SUAMI MARIA CHIN PERNAH DISUMBAT DALAM PENJARA DIBAWAH ISA OLEH MAHATHIR DI TAHUN 1987 - pakdin.my

Ya, bekas suami Maria Chin Yunus Allahyarham Lebai Ali adalah seorang komando PLO.

Di Beirut. Yunus mendapat latihan selama enam bulan dan kemudian beliau dipilih ke Unit Komando PLO.

Beberapa tahun kemudian, Yunus menjadi salah seorang pengawal peribadi Yasser Arafat. Kemudian pada awal 1980-an belaku perang saudara di Lubnan dan beliau melarikan diri ke United Kingdom.

Selepas itu, Mahathir juga telah menahan Yunus Ali dalam Ops Lalang pada tahun 1987 di bawah ISA.
(Dan kini ia adalah aneh bahawa Mahathir pula membantah dan duduk di tepi jalan dan menuduh Najib, yang bukan Menteri Dalam Negeri, sebagai zalim kerana pihak polis telah menahan Maria selama 28 hari di bawah SOSMA. Mahathir lupa bahawa beliau sendiri sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu, telah menyumbat suami Maria Chin kedalam penjara selama 1 tahun).

Menurut Ambiga semalam, BERSIH diasaskan oleh Maria Chin dan Yunus Ali, yang meninggal dunia pada 2010.

20161127-yunus-lebai-ali-maria-chin-bersih


[VIDEO] MARIA CHIN ABDULLAH ADA KAITAN DENGAN CIA

Pengerusi BERSIH2.0, Maria Chin Abdullah mempunyai kaitan dengan biro perisikan Amerika Syarikat, Agensi Perisikan Pusat (CIA) melalui pembabitan dalam beberapa NGO pada 1980-an, kata Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa

Maria Chin atau nama asalnya Mary Chin Cheen Lian telah bertemu dengan Yunus Lebai Ali di London pada tahun 1979 dan pasangan suami isteri itu terlibat dengan NGO National Insitute for Electoral Integriti (NIEI) setelah mereka kembali ke Malaysia.

“Maria Chin dan Yunus pulang ke Malaysia sekitar akhir tahun 1980-an dan terlibat dengan NGO dinamakan NIEI (National Institute for Electoral Integrity). NIEI dan MAFREL (Malaysians for Free and Fair Elections) ditaja oleh Asia Foundation merupakan jaringan NAMFREL (The National Citizens’ Movement for Free Elections) dan ANFREL (Asian Network for Free and Fair Elections),” kata Annuar dalam Facebook malam tadi.

Berpandukan pendedahan bekas pegawai CIA, Philip Agee, Annuar berkata NAMFREL dan ANFREL adalah ‘tool CIA’ bertopeng di sebalik slogan ‘kuasa rakyat’.

“Modus Operandi CIA kini telah diambil alih oleh badan baharu yang dinamakan NED (National Endowment For Democracy).

“Maria Chin juga terlibat dalam NGO-NGO hak asasi manusia dan feminisme yang pro LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender). Antaranya; WDC (Women Development Collective), EMPOWER (Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor) dan SIS (Sister In Islam)…antara aktivis SIS adalah MARINA MAHATHIR…

“Ternyata beliau bukan orang biasa tapi merupakan seorang yang punyai latar belakang yang perlu diteliti lebih lanjut..,”katanya lagi.20161123-maria-chin-sosma-alat-osf-soros

Baca seterusnya DISINI

UTAMAPOLITIKSUAMI MARIA CHIN PERNAH DISUMBAT DALAM PENJARA DIBAWAH ISA OLEH MAHATHIR DI...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium