Monday, February 26, 2024

Dua Pelaburan Besar Baru Di Bawa Masuk Akan Menyediakan Lebih Banyak Peluang Pekerjaan- pakdin.my

Dua berita pelaburan masa depan Malaysia yang baru dibawa masuk mendapat liputan dalam berita semalam.,

Yang pertama adalah pelaburan RM500 juta oleh Coca-Cola untuk mengembangkan kilangnya di Bandar Enstek, Negeri Sembilan.

Ia berfungsi sebagai hab pengeluaran halal untuk pasaran Malaysia, Singapura dan Brunei, menghasilkan minuman di bawah jenama Coca-Cola, Fanta, Sprite, A & W, Schweppes, Glaceau, Heaven and Earth, Minute Maid Pulpy dan Dasani jenama.

Ini akan mewujudkan 1,000 peluang pekerjaan langsung baru dan 10,000 pekerjaan tidak langsung di sepanjang rantaian bekalan.

Coca Cola berkata pelaburan tambahan oleh syarikat itu menunjukkan keyakinan dan masa depan ke arah ekonomi Malaysia.

Maksudnya Coke percaya Malaysia tidak akan menjadi negara bankrap atau gagal.

Pelaburan kedua di Kedah adalah jauh lebih menarik.

Mengambil kesempatan daripada lokasi Kedah menghala ke laut Andaman untuk sampai ke Lautan Hindi, projek RM3 bilion Terminal Perikanan Bersepadu Kedah (KIFT) di sini akan memacu industri perikanan ke hadapan dan menjadikan Kedah sebagai pusat perikanan antarabangsa dalam tempoh 10 tahun.

KIFT merupakan usaha sama antara Kerajaan Kedah dan syarikat China untuk membina pelbagai kemudahan bagi pendaratan dan pemprosesan ikan tuna.

Dibiayai sepenuhnya oleh syarikat swasta, Terminal itu akan menjadi pengkalan bagi bot tuna nelayan yang beroperasi di lautan Hindi.

“Kerajaan negeri adalah sangat komited, menyedari projek ini yang boleh menyediakan 3,000 peluang pekerjaan baru dan mencecah 10,000 selepas 10 tahun pelaksanaannya.”

Beliau berkata projek itu juga akan memberi manfaat kepada nelayan tempatan melalui kewujudan terminal pendaratan ikan domestik supaya aktiviti penangkapan ikan mereka tidak akan terjejas, dan dengan mewujudkan industri hiliran yang akan memberi manfaat kepada penduduk tempatan.

KIFT juga akan meningkatkan teknologi dan kaedah penangkapan ikan tradisional yang digunakan oleh nelayan tempatan untuk menjadi lebih produktif.

Antara kemudahan di KIFT adalah akan menjadi taman industri makanan laut, bilik sejuk beku dan pusat lelongan tuna yang terkenak seperti Tsukiji Market di Tokyo.

Sekarang kita mempunyai kemudahan dan teknologi untuk membolehkan penangkapan ikan di perairan antarabangsa di Lautan Hindi pendaratan Tuna – sama seperti apa yang telah dilaksanakan selama beberapa dekad Jepun.

Projek pendaratan tuna yang pertama akan bermula tahun ini!

Malaysia will now have fresh Tuna which will further boost our food supplies, create more jobs and create an economy that never existed before.

Malaysia kini akan mempunyai tuna segar yang akan merangsangkan lagi bekalan makanan negara, mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan mewujudkan persekitaran ekonomi yang tidak pernah wujud sebelum ini.

—–
Rujukan:
China Labur RM3 bilion Untuk Projek Terminal Kuala Kedah
https://malaysiakini.com/news/375577

Coca-Cola Malaysia Labur RM500 Juta Di Nilai
http://www.mstar.com.my/niaga/2017/03/13/coca-cola-labur/

LSS
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1949493271936124&id=100006264096443

UtamaEKONOMIDua Pelaburan Besar Baru Di Bawa Masuk Akan Menyediakan Lebih Banyak Peluang...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR