MKN Perlu Bertindak Terhadap 'Sabotaj Ekonomi' Oleh Pembangkang, Bukan Hanya Keganasan - pakdin.my

Saya telah mendengar sebelum ini bahawa Arab Saudi hampir menarik diri daripada melabur di RAPID Pengerang kerana Wajaran Risiko Pulangan Pelaburan mereka adalah rendah kerana projek/risiko politik bagi projek tersebut adalah tinggi.

Ini disebabkan oleh tindakan sebelumnya oleh Pakatan yang pergi ke Parlimen Taiwan untuk membuat bantahan dan berjaya membatalkan pelaburan sebelumnya yang bernilai RM35 bilion dan juga janji Pakatan sebelum PRU-13 untuk membatalkan keseluruhan projek RAPID Pengerang jika mereka mendapat kuasa.

Kita bernasib baik apabila Menteri EPU berjaya meyakinkan Kerajaan Arab Saudi dan Keluarga DiRaja – dan akhirnya mereka meneruskan pelaburan.

Ia adalah bernasib baik bahawa menteri EPU kami berjaya meyakinkan Kerajaan Arab Saudi dan royalti – dengan itu mereka akhirnya dilaburkan.

Mereka yang membuat dan terus menyebar semua berita palsu dan dakwaan seperti OutSyed bolehlah dianggap sebagai pengkhianat ekonomi yang mengakibat kesusahan kepada semua rakyat Malaysia.

Dan sudah tentu termasuk Rafizi yang mendakwa setiap institusi bankrap atau muflis.


Rahman Dahlan: MKN Perlu Bertindak Terhadap ‘Sabotaj Ekonomi’, Bukan Hanya Keganasan

“Jika ada seseorang yang membuat kenyataan, seperti KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) akan bankrap atau negara tidak boleh membayar gaji penjawat awam, maka kita perlu menyiasat orang ini.

“MKN perlu mempunyai mekanisme untuk memberi amaran atau menasihati orang seperti ini kerana melibatkan keselamatan negara,” kata Abdul Rahman kepada TV3 dalam rancangan temu bual “Soal Jawab”  kelmarin.

Beliau berkata apabila pembangkang memainkan isu yang “keterlaluan”, seperti dengan mengatakan bahawa KWSP, Tabung Haji atau negara akan bankrap, sentimen pelabur akan terjejas.

“Cerita negatif diputar oleh pembangkang supaya mereka boleh menyalahkan kerajaan selepas kita gagal untuk menarik pelabur. Sabotaj ekonomi ini boleh meninggalkan kesan negatif bukan sahaja kepada parti pemerintah, tetapi juga kepada semua orang antaranya akan menjejaskan peluang pekerjaan dan perniagaan,” kata Abdul Rahman.

Beliau mendakwa bahawa syarikat minyak negara Arab Saudi, Saudi Aramco, telah membuat keputusan untuk melabur US$7 bilion (RM31 bilion) ke dalam projek penapisan minyak RAPID di Johor “agak lewat” akibat pertimbangan syarikat berkaitan risiko pelaburan di Malaysia.

“Apabila saya bercakap dengan pegawai-pegawai Aramco Saudi, mereka memberitahu saya bahawa Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang berisiko tinggi kerana cerita-cerita negatif mengenai negara ini,” kata Abdul Rahman.

“Saya telah ditugaskan untuk pergi ke Riyadh beberapa kali mengadakan pertemuan dengan Menteri Tenaga Arab Saudi Khalid Al-Falih, Tengku Mahkota Mohammad Salman Al-Saud dan Raja Salman untuk meyakinkan mereka bahawa pelaburan mereka adalah selamat di negara ini.

“Jika saya gagal, kita akan kehilangan US$7 bilion pelaburan dari Saudi Aramco,” katanya.

 

——————–
Rujukan:
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/rahman-dahlan-nsc-should-act-against-economic-sabotage-not-just-terrorism

UTAMAEKONOMIMKN Perlu Bertindak Terhadap 'Sabotaj Ekonomi' Oleh Pembangkang, Bukan Hanya Keganasan

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium