Kantoi Tanah Gereja dan Kuil Sebelah Kolam Kumbahan: Lim Guan Eng Bengang - pakdin.my

Lim Guan Eng tiba-tiba bengang berkaitan laporan ‘kebimbangan kolam kumbahan’ dan ‘feng shui’

“Jika anda tidak mahu tanah itu, orang lain juga tidak mahu.

“Tolong jangan membuat sesuatu yang mengembirakan (menjadi) tidak mengembirakan,” kata Lim pada sidang akhbar dan menuduh akhbar “menyebarkan pembohongan” dan menjatuhkan maruah kerajaan negeri.

Laporan itu telah menonjolkan kebimbangan Persatuan Hindu Pulau Pinang dan Persatuan Guan Teong.

Tetapi Guan Eng berkata, Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) yang berada di bersama untuk menerima hadiah wang tunai RM50,000 daripada Lim Guan Eng, telah menyokong langkah untuk menjual tanah tersebut untuk pembinaan gereja dan kuil.

Lim berkata tidak ada yang masalah langsung dengan tanah itu.

“Nampaknya sahabat-sahabat DAP dari kalangan pemaju pencinta kondo tidak berminat dengan tanah berpaya dan berbau busuk, maka untuk melupuskannya adalah dengan menawarkan untuk pembinaan kuil dan gereja.”

——–

Naib Presiden Gerakan A Kohilan berkata selepas semakan awal dan lawatan tapak tanah berkenaan, tanah itu terletak betul-betul bersebelahan dengan 3 kolam kumbahan besar terbuka dan mengeluarkan bau busuk.

Adalah tidak masuk akal, tempat itu adalah sama sekali tidak sesuai untuk perumahan apatah lagi untuk tempat-tempat ibadat.

Beliau berkata kerajaan negeri Pulau Pinang tidak memberitahu persekitaran sebenar tanah berkenaan kepada rakyat dalam satu sidang akhbar Tokong Guan Eng dengan niat untuk mendapat publisiti murahan.

“Nampaknya sahabat-sahabat DAP dari kalangan pemaju pencinta kondo tidak berminat dengan tanah berpaya dan berbau busuk, maka untuk melupuskannya adalah dengan menawarkan untuk pembinaan kuil dan gereja.” Kata Kohilan

Pada pemeriksaan tapak menunjukkan ia tidak sesuai. gambar udara juga menunjukkan tapak tersebut adalah betul-betul bersebelahan dengan 3 kolam kumbahan besar terbuka.

Tetapi apa yang saya tidak faham adalah bahawa kedua-dua posting dengan plot peta kawasan dalam Facebook rasmi Lim Guan Eng, kolam kumbahan disembunyikan.

Jika Lim Guan Eng berkata 3 kumbahan kolam tiada masalah, maka beliau boleh jelaskan mengapa beliau perlu untuk sembunyikan mengenai kolam kumbahan berkenaan di dalam halaman facebook rasmi dan juga dalam sidang media?

Adakah terdapat sesuatu yang anda mahu sembunyikan? mengapa malu?

Rujukan:
2 posting Facebook Lim Guan Eng:
https://www.facebook.com/cmlimguaneng/posts/1562107890485973
https://www.facebook.com/cmlimguaneng/photos/a.134876826542427.20241.127235530639890/1562328947130534/?type=3


Guan Eng sees red over ‘sewage concern’ and ‘feng shui’ report
http://www.malaysiakini.com/news/374431

UTAMAPOLITIKKantoi Tanah Gereja dan Kuil Sebelah Kolam Kumbahan: Lim Guan Eng Bengang

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium