim, akan dipersalahkan untuk itu. Dan apabila Anwar membuat perjanjian dengan IMF untuk membantu menyelamatkan Malaysia, Mahathir menuduh Anwar sebagai agen asing dan bekerjasama dengan kuasa asing untuk menjajah Malaysia, bukan ketenteraan tetapi dari segi ekonomi.

20161110-anwar-camdesus12. Mahathir kemudian memberitahu Majlis Tertinggi Umno bahawa Anwar melakukan perbuatan khianat tetapi satu-satunya perkara yang mereka boleh gunakan untuk menyingkirkan beliau adalah tuduhan liwat. Jadi, jenayah Anwar adalah pengkhianatan tetapi alasan itu untuk menggulingkan beliau akan liwat. Itu adalah kebiasaan Mahathir dan dia melakukan ini sekali lagi dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – alasan yang diberikan 1MDB tetapi sebab sebenar adalah Najib enggan membantu Mukhriz memenangi pemilihan parti.

13. Ini telah menjadi modus operandi atau SOP Mahathir sekian lama. Dia boleh berada di belakang sesuatu dan membuat orang nombor dua beliau nampak bersalah. Musa Hitam menulis bahawa dia telah dipersalahkan kerana Memali dan terpaksa membawa stigma tragedi selama 30 tahun apabila ia sebenarnya perancangan Mahathir. Begitu juga dengan kerugian forex RM30 bilion pada tahun 1992 – Jaafar Hussein telah dihukum untuk itu walaupun sebenarnya ‘operasi’ Mahathir, sama seperti dia bermain pasaran timah dan rugi. Kemudian krisis kewangan Asia 1997.

14. Orang Mahathir membuat timbunan wang apabila matawang Ringgit menjunam. Dan bank-bank tahu terlebih dahulu apa yang akan melanda, yang mengapa saya juga dapat menyelamatkan dan mengalihkan dana saya untuk unit amanah. Dan Anwar dipaksa keluar dari pejabat kerana ‘pengkhianatan’, walaupun mereka digunakan pertuduhan liwat dan bukan pengkhianatan terhadap Anwar.

15. Sebenarnya, dakwaan bahawa Anwar telah bekerjasama dengan Soros untuk menyerang Ringgit adalah karut. Anwar mempunyai hubungan dengan IMF, Bank Dunia dan ‘power-brokers’ Amerika Syarikat yang bukan rakan Soros. Soros hanya mempunyai seorang rakan; wang. Jadi wang Mahathir (dan orang yang menjadi pemegang amanah dan proksi beliau, termasuk Daim dan geng) menjadi kawan-kawan dengan Soros.

16. Hari ini, Mahathir sekali lagi bekerjasama dengan Soros untuk menyerang Ringgit. Mahathir telah cuba selama dua tahun sejak Disember 2014 untuk menggulingkan Najib menggunakan isu 1MDB. Tetapi itu tidak berfungsi. Jadi sekarang Mahathir telah mengubah strategi. Beliau menyerang Ringgit dan berharap bahawa ini akhirnya akan menyebabkan penyingkiran Najib. Malah, ramai yang telah menyalahkan Najib kerana penurunan dalam Ringgit. Jadi untuk tahap tertentu ia berjaya. Mereka bercakap tentang Ringgit yang akhirnya jatuh kepada RM5 kepada 1USD dan apabila ianya berlaku Najib perlu mengemas pejabat dan keluar.

17. Ada yang mengatakan bahawa Mahathir adalah seorang ahli politik cemerlang Machiavelli. Tidak cukup benar. Machiavelli mesti beralih di dalam kuburnya dan jika dia masih ada hari ini beliau akan mengutuk Mahathir dan tidak menganggap beliau sebagai salah seorang pelajarnya. Machiavelli sebenarnya tidak mempunyai prinsip-prinsip tertentu dan dia tidak akan melakukan sesuatu dengan cara yang Mahathir lakukan.

18. Sebagai contoh, Machiavelli tidak akan menyerang ekonomi sendiri kerana dengan berbuat demikian anda menyakiti ramai dari orang kita sendiri. Machiavelli sebenarnya agak nasionalis dan menggunakan rang kita sendiri sebagai ‘collateral damage’ adalah pengkianat kepada segala pengkhianatan. Mahathir, bagaimanapun, tidak mempunyai masalah remeh-temeh walau Rome terbakar selagi beliau dapat menghilangkan musuh-musuhnya.

20161124-mahathir-pakatan-119. Machiavelli adalah seorang putera jadi dia mempunyai maruah dan sifat-sifat yang mulia. Sebanyak mungkin seseorang mahu menang, ia tidak perlu mengorbankan maruah. Mahathir, bagaimanapun, bukan bangsawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak Hussein, Tun Hussein Onn, dan lain-lain, tidak mempunyai keraguan untuk menjilat kembali ludah sendiri, seperti apa yang dia lakukan sekarang.

20. Sudah tentu, Pakatuns – seperti orang DAP, PKR dan PAN – melihat tidak ada masalah dengan apa yang Mahathir lakukan. Malah orang-orang Pribumi OK saja dengan ini. Tetapi kebanyakan orang tidak dilahir mulia untuk menjilat kembali ludah seseorang adalah boleh diterima selagi mendapatkan kuasa politik.Pakatuns adalah seperti pelacur yang membuka kangkang mereka untuk keuntungan kewangan.

21. Satu lagi sifat Machiavelli adalah pemimpin perlu disayangi, dihormati dan ditakuti. Mahathir tidak mengambil berat tentang semua itu. Selagi kita takut akan dia sudah yang cukup baik. Dia tidak memerlukan kasih sayang dan rasa hormat kita. Najib, di sisi lain, adalah lebih prihatin tentang kasih sayang dan hormat rakyat dan itulah sebabnya dia sangat berhati-hati tentang bagaimana beliau berhadapan dengan lawan-Nya. Mahathir tidak peduli dua jeritan apa yang anda fikirkan tentang dia dan dia sendiri berkata demikian.

20161124-mahathir-muhyiddin-lim-kit-siang

22. Seperti Musa Hitam berkata, Mahathir sebenarnya adalah orang yang sangat sombong dan mementingkan diri yang tidak menerima kritikan dengan baik kerana dia menganggap dirinya lebih tinggi daripada orang lain dan orang Melayu adalah sebenarnya satu bangsa yang sangat bodoh. Dan itulah sebabnya dia tidak mempunyai keraguan untuk mengurangkan dirinya kepada politik pariah, seperti apa yang telah berlaku. Mahathir tahu bahawa Pakatan Harapan tidak mempunyai masalah bekerja dengan paria kerana kebanyakan pemimpin Pakatan sendiri adalah paria. Dan sebab ini lah mengapa Pakatan boleh menerima Mahathir sebagai pemimpin mereka.

23. Hanya pembangkang yang sangat terdesak akan menerima orang seperti Mahathir sebagai pemimpin mereka. Apabila anda pergi ke katil dengan kala jengking yang akan menyengat anda banyak kali sebelum ia mendedahkan keadaan terdesak anda. Pakatan mengikis bahagian bawah tong dan mereka akan membayar harga yang tinggi kerana penyatuan mereka dengan Mahathir. Pilihan raya umum akan datang akan membuktikan kesilapan besar bahawa Pakatan Harapan meletakkan cita-cita di atas prinsip.

Artikel asal Raja Petra Kamaruddin

 

Azalina tidak fokus, Ketua Penerangan UMNO perlu ditukar

UMNO Cawangan SS9A, Damansara mengusulkan satu pertukaran atau rombakan bagi jawatan Ketua Penerangan UMNO Malaysia yang disandang oleh Datuk Seri Azalina Othman Said

Pemimpin UMNO perlu teroka pendekatan baharu – Ahmad Zahid

Pemimpin UMNO perlu mencipta sentimen, naratif dan aura positif untuk mendekati hati rakyat serta meraih sokongan mereka.

Rombakan kabinet | Senarai penuh Kabinet Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar mengumumkan barisan kabinet baharu di Jabatan Perdana Menteri hari ini, bukan sahaja menambah jabatan, malah bilangan menteri dan timbalan menteri juga bertambah.

Ahmad Said berundur demi pembaharuan UMNO Terengganu

Bekas Menteri Besar Terengganu itu berkata, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Rozi Mamat telah dicadangkan untuk menggantikannya memimpin BPUNT.

UMNO ambil keputusan pecat Isham Jalil

“Kesalahan dia banyak, dia suruh presiden dipecat dan letakkan jawatan. Dia kata UMNO barua dia, dia tak ikut keputusan parti, dia ajak Presiden berdebat secara terbuka.

MP, ADUN UMNO terus sokong Anwar

Semua Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO membuat ketetapan untuk terus menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: