Tiga Lagi Tebusan Abu Sayyaf Rakyat Malaysia Diselamatkan Selepas 2 Orang Yang Di Selamatkan Sebelum Ini - pakdin.my

TAWAU: Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) mengesahkan tiga lagi rakyat Malaysia yang diculik kumpulan Abu Sayyaf di perairan Dent Haven, Lahad Datu, pada Julai tahun lalu, diselamatkan pasukan keselamatan Filipina, tengah malam Ahad.

Fandy Bakran, 27, Mohd Jumadil Rahim, 24, dan Mohd Ridzuan Ismail, 33, diselamatkan dalam satu operasi di perairan Sulu, kata Komander Esscom Datuk Wan Abd Bari Wan Abd Khalid.

“Itu saja yang boleh saya sahkan setakat ini, mereka telah diselamatkan,” katanya kepada Bernama namun enggan mengulas lanjut.

- Advertisement -

Bernama difahamkan ketiga-tiga mangsa dibawa ke kem tentera Filipina.

Khamis lepas, dua rakan mereka yang turut menjadi mangsa culik, Tayudin Anjut, 46, dan Abd Rahim Summas, 63, diselamatkan pasukan keselamatan Filipina.

Tayudin dan Abd Rahim Summas kini berada di Kuala Lumpur.

Dalam kejadian 18 Julai lalu, lima rakyat Malaysia diculik kumpulan Abu Sayyaf selepas kapal tunda Serudong 3 yang dinaiki mereka, ditemui dalam keadaan enjin masih hidup di perairan Dent Haven di Lahad Datu.

——

Berita sebelum :

NAJIB meluangkan masa bersama dua mangsa culik, Tayudin Anjut (atas kerusi roda) dan Abd Rahim (paling kiri) yang diselamatkan daripada kumpulan militan Abu Sayyaf.

Najib Bersyukur Dua Mangsa Culik Abu Sayyaf Pulang Dengan Selamat

KUALA LUMPUR: Selepas lapan bulan menjadi tebusan, dua rakyat Malaysia yang diselamatkan daripada kumpulan pengganas Abu Sayyaf akhirnya bersatu kembali dengan keluarga masing-masing.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyambut kepulangan mereka di kediaman beliau di Jalan Duta, berkata, tiada wang tebusan dibayar kepada kumpulan pengganas itu untuk membawa mereka pulang.

“Kita bersyukur mereka dapat kembali selepas lapan bulan dan selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing.

“Mereka menceritakan penderitaan yang dilalui dan saya dimaklumkan tentang tekanan yang dihadapi keluarga mangsa sepanjang tempoh mereka ditahan,” kata Najib.

Beliau berkata, kedua-dua mangsa, Abd Rahim Summas, 62, dan Tayuddin Anjut, 45, masing-masing mengalami beberapa kecederaan yang perlu dirawat.

“Tayuddin mengalami masalah dengan penglihatannya dan memerlukan pembedahan manakalan Abd Rahim tidak mampu berjalan disebabkan masalah pada kakinya.

“Kita telah menguruskan untuk mereka agar dirawat di wad kelas pertama di Hospital Selayan dan mengerahkan doktor pakar bagi merawat kecederaan mereka,” katanya.

Najib menambah, kerajaan dan polis kini sedang berusaha sedaya upaya untuk memastikan tiga lagi rakyat Malaysia, Mohd Ridzuan Ismail, 32, Fandy Bakran, 26 dan Mohd Zumadi Rahim, 23, dibawa pulang.

“Kepada mereka (bertiga), saya harap mereka terus bertahan dan menguatkan diri. Kita akan membawa mereka pulang dengan selamat secepat mungkin,” katanya.

Abd Rahim dan Tayuddin antara lima anak kapal tunda yang diculik di perairan Dent Haven di Lahad Datu pada 18 Julai lalu.

Tiga lagi anak kapal yang berasal dari Tawau, masih dijadikan tebusan oleh Abu Sayyaf.

UTAMANASIONALTiga Lagi Tebusan Abu Sayyaf Rakyat Malaysia Diselamatkan Selepas 2 Orang Yang...

Kongsi Berita