BOBOI CAP BUNGA BUAT KENYATAAN BANGANG - pakdin.my

20170129-boboi-kenyataan-bangang-amerika-serang-malaysia

“Perkara pertama Amerika lakukan apabila masuk ke Libya adalah bom semua loji-loji minyak dibina China, lebih daripada 40, 000 pekerja China dihantar pulang. Bayangkan jika perkara sama berlaku di Malaysia dan situasi itu bagi saya tidak mustahil berlaku,” katanya.”

Beliau berkata, Malaysia adalah di ambang sedang diserang oleh Amerika Syarikat seperti yang dilaksanakan oleh Amerika Syarikat terhadal Libya kerana pelaburan China di Malaysia.

- Advertisement -

Saya pasti pelaburan pasti dari China tidak adalah sebab utama untuk menyerang Libya atau apabila Amerika Syarikat menyerang Iraq, Afghanistan, Vietnam atau campur tangan ketenteraan di pelbagai negara di seluruh dunia.

Selain itu, pelaburan China di Amerika Syarikat adalah lebi besar berbanding pelaburan kecil China di Malaysia.

Tahun lepas, 2016 adalah tahun yang penting bagi syarikat-syarikat China melabur di Amerika Syarikat. Menurut Mergermarket, syarikat China melabur sebanyak US$ 51,09 bilion (RM226 bilion) di AS melalui 65 perundingan pada tahun 2016.

Itu satu lonjakan 360% berbanding 2015 apabila syarikat-syarikat China melabur AS$ 11.7 bilion. Pada keseluruhannya, pelaburan China adalah 12% daripada semua penggabungan dalam negara dan pengambilalihan di Amerika Syarikat tahun ini, satu langkah yang besar dari tahun-tahun sebelumnya apabila pelaburan China adalah kira-kira 2% atau lebih pelaburan asing di negara tersebut.

Antara lain pada tahun lepas, syarikat China membeli beberapa ikon Americana termasuk General Electric (GE) Appliances, Hilton Worldwide, Ingram Micro, JW Marriot JW Marriot Essex House di New York, Four Seasons di Washington.

Waldorf Astoria Hotel yang terkenal di New York (2015) dan studio filem Legendary Entertainment yang memberikan China hak kepada filem-filem popular seperti The Dark Knight, Inception dan Jurassic World.

Saya yakin rakyat Amerika tidak akan menyerang Amerika dan mungkin tidak terlalu gembira bahawa mereka dilabel sebagai penghasut peperangan yang akan menyerang negara hanya kerana mereka telah menerima pelaburan dari China.

Dalam tempoh dua tahun yang lalu, ini adalah apa yang pernah diperkatakan oleh Cap Bunga dan Pakatan:

1. Apabila Najib bersalaman dengan Perdana Menteri Israel selepas terserempak dengan beliau di PBB, Cap Bunga berkata Najib adalah pro-Israel.

2. Apabila Najib bermain golf dengan Obama dan juga menandatangani TPPA, Pakatan berkata beliau menjual Malaysia kepada Amerika Syarikat.

3. Apabila Najib berjaya mendapatkan berbilion-bilion pelaburan yang amat diperlukan dari China, Pakatan kata Najib dijual Malaysia kepada China.

4. Apabila Najib mendapat pinjaman mudah dari China untuk ECRL, mereka berkata ia merupakan satu pinjaman dan bukan satu pelaburan. Tetapi apabila syarikat-syarikat China melabur (bukan pinjaman) untuk membangunkan projek di Malaysia, mereka berkata Najib dijual negara kepada China.

Mereka hanya mengkritik dan menghasut berdasarkan pelbagai alasan hanya untuk menghalang Malaysia dari membangun atau menghalang kita daripada mempunyai hubungan yang lebih baik dengan negara-negara lain.

Boboi dan Cap Bunga perlu diam sekarang kerana di atas sudah jelas menerangkan hubungan dengan China, mereka juga mungkin dikencing oleh Amerika Syarikat dengan pendedahan laporan CIA terhadap skandal BMF.


Rujukan:
http://www.sinarharian.com.my/mobile/nasional/malaysia-kini-di-ambang-perang-1.618416

http://www.forbes.com/sites/ellensheng/2016/12/21/5-biggest-chinese-investments-in-us-2016/#55a79e3677d3

UTAMAPOLITIKBOBOI CAP BUNGA BUAT KENYATAAN BANGANG

Kongsi Berita