UtamaPOLITIKKit Siang: Diktator paling...

Kit Siang: Diktator paling lama yang masih bertahan di dunia - pakdin.my

Sumbangan untuk memastikan blog ini terus bersiaran: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Kim Il-sung adalah pemimpin tertinggi Korea Utara selama 46 tahun. Robert Mugabe telah mendominasi politik Zimbabwe selama 37 tahun. Ferdinand Marcos digulingkan setelah 31 tahun. Suharto selama 30 tahun. Joseph Stalin memerintah Rusia selama 30 tahun. Saddam Hussein mengetuai Parti Ba&ath beliau selama 30 tahun. Franois Duvalier adalah pemimpin negara itu selama 14 tahun. Idi Amin masih berkuasa selama lapan tahun. Kit Siang enggan melepaskan selepas 51 tahun dan masih akan berada dalam parti untuk meraikan ulang tahun ke-60 mengetuai DAP.

Tiga tahun selepas Merdeka dan tidak lama selepas Lim Guan Eng dilahirkan, Lim Kit Siang membuat keputusan untuk meninggalkan Malaysia dan membina kehidupan yang baru untuk dirinya sendiri di Singapura. Hubungan rapat beliau dengan pemimpin Singapura, Lee Kuan Yew, bermula apabila Kit Siang menjadi C.V. Setiausaha politik Devan Nair – pengasas Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang kemudiannya menjadi Presiden Ketiga Singapura.

Apabila Singapura berpisah daripada Malaysia pada tahun 1965, rakyat Malaysia yang tinggal di Singapura (dan sebaliknya) telah diminta untuk memilih antara kerakyatan Malaysia dan kewarganegaraan Singapura. Kit Siang memilih kewarganegaraan Singapura. Walau bagaimanapun, perkembangan tertentu yang dibuat ia perlu bagi Kit Siang untuk mengekalkan kerakyatan Malaysia kerana Kuan Yew memerlukan dia untuk kembali ke Malaysia untuk menjaga kepentingan pihak PAP.
Oleh kerana Singapura tidak lagi menjadi sebahagian daripada Malaysia, Parti Tindakan Rakyat (PAP) tidak lagi boleh beroperasi di Malaysia. Jadi Kuan Yew mengarahkan Devan Nair untuk menubuhkan parti baru yang dikenali sebagai DAP sebagai proksi atau ‘lengan’ PAP di Malaysia. Dua bulan kemudian DAP telah dilancarkan dan tidak lama selepas itu Kuan Yew meminta Kit Siang untuk pulang ke Malaysia untuk menjaga parti.
Ini adalah apa yang Rocket tulis pada 25 Februari 2011:
Perkenalan awal Kit Siang dengan Neo bermula semasa di sekolah menengah ketika mereka belajar di sekolah malam bersama. Percintaan mereka berkembang, dan dari kekasih sekolah tinggi, tidak lama kemudian mereka berkahwin selepas tamat pengajian. Apabila anak sulung mereka dilahirkan, Kit Siang dan keluarganya berpindah ke Singapura, di mana kemudian mereka mempunyai dua orang anak perempuan.
Neo mengimbas semula Kit Siang pulang ke rumah selepas kerja keras hari tersebut, dia masih akan membantu menjaga anak-anak pada waktu malam. Keadaan berubah apabila beliau mengambil tugas sebagai Setiausaha Politik kepada Devan Nair. Lim membuat trek kedua, kali ini ke utara arah ke Kuala Lumpur.
“Saya tidak menyangka dia meninggalkan pekerjaan yang lumayan dan stabil sebagai editor akhbar. Saya bimbang bagaimana dia akan menyara. Tetapi saya tahu suami saya adalah seorang lelaki yang nekad, jadi saya tidak cuba untuk mengubah fikiran beliau. Saya memberikan sokongan kepadanya. ”
Maka bermulalah perjalanan politik Kit Siang. Ketika dia memulakan hidupnya dalam perjuangan politik, dia berdiri tidak berbelah bahagi di sisinya. Neo mengimbas kembali hari-hari awal mereka di Kuala Lumpur.
“Devan Nair menyewa sebuah banglo di Petaling Jaya untuk dijadikan ibu pejabat parti itu, mereka mengambil salah satu bilik sebagai tempat penginapan. Kit Siang sering keluar awal pagi untuk bekerja dan pulang lewat petang; Saya sering bimbangkan kesihatan beliau. ”

Kit Siang bermain permainan yang sama dengan PAS sepertimana Kuan Yew bermain dengan Umno
Bukan kebetulan PAP (Parti Tindakan Rakyat) dan DAP (Parti Tindakan Demokratik) kedua-duanya ‘acuan’ ​​selepas Republik Rakyat Demokratik Korea. PAP seperti mesra rakyat dan DAP macam demokrasi seperti Korea Utara. Dan kedua-dua PAP dan DAP memihak kepada sebuah republik daripada raja berperlembagaan – itulah sebabnya DAP telah mengarahkan para pemimpinnya agar tidak menerima anugerah dan gelaran dari Raja-Raja Melayu atau mematuhi kod pakaian yang betul apabila mengadakan pertemuan dengan Raja-Raja. Jika pemimpin DAP terpaksa memakai apa-apa selain daripada pakaian penjajah barat mereka lebih suka tidak menemui Raja-Raja.
Kuan Yew adalah seorang peminat tegar Korea Utara dan Kim Il-sung, yang mengambil alih kuasa pada tahun 1948 dan tidak lama selepas itu melancarkan perang terhadap Korea Selatan. Kit Siang dan Kuan Yew sering bercakap tentang bagaimana diktator mulanya akan dibangkang dan dinasti politik akan mengalami penolakan tetapi selepas beberapa ketika mereka yang lahir di bawah rejim itu akhirnya menerima. Ini telah dibuktikan oleh negara-negara dijajah oleh kuasa-kuasa asing di mana mereka yang membesar di bawah kerajaan itu akhirnya menerimanya sebagai satu cara hidup normal.
Kuan Yew mempunyai pelan induk beliau untuk mewujudkan dinasti politik , yang mana Kit Siang sangat memahaminya, dan dari buku Kuan Yew, Kit Siang merancang dinasti politiknya sendiri. Kit Siang tahu s
bahawa Kuan Yew benar-benar tidak mahu Singapura menjadi sebahagian daripada Malaysia. Apa Kuan Yew mahu adalah untuk mewujudkan sebuah Republik Singapura bebas daripada feudal, penguasaan Melayu. Tetapi tidak mungkin British akan memberi kemerdekaan Singapura.

Rusuhan kaum Malaysia 1969, juga dikenali sebagai ’13 Mei’, telah direka selepas 1964 rusuhan kaum di Singapura, rusuhan kelima sejak 1950
Pada 2 April 1955, Singapura mengadakan pilihan raya pertama (Malaya, pada masa itu belum lagi Merdeka, mengadakan pilihan raya pertama tiga bulan kemudian pada 27 Julai 1955 di mana Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi). Pada pilihan raya April di Singapura, pihak Komunis memenangi kira-kira separuh 25 kerusi yang dipertandingkan manakala PAP hanya menang tiga kerusi.
Gambaran yang diberikan adalah pihak Komunis telah mengambil alih Singapura sedangkan sebenarnya Kuan Yew membuat perjanjian dengan pihak Komunis di mana mereka akan mengambil separuh kerusi bagi menakut-nakutkan British. Pendek kata, Kuan Yew memberikan Komunis kerusi-kerusi itu, kemudian memberitahu British melainkan jika Singapura diberi kemerdekaan maka dalam pilihan raya akan datang, Singapura akan jatuh kepada pihak Komunis.
British melihat ini sebagai kemungkinan yang benar tetapi mereka masih enggan memberi kemerdekaan kepada Singapura melainkan jika ia bersetuju untuk menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia supaya Singapura boleh dilindungi di bawah persekutuan yang lebih besar dan dengan itu mencegah ancaman pengambilalihan Komunis. Kuan Yew bersetuju dan pada pilihan raya umum 1963, lima hari selepas Singapura menjadi sebahagian daripada Malaysia, PAP menang 37 daripada 51 kerusi yang dipertandingkan. Pihak Komunis hanya menang 13 kerusi manakala parti Perikatan Singapura yang disokong UMNO  dihapuskan sama sekali.
Kuan Yew pintar. Beliau mula membuat perjanjian dengan pihak Komunis dan menggunakan mereka untuk menakutkan orang British. Beliau kemudian bersetuju dengan rancangan British agar Singapura menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia. Apabila Singapura keluar daripada pemerintahan British, Kuan Yew menimbulkan kemarahan Tunku Abdul Rahman dengan menuntut supaya dia diberikan jawatan Perdana Menteri Singapura dan bukan hanya Ketua Menteri Singapura (seperti di Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak).
Tunku menjawab Malaysia hanya boleh mempunyai satu Perdana Menteri, bukan dua Perdana Menteri, dan Kuan Yew tahu perkara tersebut akan berlaku. Dan jika Kuan Yew mahu juga menjadi Perdana Menteri, kata Tunku, maka Singapura boleh meninggalkan Malaysia dan menjadi sebuah republik yang bebas dan Kuan Yew kemudian menjadi Perdana Menteri Singapura.

Kit Siang adalah pakar propaganda dan memainkan permainan politik kotor seperti Kuan Yew lakukan
Ini adalah bertepatan dengan apa yang Kuan Yew mahu. Kuan Yew adalah Machiavelli tegar. Mula-mula dia permainkan British. Kemudian dia permainkan ‘rakan-rakan’ Komunis beliau. Kemudian dia permainkan Tunku Abdul Rahman. Dari sini Kit Siang mula mengetap gigi dan belajar seni politik Machiavelli dari “Grandmaster” mereka, Lee Kuan Yew, yang memerintah Singapura selama 52 tahun dan mewujudkan satu dinasti politik.
Ya, Kit Siang telah menjadi diktator DAP selama 51 tahun. Kuan Yew selama 52 tahun. Jadi Kit Siang perlu menunggu setahun lagi untuk mengalahkan Kuan Yew dan menuntut gelaran diktator yang paling lama yang masih bertahan di dunia. Dan Kit Siang berharap menjelang tahun depan, 52 tahun, dia akan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia walaupun belum ada keputusan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri.
Ramai memandang rendah Kit Siang dan memanggilnya Cina Apek. Itu akan menjadi satu kesilapan kasar kerana Kit Siang telah dibimbing oleh Kuan Yew sendiri. Apabila DAP pertama kali ditubuhkan dua bulan selepas Singapura berpisah daripada Malaysia, Kuan Yew dipilih Kit Siang sebagai anak didik beliau dan meminta beliau untuk kembali ke Malaysia untuk mengambil alih pengelolaan DAP. Kuan Yew melihat potensi dalam Kit Siang dan tahu bahawa dia akan mampu untuk melakukan tugas itu.
Persamaan DAP dan PAP dengan Republik Rakyat Demokratik Korea bukan kebetulan.  Malah cara yang sama bagaimana Kit Siang dan Kuan Yew melakukan perkara tertentu juga bukan kebetulan. Kuan Yew merupakan mahaguru politik Machiavelli, seperti Kit Siang. Kuan Yew mengunakan British, Cina, pihak Komunis, orang Melayu, Umno, Malaysia, dan apa sahaja yang dia boleh  capai untuk merealisasikan cita-cita politiknya dan mewujudkan dinasti politiknya. Kit Siang, dalam kes ini, jika anda mungkin tidak perasan, sedang melakukan perkara yang sama.

Politik DAP adalah politik kebencian à la Korea Utara: membenci Perdana Menteri, Umno, Barisan Nasional, orang Melayu, Islam, Sultan, syariah

Kit Siang akan mengeksploitasi apa sahaja dan segala-galanya dalam misi matlamat menghalalkan cara. Anda boleh lihat bagaimana Kit Siang boleh menukar musuh-musuhnya kepada kawan-kawannya satu hari dan kawan-kawannya kepada musuh-musuh-nya pada hari berikutnya, sama seperti apa Kuan Yew lakukan untuk mendapatkan kemerdekaan daripada Britain dan kemudian untuk menjadikan Singapura sebuah republik. Jika anda tahu sejarah Singapura dan Kuan Yew anda akan dapat melihat sejauh mana kaitan iaitu sejarah DAP dan Kit Siang. Dan ini adalah pasti bukan secara kebetulan tetapi melalui perancangan.
Kit Siang telah belajar dari Kuan Yew bagaimana untuk mendapat kuasa melalui pembohongan dan penipuan dan dengan bermain permainan persepsi. Langkah pertama anda perlu berbohong dengan mengatakan bahawa apa yang musuh anda kata adalah pembohongan dan berita palsu. Ini adalah seni berbohong dengan menuduh orang lain berbohong. Langkah seterusnya adalah eksploitasi politik di mana setiap perkara akan dieksploitasi. Dan ini adalah tepat bagaimana Singapura dan dinasti politik Lee wujud, “kitab” yang Kit Siang juga guna.

Facebook Comments

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Enam maut, lapan cedera van terbabas turun dari Genting Highlands – Bomba

Kemalangan tersebut berlaku pada 1:15 tengah hari semasa van yang dinaiki 14 orang itu sedang dalam perjalanan turun dari Genting Highlands. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162266

[VIDEO] Ada perkara tak ikut peraturan dalam perolehan vaksin, kata PM

“sebahagiannya tidak mengikuti peraturan dan ditandatangani oleh menteri tanpa persetujuan Jabatan Peguam Negara”. BACA selanjutnya di https://pakdin.my/162255

[VIDEO] Gempa 7.4 SR gegar Turkiye dan Syria

Wilayah Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay dan Kilis terjejas teruk akibat gempa itu. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162244

[VIDEO] SPRM siasat ‘sedekah’ ketika PRU15, jejaki 90 pengundi

Kami sedang mengenal pasti 90 individu di Terengganu yang dikatakan menerima pemberian wang untuk mengundi sebuah parti politik pada PRU15 BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162224/?amp=1

[VIDEO] Mahkamah Sepanyol tolak rayuan waris Sulu

Azalina berkata, keputusan mahkamah perlembagaan itu mengesahkan pembatalan Stampa sebagai penimbang tara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162214/?amp=1

[VIDEO] PATI bina penempatan haram lengkap sekolah di Nilai

Ketika serbuan dilakukan, terdapat cubaan daripada beberapa orang PATI meloloskan diri daripada ditahan pegawai Imigresen malah ada yang cuba bertindak agresif BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162197/?amp=1

Pembersihan UMNO: Tunggu sesi akan datang, kata Ahmad Zahid

Ketika diasak pemberita di Majlis Personaliti Quran di sini pada Isnin, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata: "Tunggulah, dalam sesi akan datang" BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162188/?amp=1

[VIDEO] Tindakan pantas guru selamatkan lebih 20 murid jatuh laut akibat jeti runtuh

Ketua UMNO Bahagian Semporna, Abdul Manan Indanan, berkata pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian itu dan semua murid serta guru dilaporkan selamat. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162171/?amp=1

Tuntutan waris Kumpulan Sulu: Mahkamah Luxembourg tarik balik perintah sekatan

Azalina juga menegaskan bahawa kerajaan Malaysia tidak akan berhenti berusaha untuk melindungi dan memelihara kepentingan negara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162161/?amp=1

[VIDEO] Letupan Masjid di Peshawar, Pakistan: 46 maut, 150 cedera

Perdana Menteri Shebaz Sharif mengatakan letupan itu sebagai serangan bunuh diri. Terdapat sekurang-kurangnya 260 orang di masjid itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162150/?amp=1

Gopal Sri Ram, Pendakwa kes 1MDB juga menjadi pembela Firma Guaman yang disaman 1MDB – tidak ada konflik kepentingan?

Orang yang diupah oleh kerajaan untuk mendakwa mereka yang menimbulkan masalah kepada 1MDB juga adalah orang yang sama diupah oleh salah satu firma yang didakwa atas kelalaian sehingga menyebabkan berlaku masalah kepada 1MDB BACA seterusnya di:https://pakdin.my/162140

2 kali gagal singkir pendakwa raya, akhirnya tersingkir sendiri

Terdapat akuan bersumpah dari bekas TS Apandi Ali bahawa Sri Ram pernah datang ke rumah memberitahu bahawa Mahathir meminta beliau bantu untuk membuat tangkapan ke atas DSN. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162129